Direkte til sidens indhold

Rygter: EU vil udnytte sociale medier til at få Putins tropper til at desertere

Rygterne sværmer i Bruxelles om endog meget kreative forslag, der skal sætte gang i desertationerne i den russiske hær og stjæle skarpe hjerner fra Putin.

Vedvarende rygter blandt højtstående EU-embedsfolk går på, at EU barsler med en række forslag, som må anses for radikale, politiske nybrud.

EU vil forsøge at fremme antallet af desertører blandt russiske soldater i Ukraine. Det skal ske ved at sprede et budskab om, at asyl i EU står til rådighed for soldaterne, hvis de deserterer, så længe de ikke har begået krigsforbrydelser. Budskabet skal så spredes på de forskellige sociale medier som er mest hyppigt brugt af russerne såsom Telegram og VKontakte. Og ellers sendes i rotation på alle tænkelige måder.

Et andet forslag, som EU-toppen angiveligt overvejer, er, at udstikke EU-pas til russiske forskere og andre med specielle færdigheder for at fremkalde en såkaldt “brain drain” eller hjerneflugt i Rusland, hvilket kunne ramme russernes kritiske industrier og forsvaret, hvis ellers mange tager imod tilbuddet.

“Ikke særligt begavet”

Radar har forsøgt at få en kommentar fra flere danske europa-parlamentarikere, men ingen ønsker at kommentere på forslagene, så længe de ikke er bekræftet.

Peter Viggo Jakobsen, der er lektor i forsvars- og sikkerhedspolitik ved Forsvarsakademiet, er ikke voldsomt imponeret af de nye forslag, som cirkulerer på EU-plan.

– Det lyder ikke særligt begavet, hvis man vil ramme en atommagt som Rusland med “brain drain” – taget i betragtning af de er verdens næststørste atommagt, siger han og tilføjer:

– Man kan godt sprede propaganda til de russiske soldater gennem sociale medier, som selvfølgelig giver nye muligheder. Det svarer lidt til flyveblade under Anden Verdenskrig, som skulle ramme fjendens moral. Men jeg tvivler på, at det er praktisk gennemførligt: Den russiske soldat skal måske gå tusind kilometer for at komme til en EU-grænse fra fronten.

Platformsdirektiv vedtaget i EU-parlamentet
Platformsøkonomi

Platformsdirektiv vedtaget i EU-parlamentet

Efter et langt og mudret politisk magtspil har Europa-parlamentet vedtaget et platformsdirektiv, som vil gøre app-ansatte Wolt-bude og Uber-chauffører til lønmodtagere.

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder
Spionage

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder

Eksperter er dybt bekymrede over, at de store datamængder, som Forsvarets Efterretningstjeneste indsamler, ikke længere er underlagt tilsyn. Kun enkelte partier er kritiske til citat, mens Forsvarsministeriet understreger, at en ny FE-lov vil forholde sig til danskernes privatliv.