Direkte til sidens indhold

Radar er blevet en del af Teknologiens Mediehus

...og bliver en del af PLUS-abonnement i løbet af et par måneder. Du har fortsat adgang til indholdet, ved at registrere dig her. Vi kontakter dig med et gratis og uforpligtende prøveabonnementstilbud ved lancering.

  Politikere reagerer på banal it-sikkerhedsbrist i kommuner: “Mega pinligt”

  Radar kunne misbruge en sikkerhedsbrist, der findes i 39 kommuner og hos KL, til at sende mails som KL’s direktør, Kristian Vendelbo. Det forarger it-ordførere på Christiansborg.

  Administrerende direktør i KL, Kristian Vendelbo i Fællessalen på Christiansborg. (Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix)

  ‘Pinligt’ og ‘vildt problematisk’.

  Sådan lyder reaktionen fra politikerne på, at KL og 39 kommuner ikke har styr på helt basal it-sikkerhed.

  Radar har nemlig kunne sende mails, som så ud til at komme fra Kommunernes Landsforenings øverste chef, Kristian Vendelbo. Det skete for at påvise den mangelfulde implementering af et af statens 20 tekniske minimumskrav, DMARC, som skal forhindre, at mails bliver brugt til phising-angreb.

  SF’s it-ordfører og formand for digitaliseringsudvalget, Lisbeth Bech-Nielsen, er langt fra tilfreds med it-sikkerheden i de mange kommuner.

  – Det er mega pinligt, at både KL og kommunerne ikke har implementeret en banal sikkerhedsprocedure, og det spiller ind i den her diskussion om, at der i kommunerne er meget forskellig grad af sikkerhed og standarder,  siger Lisbeth Bech-Nielsen.

  Samtidig mener udvalgsformanden, at den slags sikkerhedsproblemer udstiller vores samfunds sårbarheder i en krigstid.

  – Den digitale udvikling er både godt og skidt, fordi det giver os sårbarheder i en tid, hvor stater og personer, som ikke vil os det godt, angriber os dagligt. Vi skal se sikkerhed meget bredere, for det handler også om at få styr på vores digitale sikkerhed, og derfor går det ikke, at dele af det officielle Danmark halter så meget bagefter, lyder det fra it-ordføreren.

  Vildt problematisk

  Problemet med it-sikkerheden får også næstformand for digitaliseringsudvalget Jeppe Søe fra Moderaterne til at reagere.

  – Det er selvfølgelig vildt problematisk hver eneste gang det kommer frem, at IT-sikkerheden i staten eller kommuner ikke er på plads, skriver Jeppe Søe til Radar.

  Og der er ikke en god undskyldning for den manglende implementering i kommunerne, mener han.

  – It-sikkerhed er ikke nemt, og en total sikkerhed overfor alt er nok umulig, men der er i vores land så ekstremt mange dygtige digitale folk, også i det private, der kan hjælpe, hvis statens eller kommunens egne ansatte ikke har styr på det helt basale. Så det er simpelthen ikke i orden, skriver Jeppe Søe, som er på udvalgsrejse i Sydafrika.

  Radar har forsøgt at få en kommentar fra digitaliseringsminister Marie Bjerre(V), men det har ikke været muligt.

  KL har fredag endnu ikke fået implementeret DMARC.

  Kommentar: Hvor ender TikTok-konflikten? Meget taler for et salg…
  Big Tech

  Kommentar: Hvor ender TikTok-konflikten? Meget taler for et salg…

  TikTok står efterhånden i en situation, hvor det ligner et historisk fald i værdi, hvis USA indfører et forbud mod platformen. Så hvis ikke Bytedance skal se sit kæreste eje blive til værdiløs kode på historiens store app-mødding, så peger meget på et frasalg…