Der er flere spøgelseskøkkener på vej i København.
– Fordi teknologien modnes lynhurtigt, er der stadig en del tilbage af leveringsbølgen. Vi er klar, med hvad der skal til, for der er en mulighed i tiden lige nu, siger Andreas Green Rasmussen.
Han er medstifter og general partner i venture-kapitalfonden Ugly Duckling Ventures, der har valgt at investere i selskabet Food Family, som sælger take-away direkte gennem madleveringsplatformene som Wolt, Just-Eat og Hungry.
Det sker gennem digitale brands som Pasa Pasa, Brutal og Bok Box, som hver især står som selvstændige forretninger på platformene, men bliver lavet i et køkken på Amager og nu også på Frederiksberg, hvor Food Family netop har åbnet et nyt køkken på Mariendalsvej.
Og det bliver langt fra det sidste sted som åbner, for de næste to til tre køkkener er på vej, fortæller investoren.
– Selvom det ikke er et winner takes all-marked, er det heller ikke dårligt at komme først til brylluppet, så det handler om at have pengene klar, siger Andreas Green Rasmussen, der har købt 15 procent af Food Family. Tidligere har han stået bag tech-succesen Nodes, som endte med at blive solgt til japanske Monstarlab.
Bag Food Family står Jesper Lehmann, der også driver take-away kæden Retreat, og som under corona-nedlukningen omdannede Retreats køkkener til spøgelseskøkkener.
Leveringsgiganter skaber strømninger
I Danmark er det stadig et relativt nyt fænomen med køkkener, der udelukkende betjener leveringsplatforme, men i USA og England begyndte udbredelsen af de såkaldte ‘ghost kitchens’ for alvor i 2016, og senest har Uber-stifteren Travis Kalanic åbnet adskillige køkkener gennem sit firma Cloud Kitchen.
Herhjemme har bl.a ejendomsinvestoren Lars Thylander investeret i Hubb og EQT Ventures står bag det svenske Curb, som var det første rigtige spøgelseskøkken i Danmark, som du kan se her.
I 2018 var spøgelseskøkken-industrien på globalt plan over fire milliarder kroner værd, vurderer analysebeureauet Goldstein Research. Coronakrisen har sat ekstra skub i udviklingen, og ifølge Euromonitor kan branchen nå en værdi i billiard-klassen i 2030.
Andreas Green Rasmussen ser store muligheder i markedet, da der er blevet investeret gigantiske milliardbeløb i leveringsfirmaer som Gorillas og Wolt.
– Jeg kan se, at de virksomheder, som sætter sig på levering og convenience, kommer med mange milliarder i ryggen, og det skaber strømninger i den måde, vi får leveret på, og det påvirker selvfølgelig restaurantbranchen, som aldrig rigtigt er blevet forandret fundamentalt, siger han.
Effektive køkkener
Når køkkenerne omtales som spøgelseskøkken eller ghost kitchens i udlandet, handler det blandt andet om, at de ofte er placeret afsides steder og kun får besøg af leveringsbude.
– Vi synes at spøgelseskøkkener lyder lidt lyssky, så vi foretrækker digitale køkkener, siger Andreas Green Rasmussen.
En anden udfordring er omkostningerne ved at sælge gennem leveringsplatforme som tager 30 procent af købsprisen for ulejligheden. Men her sparer de på omkostninger til en dyr husleje og kan effektivisere deres vareforbrug bedre.
– Vi kan drive køkkenet meget mere effektivt, når der kun er salg gennem digitale kanaler. Vi har en masse data på vores kunders købsmønstre, som gør det nemmere at planlægge vores vareforbrug, siger Andreas Green Rasmussen.
Afhængige af platforme
Under corona-nedlukningerne har flere restauratører været bekymrede for platformenes magt. Afhængigheden til platformen er dog til at leve med, mener Andreas Green Rasmussen, hvis man har spredt sig over flere platforme.
Wolt har overfor Techmediet Radar slået fast, at de ikke har nogen planer om selv at starte egne køkkener. Men flere steder i USA har Doordash, der ejer Wolt, egne køkkener, som de lejer ud til restauratører.
– Der er en synergi mellem os og platformene, og vi lever med hinanden. Men det er jo på deres nåde, for vi er bare en dråbe i havet, men der er en forståelse for, at man hjælper hinanden, siger Andreas Green Rasmussen.