Direkte til sidens indhold

Skattestyrelsens Wolt-afgørelse splitter Folketinget: Fra “vrøvl” til “logisk”

Politikere fra venstrefløjen kalder det for ‘blankt indlysende’, at Skattestyrelsen nu vurderer, at Wolt-bude skal anses som lønmodtagere. Nye Borgerlige og Liberal Alliance er lodret uenig i vurderingen.

Wolt pressefoto
Foto: Wolt / pressefoto

Det vækker jubel på venstrefløjen, at Skattestyrelsen har vurderet, at Wolt-budene skattemæssigt hverken er selvstændige eller honorarmodtagere, men derimod lønmodtagere.

Skatteordføreren for Enhedslisten, Rune Lund, har længe interesseret sig for Wolt-buddenes status. Han kalder afgørelsen for ‘helt logisk’.

– Det er helt logisk, at Skattestyrelsen nu slår fast, at Wolt-bude er lønmodtagere, og ikke selvstændige. Og det er glædeligt, at det også inden for de gældende rammer er muligt at fastslå dette åbenlyse faktum. Her er det bindende svar fra Skattestyrelsen en stor hjælp til at få gjort op med finten med, at få folk til at være et arme-og-ben-firma frem for lønmodtagere, siger Rune Lund.

Rune Lund og Enhedslisten vil på baggrund af det bindende svar se på, hvilke yderligere tiltag, der kan tages for at skubbe i den ‘rigtige retning’.

Snusfornuften vinder

Hos Socialistisk Folkeparti kommer afgørelsen heller ikke som en overraskelse for beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge.

– Det er jo blankt indlysende, siger han og nævner, at Skattestyrelsens afgørelse følger en international trend.

– Hvor snusfornuften vinder over de lidt for smarte virksomheders kyniske spekulationer i at udnytte deres ansatte, lyder det.

I Karsten Hønges optik er cykelbudene nemlig almindelige lønmodtagere, der også skal have de rettigheder, som følger med.

– Hvis lønmodtagerne bliver splittet op i en endeløs række af såkaldte ‘enkeltmandsfirmaer’, siger vi samtidig farvel til det ordnede og regulerede arbejdsmarked. Til glæde for nogle få arbejdsgivere og til skade for de mange lønmodtagere og for samfundet, lyder det fra Karsten Hønge.

Liberale politikere ønsker en ny model

Hos Liberal Alliance mener politisk ordfører Alex Vanopslagh, at det ville være ‘et enormt tab’, hvis det bliver umuligt at drive platformsvirksomhed.

– Platformene kan være en kæmpe fordel for forbrugerne, som har gavn af mere innovation. Men det er også en fordel for fx. Wolt-bude, der er tiltrukket af mere frihed over arbejdstider og en relativ høj timeløn, siger han.

Han mener at Skattestyrelsens afgørelse kalder på en ny, tredje model, som sikre, at buddene får flere rettigheder uden at miste fleksibiliteten ved at arbejder selvstændigt.

– Jeg er optaget af at sikre, at man finder en lovgivningsmæssig model for, at man kan drive platformsvirksomheder på fornuftige vilkår. Man kunne fx. skele mod Tyskland og overveje, om man skulle oprette en tredje kategori mellem lønmodtager og selvstændig, som giver nogle lønmodtagerrettigheder, men bibeholder fleksibiliteten ved platformsarbejde, siger han.

NB: Venstrefløjen er forblændet

Lars Boje Mathiasen, der er blandt andet er skatte-, beskæftigelses- og erhvervsordfører for Nye Borgerlige i Folketinget, mener, at det selvfølgelig er Skattestyrelsens job at vurdere, om en person er lønmodtager eller selvstændig, men han er langt fra enig med styrelsens vurdering:

– Hvis de tolker den nuværende lov som om, at Wolt-budene ikke er selvstændige, så må vi ind og kigge på lovgivningen og lave den om. Vi skal fremme selvstændige, iværksættere og alle mulige forskellige ansættelsesformer i dette land.

Den populære borgerlige politiker mener, at regeringen, venstrefløjen og fagbevægelsen er forblændet af ideologi i deres kritik af Wolts forretningsmodel og ansættelsesvilkår.

– Det er politisk vrøvl, siger han og tilføjer:

– Fagbevægelsen og venstrefløjen ønsker, at alle skal være lønmodtagere. Det er også derfor, at de vil forbyde bestemte gule fagforeninger. Det handler om magt. De vil styre alle aspekter af folks liv og give os langt mindre frihed. Alle skal helst være klienter af staten på den ene eller anden måde.

3F: Lad os vente og se

I Fagbevægelsen tager man i første omgang afgørelsen med ro. Fagforeningen 3F vil som part i sagen i første omgang afvente, hvad afgørelsen konkret kommer til at betyde.

– Det her taler for det, vi hele tiden har sagt, nemlig at buddene er lønmodtagere uden rettigheder. Men vi må se, hvor det her ender. Der er ikke nogen klar linje i de her afgørelser, og det er næsten den største udfordring, siger Karsten John Kristensen, der er forhandlingssekretær i 3F’s transportgruppe. Radar arbejder på at få en reaktion fra Beskæftigelsesministeriet.

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder
Spionage

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder

Eksperter er dybt bekymrede over, at de store datamængder, som Forsvarets Efterretningstjeneste indsamler, ikke længere er underlagt tilsyn. Kun enkelte partier er kritiske til citat, mens Forsvarsministeriet understreger, at en ny FE-lov vil forholde sig til danskernes privatliv.