Direkte til sidens indhold

Organisationer om regeringens digitale børnebeskyttelseslov: Uklar og syltekrukke

Børns Vilkår kalder regeringens ønske om en digital børnebeskyttelseslov for uklar, mens Digitalt Ansvar frygter en syltekrukke.

SVM-regeringen ønsker at beskytte børns færden på internettet og vil derfor have udarbejdet en hvidbog med forslag og initiativer. Derudover skal det undersøges, om der er mulighed for at lave en ‘digital børnebeskyttelseslov’, fremgår det af regeringsgrundlaget.

Begge forslag lyder på papiret gode, men Børns Vilkårs direktør Rasmus Kjeldahls umiddelbare reaktion er noget afdæmpet.

– Ambitionsniveauet er uklart, og det peger ikke i nogen særlig retning, selvom der ellers er nok at tage fat på i det digitale område for børn og unge, siger Rasmus Kjeldahl.

Han forklarer, at han læser udspillet som om, at regeringen forstår problemet, men ikke er klar over, hvordan det skal løses.

– Flere børn blive groomet og kommer til skade på nettet. Men regeringens muligheder er begrænset, så jeg ville hellere have at man styrkede politiets mulighed for at efterforske de her ting, siger Rasmus Kjeldahl.

Forstår ikke behovet

Faktisk forstår han ikke behovet for en ny hvidbog, da der allerede sidste år udkom en hvidbog fra regeringen med analyser og en kortlægning af, hvordan sociale medier påvirker børn og unges trivsel, og hvordan tech-giganternes algoritmer bidrager til stress, usikkerhed og mobning.

Muligheden for en digital børnelov i Danmark er Rasmus Kjeldahl skeptisk omkring. Han mener i stedet, at regeringen bør rette deres fokus mod EU, for at få en digital børnebeskyttelseslov vedtaget.

Og i mellemtiden bør regeringen se på, hvor langt man kan gå med Digital Services Act, som blandt andet handler om at store platforme som TikTok, Snapchat og Instagram skal fjerne skadeligt indhold og særligt beskytte børn mod målrettet reklame.

– Regeringen bør langt hellere fokuserer på at få implementeret Digital Services Act hurtigst og stærkest muligt, og undersøge hvor langt vi kan gå med den, siger Rasmus Kjeldahl.

Digitalt Ansvar: Dejligt, men det haster

Hos foreningen Digitalt Ansvar, der arbejder med at sikre samme beskyttelse i den digitale verden, som i den fysiske, er de glade for regeringens udspil.

– Det er meget dejligt. Helt grundlæggende har vi en forpligtigelse over for børn for at tage vare på dem de steder, hvor de kan udsættes for skadeligt og ulovligt indhold, siger Ask Hesby Krogh, der er sekretariatsleder i Digitalt Ansvar.

Hos Digitalt Ansvar har de allerede udgivet en grønbog med forslag til, hvordan vi beskytter børns digitale liv samt en overflyvning af andre landes tiltag. Blandt andet fra England, hvor man er ved at lægge sidste hånd på en digital børnebeskyttelseslov. Digitalt Ansvar håber på, at regeringen hurtigst muligt vil komme i gang med forarbejdet.

– Det er rimeligt, at man laver en analyse, for det værste ville være symbolpolitik, men vi har brug for lovgivning her nu, så jeg håber det sker snart, og ikke bliver en syltekrukke, eller et mellemprodukt, siger Ask Hesby Krogh.

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder
Spionage

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder

Eksperter er dybt bekymrede over, at de store datamængder, som Forsvarets Efterretningstjeneste indsamler, ikke længere er underlagt tilsyn. Kun enkelte partier er kritiske til citat, mens Forsvarsministeriet understreger, at en ny FE-lov vil forholde sig til danskernes privatliv.