Direkte til sidens indhold

USA har fået sin første Amazon-fagforening – nu er der intens kamp om to’eren

Knap har USA fået sin første Amazon-fagforening, før der er intens kamp om organiseringsvalgene i flere afdelinger af det store techselskab.

Billede: Amazon / pressefoto

I sidste uge valgte et flertal af de ansatte på Amazons lager ved Staten Island i New York, at de ville organisere sig i landets første Amazon-fagforening. Indsatsen for at organisere lagerarbejderne har været intens, og Amazon er mange gange ramlet sammen med de ansatte flere steder i landet.

Om få uger kan amerikanerne få sin Amazon-fagforening nummer to i Alabama. Her er et omvalg netop slut, hvor de ansatte hos Amazon i Bessemer skulle bestemme, om de ønskede en fagforening.

Resultatet blev umiddelbart 993 imod og 875 for organisering. Men 416 ikke-optalte stemmer bestrides i øjeblikket af parterne, og inden for et par uger skal en høring under National Labour Relations Board (NLRB) afgøre, om stemmerne tælles med i det samlede resultat.

Om igen

Det er anden gang, der stemmes i Bessemer. Første valg blev kendt ugyldigt på grund af forskellige forhindringer, der gjorde det svært eller påvirkede de ansattes mulighed for at stemme.

– Denne gang har vi været stand til at uddanne mere om fagforeninger, siger Jennifer Bates, en ansat ved lager, til mediet NPR. Hun tilføjer, at fagforeningens repræsentanter har været bedre i stand til at komme i samtale med de ansatte, nu hvor mange coronarestriktioner er droppet.

Amazon har ifølge New York Times brugt en del midler på at fortælle de ansatte om de mindre heldige sider ved organisering. Således skulle der været hyret et større antal antiorganiseringskonsulenter ind samtidig med, at der er blevet afholdt talrige anti-fagforeningsmøder, inden stemmesedlerne blev sendt ud i februar.

Ifølge det amerikanske arbejdsministerium bruge Amazon sidste år knap 27 millioner kroner på arbejdskonsulenter.

Amazon overvejer muligheder

Noget tyder på, at Amazon ikke nødvendigvis vil acceptere resultatet af afstemningen i New York eller det endnu uafklarede resultat fra Bessemer. I en pressemeddelelse fortæller Amazon om sine overvejelser:

“Vi er skuffede over resultatet af afstemningen på Staten Island, fordi vi mener, at det bedste for vores ansatte er at have et direkte forhold til virksomheden.”

“Vi overvejer vores muligheder, herunder at klage over den upassende og unødvendige indflydelse fra NLRB, som vi og andre (inklusive Den Nationale Detailforening og USA’s handelskammer) oplevede under dette valg.”

Over 1,1 millioner amerikanere arbejder for Amazon, der aldrig har lagt skjul på selskabets skepsis over for fagforeninger. Gennem de sidste tre-fire år er den praktiske minimumsløn for Amazons lagerarbejdere steget fra omkring 74 kroner i timen til over 120 kroner i timen. Det skyldes blandt andet den enorme efterspørgsel i nethandlen under coronapandemien.

I efteråret 2021 kom det frem, Amazon flere steder i USA tilbød en start-bonus på cirka 20.000 kroner til nyansatte lagerarbejdere og chauffører for at kunne tiltrække nok arbejdskraft.

Kom til debat med faderen, der startede Chromebook-sagen
Digitalisering

Kom til debat med faderen, der startede Chromebook-sagen

Jesper Graugaard startede hele Chromebook-sagen, der tog Helsingør Kommune på sengen tæt på skolestart. Her fortæller han om sin aktivisme, og vi tager den større debat om cloud-løsninger, privacy-problemer og tredjelandsoverførsler.

AFLYTTET #1: Pegasus og den forcromede bog
Ind i algoritmen

AFLYTTET #1: Pegasus og den forcromede bog

Her er den første udgave af det nye Aflyttet, som Radar og Anders Kjærulff har genstartet med den garvede techkritiker og journalist bag mikrofonen. Denne gang tester vi aktivisters telefoner for Pegasus og dykker ned i Chromebook-sagen og mere.