Direkte til sidens indhold

TikTok er på lobbyoffensiv hos danske politikere

TikTok har sat fuld skrue på lobbyismen over for Christiansborg, bekræfter folketingsmedlemmer. Holdningen til den kinesiske techgigant er præget af mistanke om overvågning.

Foto: Christoffer Regild / ft.dk

Overskrifterne om det sociale medie TikTok har mest handlet om app’ens voldsomme popularitet hos de yngre brugere. Men en tiltagende kritik både i USA og Europa har ført til, at den kinesisk app har sat gang i en stor charmeoffensiv – nu også over for de danske politikere.

Således bekræfter mere end en håndfuld folketingsmedlemmer over for Radar, at TikTok har bedt dem om et møde.

– Jeg er blevet kontaktet af TikTok. Og jeg er spændt på at høre, hvad de vil, siger Malte Larsen, der er it-ordfører i Socialdemokratiet.

Også Enhedslistens medie- og kulturordfører Søren Søndergaard har fået en mail fra TikToks danske public policy og government relations manager, Andreas Højbjerg Nielsen.

– Jeg har fået en normal lobbyhenvendelse, hvor de blandt andet beder om et møde, siger Søren Søndergaard, der umiddelbart ikke er afvisende over for at mødes med TikTok.

– Nu vil jeg jo egentlig helst overflødiggøre TikTok og for den sags skyld også Google. Medmindre man er dum i hovedet, så ved man, at det kinesiske styre har en bagdør og kigger med hos TikTok. Men min største frygt er, at TikToks informationshøst hos brugerne sælges videre til skumle tredjeparter, siger han.

Kinesisk overvågning

For få uger kom det frem, at TikTok var blevet brugt til at lokalisere og spionere mod flere journalister, hvilket afstedkom heftig kritik i blandt andet USA. Her stod det klart, at netop data fra vestlige brugere var tilgængeligt for selskabets ansatte i Kina, hvilket TikTok ellers har benægtet i længere tid. Dette bekymrer mange politikere, da kinesiske virksomheder har en lovfæstet forpligtelse til at hjælpe de kinesiske sikkerhedstjenester, hvis de bliver bedt om det.

I USA er man ved at gennemføre et føderalt myndighedsforbud mod TikTok, mens flere stater har indført egne regler. Flere eksperter har over for Radar anbefalet, at udvalgte danske myndigheder og politikere bør overveje et TikTok-forbud. Men flere går i den stik modsatte retning. I både Helsingør og Viborg har kommunerne påbegyndt kommunikationsindsatser rettet mod yngre borgere med den kontroversielle kinesiske app.

Alexander Ryle, der er it- og EU-ordfører i Liberal Alliance har tænkt sig at tage et møde med TikToks danske repræsentant. Han vil blandt andet spørge ind til overvågning.

– Jeg har jo en masse spørgsmål. Det er spændende at høre deres perspektiv på regulering. Og så vil jeg gerne spørge til overvågning. Der har jo været en snak om, hvorvidt det var i orden, at man har TikTok-app’en på sin folketingsmobil, siger han.

Ingen TikTok-regler i Folketinget

Liberal Alliance-politikeren fortæller, at han spurgte til brugen af TikTok på Folketingets telefoner på et intro-kursus i Folketinget.

– De sagde, at de ikke havde en politik i forhold til TikTok, siger Alexander Ryle, hvis partiformand Alex Vanopslagh nåede ud til et stort publikum i valgkampen i efteråret via TikTok.

Har I nogen regler i Liberal Alliance for brugen af TikTok?

– Vi har ikke haft nogen snak internt i partiet, men det er interessant at finde ud af, om der burde være noget mere sikkerhed i forhold til de her tjenester, siger han.

Hos Nye Borgerlige er kulturordfører Mikkel Bjørn også blevet bedt om et møde med TikTok, som han dog ikke har taget imod. Han er også bekymret for kinesisk overvågning gennem TikToks app.

– Jeg er skeptisk, men skal indrømme, at jeg ikke har det store tekniske indblik. Jeg har dog heller ikke den store tiltro til det kinesiske regime – og frygter derfor netop det nævnte, siger han.

Alternativets forsvars- og it-ordfører Theresa Scavenius har også fået en henvendelse fra TikTok, men hun siger til Radar, at hun ikke har tænkt sig at tage et møde.

Tech-diplomati i Bruxelles

I sidste uge havde den danske næstformand i EU-kommissionen Margrethe Vestager møde med TikToks tophef Shou Zi Chew. Her var bekymringer om persondata og EU’s lovpakker Digital Services Act og Digital Markets Act på samtalemenuen. TikTok-bossen mødtes også med andre kommissærer.

– På mødet diskuterede parterne også GDPR og spørgsmål om privatliv og forpligtelser i forhold til dataoverførsler med henvisning til den aktuelle pressedækning af aggressiv datahøst og overvågning i USA, siger Margrethe Vestager ifølge en pressemeddelelse.

Siden juni 2020 har TikTok-lobbyister haft 23 møder med forskellige repræsentanter for Kommissionen, viser en EU-opgørelse.

Ifølge Radars kilder er det ikke sandsynligt på nuværende tidspunkt med et TikTok-forbud i EU. Det skyldes blandt andet, at EU som udgangspunkt forholder sig neutralt i forhold til ejerskabet af TikTok. I USA har det modsat været på tale, at TikTok skulle sælge den amerikanske del af selskabet til et amerikansk firma.

I sommeren 2022 meddelte TikTok, at selskabet ville sende amerikanske brugeres data til techselskabet Oracles servere i USA, fordi der netop var blevet sat spørgsmålstegn ved, hvor dataen ender. Få uger efter kunne det amerikanske medie CNBC fortælle, at TikTok havde mere end fordoblet udgifter til lobbyisme i USA på blot et kvartal.

TikTok-lobbyist: Ring til min kollega

Kulturministeriet, der er involveret i en del af den tidligere S-regerings ønskede regulering af Big Tech, oplyser til Radar, at ministeriet ikke er blevet kontaktet af TikTok om et møde. Den nye kulturminister havde mandag ikke tid til at oplyse Radar om sit og regeringens syn på den kinesiske techgigant.

Hos Erhvervsministeriet, hvor tech også er del af ressortområdet, kan embedsværket ikke nå at svare på Radars henvendelse inden deadline.

Radar har ringet til TikToks Andreas Højbjerg Nielsen for at høre, hvad han gerne vil fortælle de danske politikere om sin kinesiske arbejdsgiver. Vi bliver dog bedt om at kontakte TikToks kommunikationsmedarbejder Parisa Khosravi, som sidder i Stockholm, selvom mødeforespørgslerne til de danske politikere kommer fra Andreas Højbjerg Nielsen.

– Hos TikTok mener vi, at ansvarlighed og åbenhed er vigtigt. Vi ønsker derfor en åben dialog med eksterne interessenter i Danmark, herunder politikere. Det ønsker vi, fordi vi gerne vil lytte til omverdenen og for at give indblik i, hvordan vores platform fungerer, og hvordan vi skaber en sikker og positiv oplevelse for vores community, skriver Parisa Khosravi i en mail natten til tirsdag.

TikToks topchef Shou Zi Chew har en fortid som CFO i techproducenten Xiaomi og investeringsbanken Goldman Sachs og helt tilbage i studietiden, skulle han ifølge eget udsagn have været praktikant i Facebook. I november forsøgte han at berolige de amerikanske brugere ved techarrangementet DealBook ved at love, at ingen udenlandsk regering nogensinde havde forlangt adgang til amerikaneres data hos TikTok:

– Og hvis de gjorde, så ville vi sige nej.

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder
Spionage

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder

Eksperter er dybt bekymrede over, at de store datamængder, som Forsvarets Efterretningstjeneste indsamler, ikke længere er underlagt tilsyn. Kun enkelte partier er kritiske til citat, mens Forsvarsministeriet understreger, at en ny FE-lov vil forholde sig til danskernes privatliv.