Direkte til sidens indhold

Techgiganter bliver stævnet i forbindelse med efterforskning af Capitol-angreb

Facebook, Google og Twitter er blevet stævnet af den såkaldte 6. januar-komite, der står i spidsen for efterforskningen af Capitol-angreb.

Foto: TapTheForwardAssist, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Et år efter angrebet på selve symbolet for USA’s demokrati, The Capitol, bliver de største sociale medie-virksomheder nu stævnet for ikke at ville give oplysninger til efterforskningen.

Det skriver CNBC.

Allerede i sommer havde den såkaldte 6. januar-komite, der står i spidsen for efterforskningen, bedt platformene om at udlevere oplysninger om angrebet, men havde herefter modtaget ‘utilstrækkelige svar’ fra nogle af de største platforme.

Komitéen havde derefter igen krævet, at platformene Twitter, Reddit, Google samt Facebook udleverer oplysninger om deres påvirkning af den indenlandske terrorisme, spredning af misinformation og påvirkning af valget i 2020.

Men udvalget blev igen “skuffet”, lyder det fra formanden.

– Det er skuffende, at vi efter at have været i gang måneder stadig ikke har de nødvendige dokumenter og oplysninger til at besvare disse grundlæggende spørgsmål, siger Thompson.

– Vores to nøglespørgsmål er, hvordan spredningen af misinformation og voldelig ekstremisme bidrog til det voldelige angreb på vores demokrati, og hvilke skridt – hvis nogen – sociale medievirksomheder tog for at forhindre, at deres platforme dannede grobund for radikaliseringen af mennesker, siger formand Bennie Thompson i en erklæring torsdag.

Talsmænd fra Reddit, Google og Facebook har alle afvist, at de ikke vil samarbejde.

En talsmand for Google udtaler, at de har ‘strenge politikker, der forbyder indhold, der tilskynder til vold eller underminerer tilliden til valg på tværs af Googles produkter’.

6. januar-komiteen har til opgave at undersøge fakta og årsager omkring Capitol-optøjerne den 6. januar, da hundredvis af tidligere præsident Donald Trumps tilhængere med vold stormede bygningen og forsinkede magtoverførslen til nuværende præsident Joe Biden.

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder
Spionage

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder

Eksperter er dybt bekymrede over, at de store datamængder, som Forsvarets Efterretningstjeneste indsamler, ikke længere er underlagt tilsyn. Kun enkelte partier er kritiske til citat, mens Forsvarsministeriet understreger, at en ny FE-lov vil forholde sig til danskernes privatliv.