Direkte til sidens indhold

Sundhed.dk-direktør vil skabe mere klarhed om privat fond

Sundhed.dk’s direktør, Morten Elbæk Pedersen, erkender, at der skal være mere klarhed om den private fond Sundhed.dk Internationals arbejde.

Direktør Morten Elbæk fra Sundhed.dk / pressefoto

Direktør i sundhedsportalen sundhed.dk Morten Elbæk Pedersen erkender, at der er grund til mere åbenhed og klarhed om den private erhvervsdrivende fond Sundhed.dk International, hvor han selv sidder som bestyrelsesmedlem.

– På sundhed.dk’s hjemmeside vil jeg sikre, at det udadtil fremstår klart, hvad fondens formål og virke er, skriver han i en mail til Techmediet Radar.

Det sker efter, at Radar kunne fortælle om en ifølge to juraeksperter ‘mærkelig’ og ‘problematisk’ sammenblanding mellem det fælles offentligt ejede Sundhed.dk og en privat fond med næsten samme navn, hvor en partner fra Netcompany er bestyrelsesformand, og Morten Elbæk Petersen er bestyrelsesmedlem, samt en ledende medarbejder fra Sundhed.dk er ansat som adm. direktør.

Fondens formål er at ‘kommercialisere sundhed.dk’ og sælge sundhed-it løsninger i en international sammenhæng. Det kan være alt fra systemudvikling til rådgivning og ‘udveksling af patient- og sundhedsdata’, står der i fondens formålsbeskrivelse.

På trods af den store interesse for dansk sundheds-it har fondens økonomiske aktivitet været besskeden siden dens oprettelse i 2016.

Læs: Sundhed.dk-chefer og Netcompany sidder som ‘privatpersoner’ i fond, der skal kommercialisere sundhed.dk

Fonden skal ikke ændres

Morten Elbæk Petersen skriver til Radar, at han er udpeget til at sidde i fonden som bestyrelsesmedlem på vegne af Sundhed.dk og ikke, som han ellers selv har forklaret, som privatperson. Samtidig slår han fast, at ‘Sundhed.dk intet har at gøre i fonden’.

Morten Elbæk Petersen ønsker derfor ikke som direktør i Sundhed.dk at mene noget om, hvad fonden fremadrettet skal gøre.

– Vi vil også fremadrettet sikre, at det er personer fra fonden, der udtaler sig på fondens vegne. Derfor kan jeg ikke som direktør i Sundhed.dk her udtale mig om, hvad fonden skal gøre, skriver han som svar til, hvad han som direktør i sundhed.dk ønsker at gøre ved den manglende åbenhed om fondens arbejde.

Men som bestyrelsesmedlem i fonden vil han dog alligevel gerne svare på, hvilke overvejelser han har gjort sig omkring fondens fremtid i den nuværende ‘mærkelige’ konstruktion.

– Det er ikke et spørgsmål for sundhed.dk, så her vil jeg svare som medlem af fondens bestyrelse. Fondens konstruktion er helt efter gældende lovgivning, så den skal ikke ændres. Det er udelukkende et spørgsmål for fonden og dens bestyrelse at vurdere, om fondens formål og vilkår er godt beskrevet, eller det skal ændres. Jeg kan som medlem af fondens bestyrelse oplyse, at der ikke har været tiltag hertil siden fondens etablering.

Juraekspert: Skift navn

Der er ikke noget galt i, at embedsmænd sidder i en erhvervsdrivende fond, så længe den ikke har modstridende interesser med det offentlige Sundhed.dk.

Men sammenblandingen af embedsmænd og private aktører i en fond med et engelsklingende navn skaber forvirring og tvivl, mener Jesper Olsen, der er ekstern lektor i offentlig forvaltning og formand for Transparency International.

– Jeg synes, at den nuværende forvirringen i sig selv giver svaret. Man har skabt noget uigennemskueligt, hvor man nemt kan komme i tvivl om, hvad der er hvad, siger Jesper Olsen, der selv brugte ‘ret lang tid’ på at forstå fondens formål.

Han mener derfor, at navnet på fonden bør skiftes, fordi det maler et falskt billede af, at fonden Sundhed.dk International har noget med den offentligt ejede sundhedsplatform Sundhed.dk at gøre.

– Der er en grund til, at man ikke må kalde sig for Coca Cola, selvom man måske laver en tilsvarende læskedrik. Når navnene ligger så tæt op ad hinanden, skaber det bare forvirring, siger Jesper Olsen.

Korrekt skel

Kjeld Møller Pedersen, der er professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet vurderer, at Morten Elbæks måde at skelne mellem sin titel i Sundhed.dk og fonden er korrekt.

– Det er den formelt korrekte måde at besvare det spørgsmål, siger han.

Sundhedsøkonomen mener, at det giver mening at have en række folk fra erhvervslivet siddende sammen med ledere fra Sundhed.dk i selve fonden, da det vil kræve både kommerciel viden og dybere indsigt i Sundhed.dk’s viden og produkter for at kunne sælge til udlandet.

– Det man kan være særligt interesseret i er, hvordan man forholder sig indbyrdes rent økonomisk, hvis fonden lykkedes med at sælge et produkt til udlandet, siger han.

Kom til debat med faderen, der startede Chromebook-sagen
Digitalisering

Kom til debat med faderen, der startede Chromebook-sagen

Jesper Graugaard startede hele Chromebook-sagen, der tog Helsingør Kommune på sengen tæt på skolestart. Her fortæller han om sin aktivisme, og vi tager den større debat om cloud-løsninger, privacy-problemer og tredjelandsoverførsler.

AFLYTTET #1: Pegasus og den forcromede bog
Ind i algoritmen

AFLYTTET #1: Pegasus og den forcromede bog

Her er den første udgave af det nye Aflyttet, som Radar og Anders Kjærulff har genstartet med den garvede techkritiker og journalist bag mikrofonen. Denne gang tester vi aktivisters telefoner for Pegasus og dykker ned i Chromebook-sagen og mere.