Direkte til sidens indhold

Wolt vil tale sin sag for Folketingets skatteudvalg

Wolt venter på afklaring om budes status som enten lønmodtager eller selvstændig. I en henvendelse til Folketingets skatteudvalg tilbyder platformsvirksomheden at betale løn under sygdom, feriepenge og mere i forsikring af kurerpartnere.

Foto: Peter Christian Bech-Nielsen

Leveringsplatformen Wolt afventer i øjeblikket en endelig vurdering fra Skatterådet, som skal tage stilling til, om selskabets bude er at betragte som selvstændige kurerpartnere eller lønmodtagere.

Den endelige afgørelse ventes at ligge klar 14. december, men Wolt har nu bedt om foretræde for Folketingets skatteudvalg.

Spørgsmålet om budenes status bliver i øjeblikket behandlet af Skattestyrelsen, der kommer med en vurdering til Skatterådet. Sagen er blevet rejst, da et Wolt-bud har bedt skattemyndighederne om et såkaldt bindende svar på vedkommendes status i skattemæssig sammenhæng. Budet, der har bedt om svaret, er Radars journalist Mats Magnussen, der har kørt for Wolt for at kunne afdække arbejdsvilkårene og skildre hvordan livet i algoritmen fungerer.

Nye Borgerliges Lars Boje Mathiesen, der er erhvervs- og skatteordfører, siger, at det er svært at vurdere, om et foretræde for skatteudvalget ændrer noget i forhold til synet på Wolts forretning.

Ny lovgivning

Men Lars Boje Mathiesen mener, at Folketinget må se på ny lovgivning, der gør det muligt for Wolt at have selvstændige bude, hvis Skatterådet når frem til, at budene skal betragtes som lønmodtagere.

– Vi er nødt til at tage det op politisk, hvis Skatterådet mener, at de er lønmodtagere. Når der opstår nye virksomhedsformer, som måske ikke passer til den eksisterende lovgivning, så er det vores job at sikre, at disse forretninger kan fungere, siger han.

Skatteekspert og chefkonsulent hos revisionsfirmaet BDO Henning Boye Hansen mener også, at det er nødvendigt med lovgivning, hvis det skal kunne lade sig gøre for Wolt at fortsætte deres freelancemodel, men samtidig betale for forsikring, sygeløn og feriepenge.

– Personligt synes jeg, at det kunne være fint med lovgivning, fordi der hele tiden dukker nye deleøkonomiske aktiviteter op, som ikke passer ind i de normale rammer, siger han.

Det står ikke klart, om hele Wolts koncept med selvstændige kurerpartnere er i fare, hvis budenes vurderes som lønmodtagere. Wolt har tidligere givet udtryk for, at selskabet gerne vil indberette skat på vegne af budene.

Samtidig har stikprøver foretaget af Skat vist, at der er fejl i 95 procent af skatteindberetninger hos fem digitale platforme, hvor Wolt var en af virksomhederne.

S-regeringen har i et oplæg til ny lovgivning foreslået en såkaldt formodningsregel i forhold til platformsarbejdere. Det vil betyde, at udgangspunktet for platformsarbejdere vil være, at de anses for lønmodtagere.

Håndsrækning fra Wolt

I en præsentation, der er vedlagt i henvendelsen til Skatterådet, skriver Wolt blandt andet, at selskabet er klar til at betale mere i forsikring af budene. Samtidig vil Wolt betale kompensation ved sygdom samt feriepenge.

Wolt vil dog fastholde modellen med betaling per opgave og at der ikke kan stilles krav til hvornår, hvor og hvor meget en platformsarbejder skal køre.

Selskabet ønsker en højere momsgrænse, da indtægter for flere kurerpartnere i så fald kan indberettes direkte fra Wolt til myndighederne.

Radar har i en mail fra Wolts communications manager Mikkel Tofte fået en skriftlig kommentar om ønsket om foretræde:

“Det er kommet i stand som en del af en løbende dialog, vi har med myndighederne. Vi ønsker at anskueliggøre over for alle relevante parter, hvorfor vi opfatter kurerpartnere som selvstændige.”

Radar forsøger at få en kommentar fra Socialdemokratiet, der har formandsskabet i skatteudvalget.

Kom til debat med faderen, der startede Chromebook-sagen
Digitalisering

Kom til debat med faderen, der startede Chromebook-sagen

Jesper Graugaard startede hele Chromebook-sagen, der tog Helsingør Kommune på sengen tæt på skolestart. Her fortæller han om sin aktivisme, og vi tager den større debat om cloud-løsninger, privacy-problemer og tredjelandsoverførsler.

AFLYTTET #1: Pegasus og den forcromede bog
Ind i algoritmen

AFLYTTET #1: Pegasus og den forcromede bog

Her er den første udgave af det nye Aflyttet, som Radar og Anders Kjærulff har genstartet med den garvede techkritiker og journalist bag mikrofonen. Denne gang tester vi aktivisters telefoner for Pegasus og dykker ned i Chromebook-sagen og mere.

Theranos-whistleblower delte scene med Elizabeth Holmes’ defensor på TechBBQ
Big Tech

Theranos-whistleblower delte scene med Elizabeth Holmes’ defensor på TechBBQ

Theranos-investor Tim Draper, der stadig forsvarer den bedrageridømte Elizabeth Holmes, og et af de mest markante vidner i retssagen, whistlebloweren Erika Cheung, deltog i netop overståede TechBBQ. Techfestivalen afviser, at den sender de forkerte signalerer ved at invitere Draper på hovedscenen som investorikon.

Ida Auken: Jeg fik stress af skærme og smartphones
Tech-politik

Ida Auken: Jeg fik stress af skærme og smartphones

Socialdemokraten Ida Auken mener, at vi er nødt til at se på vores allesammens afhængighed af sociale medier i stedet for kun at være optaget af brugen af vores data. Men hvad med hendes eget forhold til Big Tech?