TikTok er blevet kontroversielt for alle statslige ansatte, efter at Center for Cybersikkerhed kom med en ny sikkerhedsanbefaling i sidste uge. Det skete efter at EU-kommissionen forbød alle deres ansatte at have den kinesiske video-app, og for nyligt kunne Radar fortælle, at man i Frederiksberg Kommune har sat appen i skammekrogen, fordi den ikke var “risikoen værd”.
Ifølge Center for Cybersikkerhed skyldes de røde lamper ift. TikTok, at appen beder om ’meget vide rettigheder og adgange på enheden’, og at der er en ’risiko i forhold til den kinesiske sikkerhedslovgivning’.
Generelt råder Center for Cybersikkerhed statslige myndigheder til, at der på medarbejdernes tjenstlige enheder, herunder mobiltelefoner, installeres så få apps som muligt og kun installeres apps, der er relevante for deres arbejdsopgaver.
‘Samlet set betyder det, at Center for Cybersikkerhed fraråder statsligt ansatte at installere TikTok på tjenstlige enheder’, skriver kommunikationschef Peter Krab til Radar.
I kølvandet på udmeldingen har flere politikere valgt at slette appen på telefonen, herunder digitaliseringsminister Marie Bjerre (V), som begrunder beslutningen med, at det er vigtigt at persondata behandles sikkert og fortroligt og ikke sendes til Kina.
Viborg: Vi tæller til ti
I Viborg kommune har man siden december haft en profil på TikTok for at ramme den yngre målgruppe af borgere, men kommunikationschef Rune Jungberg Pedersen forklarer, at de set i lyset af den seneste udmelding sætter TikTok på pause.
– Vi har aftalt, at vi sætter alt indhold i bero, og så tæller vi lige til ti, inden vi kaster os ud i noget yderligere. Konkret har vi jo haft en specifik telefon, som vi havde appen på, så vi havde ikke den risiko med en brændende platform, men det ville være mærkeligt at fortsætte uændret efter den seneste udmelding, siger Rune Jungberg Pedersen.
Kigger man i Viborg Kommunes interne retningslinjer for alle sociale medier, som har Radar har fået tilsendt, har TikTok et særskilt afsnit. Her fremgår det, at kommunens institutioner ikke må oprette selvstændige profiler, som det er tilfældet med Facebook, da man er bekymret for, at appen kan fungere som ’spyware’.
Helsingør: Vi fortsætter
I landets anden kommune med en TikTok-profil, Helsingør, bruger man samme tilgang som Viborg, med særskilte telefoner. Derfor kommer kommunen ikke til at skifte kurs, lyder det fra kommunikationschef Martin Deichmann.
– Vi har indkøbt særskilte telefoner, som alene er forbeholdt TikTok, så der kommer vi den bekymring om datasikkerhed i forkøbet, siger kommunikationschef Morten Deichmann.
I Viborg kommune har man samme tilgang, men her man valgt at sætte TikTok i bero efter udmeldingen fra Center For Cybersikkerhed?
– Vi følger den her debat ,og de udmeldinger der kommer tæt, men vi har en god grund til at være på TikTok, da vi har 10.000 borgere mellem 16-30 år, som er en oplagt målgruppe at ramme på kanalen, siger Martin Deichmann.
Hvor mange følgere har I på TikTok?
– Vi er helt nye, så vi har kun 50-60 følgere (49, red.), men vi er glade for det, og har fået nogle fine tilbagemeldinger fra unge på gymnasiet, som var glædeligt overrasket over det, og blandt andet havde fået øjnene op for at besøge kommunens kulturhus, siger Morten Deichmann og henviser til reportage i Helsingør Dagblad.
Borgmester bliver på TikTok
I samme avis opfordrer chefredaktøren på lederplads kommunen til at droppe TikTok, fordi de bør lade de unge have mediet i fred.
Overvejer I som kommune, om I er det rette sted i forhold til, at TikTok kan være stærkt vanedannende for unge for eksempel?
– Helsingør kommune kommer til at bidrage med indhold så længe det giver mening, og vi kommer til at være ovre i det sobre hjørne. Vi kommer til at bidrage med nogle saglige indspark, som gerne må være vanedannende. Men jeg er med på at TikTok rummer en masse ikke specielt sagligt indhold, men jeg må konstatere at mange yngre mennesker bruger kanalen ofte, så kommunikationsfagligt skulle man være et skarn, hvis ikke man overvejede at bruge den, siger Martin Deichmann.
Hvad tænker du om den generelle debat om datasikkerheden på sociale medier?
– Det er relevant at få en debat om de her kanaler og platforme, og hvilken rolle de spiller, men jeg konstaterer også, at det ikke er den brede debat. Vi har en særskilt debat om TikTok, men vi har ikke taget hul på at få den bredt ud i virkeligheden. Vi diskuterer de unges kanal, men lad os tage en samlet drøftelse om, hvorvidt vi skal gå til alle sociale medier anderledes, siger Helsingørs Kommunikationschef og henviser blandt andet til et indlæg fra Radars chefredaktør om samme problematik.
Helsingørs borgmester Benedicte Kiær(K) har også en privat profil på TikTok, som i skrivende stund har 185 følgere.
– Jeg har ikke aktuelle planer om at slette min profil, men jeg følger debatten tæt, siger Benedikte Kiær i et skriftligt citat til Radar. Ifølge kommunikationschefen er appen ikke på borgmesterens arbejdstelefon.
Anbefaling fra Center for Cybersikkerhed om brugen af TikTok:
Center for Cybersikkerhed vurderer konkret for TikTok, at der er tale om en app, der beder om meget vide rettigheder og adgange på enheden. Center for Cybersikkerhed vurderer desuden, at der er en risiko i forhold til en kinesisk ejet app-udgiver som følge af den kinesiske sikkerhedslovgivning. Generelt råder Center for Cybersikkerhed statslige myndigheder til, at der på medarbejdernes tjenstlige enheder, herunder mobiltelefoner, installeres så få apps som muligt og kun installeres apps, der er relevante for deres arbejdsopgaver.
Samlet set betyder det, at Center for Cybersikkerhed fraråder statsligt ansatte at installere TikTok på tjenstlige enheder.