Direkte til sidens indhold

Radar genstarter ‘Aflyttet’ med Anders Kjærulff

Programmet ‘Aflyttet’ med 370 timers radio på bagen genopstår i et samarbejde mellem Radar og journalist og techkritiker Anders Kjærulff.

Det er med en vis ydmyghed og nervøsitet, at journalist og privatlivsaktivist Anders Kjærulff genopliver sit gamle radioprogram ‘Aflyttet’ i samarbejde med Radar.

– Jeg er glad for, at vi kommer på banen igen, for jeg har ofte bidt mig i fingrene i arrigskab over, at der ikke er nogen som tager fat på de mange aktuelle emner, som fylder i debatten om tech og overvågning, siger Anders Kjærulff.

Efter knap tre års fravær mener han, at behovet for et trygt samlingssted for alle, der interesserer sig for overvågning og tech, er blevet større end nogensinde.

– Det digitale amokløb har fået ekstra luft under vingerne, og overvågningen er jo ikke stoppet, bare fordi jeg ikke sender radio. Der ser vi tydeligt med fx. logningsloven, som trods adskillige forsøg ikke er gået væk. ‘Aflyttets’ raison d’etre var at bringe de folk sammen, som interesserer sig for bedre privatliv og beskyttelse af vores rettigheder som borgere i Danmark, og derfor synes jeg, at Radar er et godt match med ‘Aflyttet’, siger Anders Kjærulff.

Efter at have sendt 370 timers ‘Aflyttet’  på det analoge FM-bånd i tiden hos den nu hedengangne Radio 24/7 glæder han sig til at føre det videre hos Radar.

– Det skal nok blive lidt af det samme, men nu får jeg så også nogle unge kollegaer, som kan holde tempoet og niveauet oppe, siger han.

Den bedst kvalificerede sølvpapirshat

Radars chefredaktør Peter Christian Bech-Nielsen forklarer beslutningen om at genoplive programmet med, at han ser Kjærulff som den mest kvalificerede sølvpapirshat.

–  Uagtet at vi alle sammen kan få lidt meget sølvpapirshat nogen gange, så må vi sige, at Kjærulff nok er en af Danmarks mest kvalificerede sølvpapirshatte. Og historien og tiden har vist os, at bekymringer om data, privatliv, cloud, big tech og det offentliges behandling af oplysninger om borgerne, giver masser af grunde til at være nervøse, siger han og tilføjer om det nye samarbejde:

– Med Radars nyhedsfokus og undersøgende journalistik koblet med en gudsbenådet nørd med formidable formidlingsevner, så håber vi at kvalificere debatten om overvågning, privatliv og tech i endnu højere grad, og så kan vi ikke stå for Kjærulffs horsensianske accent. Den er nødt til at være i æteren.

Radar producerer i forvejen podcasten ‘TechProfilen”, som kan findes på Apple Podcast og SoundCloud.

Kom til debat med faderen, der startede Chromebook-sagen
Digitalisering

Kom til debat med faderen, der startede Chromebook-sagen

Jesper Graugaard startede hele Chromebook-sagen, der tog Helsingør Kommune på sengen tæt på skolestart. Her fortæller han om sin aktivisme, og vi tager den større debat om cloud-løsninger, privacy-problemer og tredjelandsoverførsler.

AFLYTTET #1: Pegasus og den forcromede bog
Ind i algoritmen

AFLYTTET #1: Pegasus og den forcromede bog

Her er den første udgave af det nye Aflyttet, som Radar og Anders Kjærulff har genstartet med den garvede techkritiker og journalist bag mikrofonen. Denne gang tester vi aktivisters telefoner for Pegasus og dykker ned i Chromebook-sagen og mere.