Direkte til sidens indhold

Skattestyrelsen kræver flere oplysninger i Wolt-sag

Afgørelsen om hvorvidt Wolt-bude er lønmodtagere er endnu engang udsat, og nu kræver Skattestyrelsen flere oplysninger om budenes vilkår.

Foto: Peter Christian Bech-Nielsen

To gange på to måneder er afgørelsen om Wolt-budes status som lønmodtager blevet udskudt i Skatterådet. Dermed er der endnu ikke sat et punktum i sagen, der kan få betydning for skatteopkrævningen for samtlige Wolt-bude.

Efter Skatterådets møde blev Radars journalist, som også er spørgeren i den konkrete sag, bedt af Skattestyrelsen om at komme med ‘supplerende’ oplysninger til sagen.

Det handlede om, hvorvidt kontrakten med Wolt fortsat er gældende, om Radars journalist var omfattet af en forsikring, og om han havde arbejdet for et andet lignende leveringsselskab.

Radars journalist oplyste Skattestyrelsen, at han stadig er tilknyttet Wolt på trods af, at han fik en besked om, at de ville deaktivere Radars journalist på grund af inaktivitet. Derudover oplyste han, at Wolt har tegnet en ulykkesforsikring med et udenlandsk selskab, som dækker deres bude. Han oplyste også, at han i perioden har været tilknyttet et andet lignende selskab.

Skatteekspert: Kan afvise sagen

Når Skatterådet ikke vil tage stilling til sagen ad flere omgange, kan det betyde to ting ifølge skatteekspert Henning Boye Hansen, der er konsulent hos revisionsfirmaet BDO.

Enten at de vil afvise at give et svar, fordi de ikke kan besvare det med tilstrækkelig sikkerhed. Den anden mulighed er, at Skatterådet vil give et svar, der ikke gælder for samtlige Wolt-bude, fordi forholdene har ændret sig.

– Når du får et bindende svar er det personligt, men hvis forholdene gælder for en række mennesker, er det svært at forestille sig, at man ikke kommer frem til samme resultat i de andre sager, siger Henning Boye Hansen.

Når Skatterådet derfor vil have flere oplysninger, kan det skyldes, at de vil være sikre på, at de afgør på baggrund af de nyeste oplysninger.

– Hvis de giver et bindende svar på baggrund af forældede oplysninger, vil det ikke kunne bruges i andre sager, forklarer Henning Boye Hansen.

Han holder fast i, at Skatterådet må komme frem til samme konklusion som Skattestyrelsen, nemlig at Wolt-bude skal anses som lønmodtagere, da den seneste sag om en række dykkere kom frem til det resultat.

– Det er jo en politisk sag på grund af dykkerafgørelsen, der sætter nogle rammer for den efterfølgende afgørelse. Man kan ikke pludselig træffe afgørelser, der går i en helt anden retning, siger han.

Uvist hvornår afgørelsen falder

Spørgsmålet er, hvornår afgørelsen endelig falder.

Efter mødet tirsdag forsøgte Techmediet Radar at få en forklaring på udskydelsen af sagen, men ingen af medlemmerne kunne udtale sig på grund af deres tavshedspligt.

Ifølge Radars oplysninger er der dog en gennemgående følelse i Skatterådet, at spørgsmålet om Wolt-budene er blevet meget politisk.

En kilde tæt på sagen, der ikke vil nævnes ved navn, siger sågar, at vedkommende “aldrig før har oplevet så stor politisk bevågenhed” om en sag i Skatterådet.

Formanden for Skatterådet og professor i skatteret ved CBS, Jane Bolander, skriver i en mail til Radar, at hun ‘på grund af tavshedspligt desværre ikke har mulighed for på nogen måde at kommentere på arbejdet i Skatterådet’.

Hun henviser i stedet til Skattestyrelsen, som heller ikke kan kommentere på arbejdet i Skatterådet.

Ifølge forretningsordenen for Skatterådets arbejde kan ethvert af de 19 medlemmer bede om at få en afgørelse udskudt én gang. Så længe der ikke er flertal for at afgøre sagen på mødet, kan afgørelsen altså udskydes flere gange, som det er tilfældet i Wolt-sagen.

Fakta: Sådan gjorde vi

9. februar 2021 bad Radars journalist Mats Magnussen Skattestyrelsen om et bindende svar på sin egen situation som Wolt-bud.

Det skete, fordi Skat ikke på daværende tidspunkt havde taget endeligt stilling til spørgsmålet om budenes status. Journalistisk var det en måde at få afdækket en juridisk gråzone på det danske arbejdsmarked. Den indledende (ikke-bindende) vurdering var, at budene skulle anses som selvstændige. Efter at have undersøgt arbejdsvilkårene for Wolt-bude journalistisk igennem længere tid, var det muligt at sende en del dokumentation, der viser, hvordan Wolt-budene bliver styret af en detaljeret beskrivelse af, hvordan arbejdet skal udføres.

Wolt-budene guides rundt og monitoreres samtidig af Wolts algoritme. Hvis budene er forsinket, fremgår det således af appen. Samtidig holder Wolts support øje med om arbejdet udføres tilfredsstillende.

Denne kontrol og overvågning af budene er også blevet fremlagt for Skattestyrelsen. Da skattesager behandles fortroligt er det kun spørgeren, Mats Magnussen, der har haft adgang til afgørelsen, inden den bliver afgjort i Skatterådet.

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder
Spionage

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder

Eksperter er dybt bekymrede over, at de store datamængder, som Forsvarets Efterretningstjeneste indsamler, ikke længere er underlagt tilsyn. Kun enkelte partier er kritiske til citat, mens Forsvarsministeriet understreger, at en ny FE-lov vil forholde sig til danskernes privatliv.