Direkte til sidens indhold

Wolt beroliger budene efter skatte-sag: ‘Vi er ikke bekymret’

I en intern Facebook-gruppe skriver Wolt til budene, at selskabet ikke er bekymret for, at dets forretningsmodel bliver berørt af Skatterådets afgørelse.

Der har været heftig debat på Wolt-budenes interne Facebook-side, efter det blev afgjort i Skatterådet, at et Wolt-bud rent skattemæssigt skal anses som lønmodtager.

Mens Wolt indtil videre ikke ønsker at sige noget til afgørelsen udadtil, har de en klar besked til deres bude:

‘Vi kan ikke forudsige fremtiden, men indtil videre er vi ikke bekymret over hjørnestenen i vores partnerskab, selvom denne sag bestemt har rørt vandene en smule, skriver Wolts Operations Team i et opslag på den interne gruppe.

I opslaget lægger de vægt på, at sagen kun berører det enkelte Wolt-bud, og at det kun er en skattemæssig afgørelse.

– Hans sag berører kun ham selv, ikke resten af jer, og det er kun skattemæssigt, at han vil blive betragtet som lønmodtager. Alle de andre faktorer, der gør ham til en selvstændig partner med frihed og fleksibilitet, påvirkes ikke af denne sag, skriver Wolt.

Det er politisk

I opslaget lægger Wolt vægt på, at der er ‘mange politiske interesser på spil i debatten om deres partnerskab’.

– Flertallet af kurerpartnere bliver ikke hørt i disse politiske debatter med jeres ønske om at fastholde modellen, som den er. Men det er ikke nyt for os, og vi fortsætter med at give udtryk for jeres ønske og kæmper for et partnerskab, der kan bestå i Danmark i lang tid, skriver Wolt.

I et andet opslag skriver Wolt, at de er meget kritiske overfor processen, hvor de ikke er blevet hørt, og så lægger de vægt på, at sagen er rejst af Radars journalist, der tidligere har lavet freelancearbejde for 3F’s Fagblad.

– Vi ved simpelthen ikke, hvilken slags information denne enkelte kurerpartner, som også arbejdede som freelancer for 3F på det tidspunkt, har delt i sin sag, og vi må ikke anfægte det, lyder det i opslaget.

Ekspert: Sagen kan få betydning for alle bude

Den interne besked til Wolt-budene om, at det kun gælder det enkelte bud står i kontrast til en melding, som Wolts direktør, Søren Meier Svendsen, kom med til Berlingske inden afgørelsen.

– Vi har som virksomhed en væsentlig interesse i den her sag, fordi vi er bekymrede for, at sagens udfald kan få konsekvenser for vores 4.000 kurerpartnere i Danmark og for Wolt, fortalte han til avisen.

Og Wolts udlægning til budene er heller ikke hele sandheden, slår en skatteekspert, der har læst dommen, fast.

– Afgørelsen er helt efter bogen. Jeg tror ikke, at der i Skattestyrelsen har været nogen som helst faglig tvivl om udfaldet, siger Henning Boye Hansen, skattekonsulent hos revisionshuset BDO.

Ifølge ham vil sagen helt sikkert danne præcedens for samtlige bude:

– Det er svært at se, hvordan Skatterådet og skattemyndighederne ikke skulle komme frem til det samme i andre afgørelser, lyder det fra Henning Boye Hansen.

Han forklarer, at Wolt-budene formentlig kan se frem til at få tilbageholdt deres kildeskat af Wolt, samt at de formentlig vil have nogle andre fradragsmuligheder.

For Wolt vil afgørelsen kunne få langt større økonomiske konsekvenser, forklarer han.

– Wolts største udfordring er, at de kan se frem til, at Skat vil bede dem betale for den manglende kildeskat, som budene ikke har betalt. Det er en regning, som Wolt må betale, og så må de forsøge at hente betalingen hos budene, forklarer han.

Wolt-bud: Jeg er glad for at være selvstændig

Blandt flere Wolt-bude hersker der stadig usikkerhed om, hvad der kommer til ske efter afgørelsen.

Alexander Trøstrup, der studerer engelsk på Aarhus Universitet, har kørt aktivt som Wolt-bud i et halvt år.

Han lægger selv vægt på, at han er glad for at være selvstændig.

– Jeg er rigtig glad for at være selvstændig, for så kan jeg arbejde, når der er ordrer. Men jeg kan godt se den anden sides argumenter, for det er en svær gråzone at bevæge sig i, siger han.

Han forklarer, at Wolt på det seneste har gjort det nemmere at frasige sig ordrer, hvilket han synes taler for, at man er selvstændig.

– Der er en mulighed for at sige fra på visse ordrer, som man ikke vil have. Det peger i retning af, at man er selvstændig. Hvis man ikke vil have ordren, så kan man bare lade være at tage den. Før fik man en ordre, og så skulle man bede support om at fjerne ordren, siger han.

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder
Spionage

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder

Eksperter er dybt bekymrede over, at de store datamængder, som Forsvarets Efterretningstjeneste indsamler, ikke længere er underlagt tilsyn. Kun enkelte partier er kritiske til citat, mens Forsvarsministeriet understreger, at en ny FE-lov vil forholde sig til danskernes privatliv.