Direkte til sidens indhold

USA har fået sin første Amazon-fagforening – nu er der intens kamp om to’eren

Knap har USA fået sin første Amazon-fagforening, før der er intens kamp om organiseringsvalgene i flere afdelinger af det store techselskab.

Billede: Amazon / pressefoto

I sidste uge valgte et flertal af de ansatte på Amazons lager ved Staten Island i New York, at de ville organisere sig i landets første Amazon-fagforening. Indsatsen for at organisere lagerarbejderne har været intens, og Amazon er mange gange ramlet sammen med de ansatte flere steder i landet.

Om få uger kan amerikanerne få sin Amazon-fagforening nummer to i Alabama. Her er et omvalg netop slut, hvor de ansatte hos Amazon i Bessemer skulle bestemme, om de ønskede en fagforening.

Resultatet blev umiddelbart 993 imod og 875 for organisering. Men 416 ikke-optalte stemmer bestrides i øjeblikket af parterne, og inden for et par uger skal en høring under National Labour Relations Board (NLRB) afgøre, om stemmerne tælles med i det samlede resultat.

Om igen

Det er anden gang, der stemmes i Bessemer. Første valg blev kendt ugyldigt på grund af forskellige forhindringer, der gjorde det svært eller påvirkede de ansattes mulighed for at stemme.

– Denne gang har vi været stand til at uddanne mere om fagforeninger, siger Jennifer Bates, en ansat ved lager, til mediet NPR. Hun tilføjer, at fagforeningens repræsentanter har været bedre i stand til at komme i samtale med de ansatte, nu hvor mange coronarestriktioner er droppet.

Amazon har ifølge New York Times brugt en del midler på at fortælle de ansatte om de mindre heldige sider ved organisering. Således skulle der været hyret et større antal antiorganiseringskonsulenter ind samtidig med, at der er blevet afholdt talrige anti-fagforeningsmøder, inden stemmesedlerne blev sendt ud i februar.

Ifølge det amerikanske arbejdsministerium bruge Amazon sidste år knap 27 millioner kroner på arbejdskonsulenter.

Amazon overvejer muligheder

Noget tyder på, at Amazon ikke nødvendigvis vil acceptere resultatet af afstemningen i New York eller det endnu uafklarede resultat fra Bessemer. I en pressemeddelelse fortæller Amazon om sine overvejelser:

“Vi er skuffede over resultatet af afstemningen på Staten Island, fordi vi mener, at det bedste for vores ansatte er at have et direkte forhold til virksomheden.”

“Vi overvejer vores muligheder, herunder at klage over den upassende og unødvendige indflydelse fra NLRB, som vi og andre (inklusive Den Nationale Detailforening og USA’s handelskammer) oplevede under dette valg.”

Over 1,1 millioner amerikanere arbejder for Amazon, der aldrig har lagt skjul på selskabets skepsis over for fagforeninger. Gennem de sidste tre-fire år er den praktiske minimumsløn for Amazons lagerarbejdere steget fra omkring 74 kroner i timen til over 120 kroner i timen. Det skyldes blandt andet den enorme efterspørgsel i nethandlen under coronapandemien.

I efteråret 2021 kom det frem, Amazon flere steder i USA tilbød en start-bonus på cirka 20.000 kroner til nyansatte lagerarbejdere og chauffører for at kunne tiltrække nok arbejdskraft.

Platformsdirektiv vedtaget i EU-parlamentet
Platformsøkonomi

Platformsdirektiv vedtaget i EU-parlamentet

Efter et langt og mudret politisk magtspil har Europa-parlamentet vedtaget et platformsdirektiv, som vil gøre app-ansatte Wolt-bude og Uber-chauffører til lønmodtagere.

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder
Spionage

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder

Eksperter er dybt bekymrede over, at de store datamængder, som Forsvarets Efterretningstjeneste indsamler, ikke længere er underlagt tilsyn. Kun enkelte partier er kritiske til citat, mens Forsvarsministeriet understreger, at en ny FE-lov vil forholde sig til danskernes privatliv.