Direkte til sidens indhold

Singularity opfattede CanopyLab-stifter som “doktor”

På Singularitys hjemmeside stod CanopyLAB-stifter længe som “doktor”. Forskningsartikler der ligger uden for opgavefokus står i centrum af Ph.D-konflikt med universitet.

CanopyLAB's CEO Sahra-Josephine Hjort / pressefoto

CanopyLab-medstifter og CEO Sahra-Josephine Hjort er kommet ud i stormvejr efter en række kritiske historier i Ekstrabladet, hvor hun blandt andet beskyldes for at have smykket sig med en falsk Ph.D-titel.

Kilder fortæller til Techmediet Radar, at hendes Ph.D-afhandling, der blev lavet i samarbejde med Immigrantmuseet, Det Danske Udvandrerarkiv og Aalborg Universitet, ikke handlede om e-læring, som CanopyLab-stifteren ellers har påstået flere steder i interview og i offentligt tilgængelige videoer.

I en præsentationen af Ph.D-projektet, der blev lavet i et samarbejde med en anden Ph.D-studerende, på Immigrantmuseets hjemmeside står der følgende:

‘Sahra-Josephine Hjort (beskæftiger, red.) sig med de tyrkiske arbejdsmigranter og sammenførte, som kom til Danmark i løbet af 1960’erne samt de rumænske arbejdsmigranter og studerende, som kom til landet efter 2007,” lyder det i beskrivelsen af den såkaldte komparative analyse.

Sahra-Josephine Hjort har flere gange fået afvist sin Ph.D-afhandling, hvilket ifølge Radars kilder handler om, at universitetet ikke vil godkende en række nye forskningsartikler om e-læring og sociale medier, som CanopyLAB-stifteren vil have inkluderet i den samlede afhandling. Universitetet mener, at disse artikler ikke passer ind i emnet for afhandlingen.

– Projektet handler om indvandrere og immigration, siger en kilde med indgående kendskab til projektet, der ønsker at være anonym, til Radar.

Singularity-tilknyttet

Indtrykket af, at Sahra-Josephine Hjort havde færdiggjort en Ph.D-grad er ikke kun noget, som flere af CanopyLAB-stifterens danske samarbejdspartnere sidder tilbage med. Således optrådte Sahra-Josephine Hjort også med en doktorgrad under tilknyttede eksperter på hjemmesiden for Singularity-bevægelsen i flere år, men profilen er for nylig fjernet.

Singularity er en blanding af en vækstinkubator, en tænketank, et konsulenthus og en kursusudbyder, som har en stærk tro på, at eksponentiel vækst i teknologi tilbyder svaret på mange menneskehedens udfordringer og problemer.

Kritikere af bevægelsen har sammenlignet Singularity og dens følgere med en slags sekt med en blind tro på teknologiens muligheder. Det bunder til dels i Singularity-medstifteren Ray Kurzweils tro på transhumanisme og evigt liv, hvor der sker en sammensmeltning af mennesker og robotter.

Radar har kontaktet Laila Pawlak, medstifter og CEO i den danske afdeling, SingularityU Nordic. Hun bekræfter, at Sahra-Josephine Hjort selv har ønsket at blive fjernet fra hjemmesiden.

Laila Pawlak har tidligere været investor i CanopyLAB. I et interview med kvindenetværket LADIES First fra 2021 nævner Sahra-Josephine Hjort netop Laila Pawlak, som en person der har hjulpet hende.

– Derudover har tænketanken Singularity University med Laila Pawlak i førertrøjen introduceret mig til mange interessante mennesker.

Hjort: Se min hjemmeside

Radar har kontaktet Sahra-Josephine Hjort telefonisk for at få svar på en række spørgsmål. Her blev Radar henvist til at spørgsmålene kunne besvares via mail. Efter yderligere henvendelser via sms og mail skrev CanopyLAB-stifteren efter flere dage en kort mail med beskeden: “Tak for dine spørgsmål. Jeg henviser til de svar vi allerede har på vores hjemmeside.”

På hjemmesiden forklarer Sahra-Josephine Hjort:

– Jeg beklager, hvis jeg har givet indtrykket af, at jeg er færdiguddannet Ph.D, når jeg er Ph.D.-studerende. Jeg har gennem hele min tid som studerende forsøgt at være opmærksom på, når andre ved en fejltagelse har omtalt mig som færdiguddannet Ph.D. Derfor har jeg også flere gange korrigeret artikler eller omtaler, hvori fejlen har fremgået.

I svarene på hjemmesiden medgiver Sahra-Josephine Hjort, at hun ikke har været enig med universitetet om indholdet af sin Ph.D.

– Det har været et langt forløb med enkelte uoverensstemmelser vedrørende vægtningen af tech og immigration i min afhandling. I den forbindelse har vi været igennem to ankeprocesser og en diskussion om sammensætningen af bedømmelsesudvalget. Jeg er i en fortsat konstruktiv dialog med Aalborg Universitet om den endelige indlevering og forsvar af min ph.d.-afhandling.

Sahra-Josephine Hjort forholder sig ikke til, at hun i flere år stod nævnt med en doktortitel hos Singularity.

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder
Spionage

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder

Eksperter er dybt bekymrede over, at de store datamængder, som Forsvarets Efterretningstjeneste indsamler, ikke længere er underlagt tilsyn. Kun enkelte partier er kritiske til citat, mens Forsvarsministeriet understreger, at en ny FE-lov vil forholde sig til danskernes privatliv.