Direkte til sidens indhold

Nu bliver Wolt-bude beskattet som lønmodtagere: Leveringsgiganten kæmper imod

Skattestyrelsen sender nu breve til en række Wolt-bude med beskeden, at de skal beskattes som lønmodtagere. Wolts advokat kæmper imod, men skatteekspert ser leveringstjenestens kamp som forgæves.

Pressefoto / Wolt

Siden 2017 har der været vild politisk debat om Wolt-budes arbejdsvilkår. Er de ansatte eller selvstændige? Nu har en række Wolt-bude fået besked om, at Skattestyrelsen anser dem for lønmodtagere.

Der er tale om de bude, som har haft eget cvr-nummer i 2020 og flere af dem kan se frem til at skulle betale en større skatteregning.

Skattestyrelsens udmelding kommer i kølvandet på, at Skatterådet i en principiel sag kom frem til, at de lyseblå madbude skal anses som lønmodtagere. Skattesagen blev rejst af Radars journalist, der havde kørt som Wolt-bud i en periode for at afdække kurerernes arbejdsvilkår.

Siden afgørelsen i slutningen af januar har Wolt ikke gjort noget for at ændre budenes skattebetaling, men i løbet af maj begyndte Skattestyrelsen at sende breve ud med henblik på at rejse individuelle sager for at statuere et eksempel på, at budene skal anses som lønmodtagere.

Skattestyrelsen: Wolt er egenrådig

I et brev til et Wolt-bud, som Radar har set, skriver Skattestyrelsen, at budet ikke udøver virksomhed for egen regning, idet ’alle transaktioner foregår i Wolt’s navn, som en integreret del af deres virksomhed, ligesom alle væsentlige udgifter i forbindelse med leveringen, såsom driften af app’en, driften af kundeservice mv., afholdes af Wolt.’

Desuden lægger Skattestyrelsen vægt på, at Wolt kan fordele leveringsordrer til bude efter Wolts skøn baseret på budenes udførelse af deres arbejde.

’Det er således Wolt, der egenrådigt fordeler arbejdet til budene. Denne fordeling baseres på en vurdering af det enkelte buds arbejde, hvilket betyder, at der føres en vis kontrol med det enkelte bud’, skriver Skattestyrelsen,

I brevet skriver Skattestyrelsen også, at budet som lønmodtager ikke længere kan få fradrag for køb af telefon, tøj eller sko. Desuden er der kun mulighed for et kørselsmæssigt fradrag og ikke som selvstændig mulighed for momsfritagelse ved køb af benzin.

Advokat kæmper imod

Siden skæbneafgørelsen i Skatterådet har Wolt været tavse, men i kulisserne arbejder en topadvokat på at få ændret Skattestyrelsens vurdering af budenes status som lønmodtagere.

Et Wolt-bud, som Radar har været i kontakt med, har fået tildelt Wolts advokat, Torben Mølgaard Hededal, der er partner i Norrbom Vinding.

I korrespondancen som Radar har set mellem advokaten og en medarbejder i Skattestyrelsen, argumenterer advokaten imod, at Skattestyrelsen kan ændre budets årsopgørelse tilbage til 2020.

Men i samme brev skriver advokaten, at Skats juridiske afdeling har udarbejdet et notat med den konklusion, at der ikke er noget til hinder for den praksis.

Advokaten omtaler også en telefonsamtalen d.29 april med en embedsmand i Skattestyrelsen, der handlede om, at Skattestyrelsen var i færd med at rejse individuelle lønmodtager-sager mod et ‘stort antal personer,’ der havde arbejdet for Wolt.

Wolts advokat prøver i brevet at overbevise Skattestyrelsen om, at der gælder andre vilkår for Wolts bude, da der er kommet en helt ny aftale med budene end den gældende i 2020.

Skatteekspert: Svært at komme uden om

Spørger man skatteekspert og chefkonsulent i BDO, Henning Boye Hansen, er det næsten umuligt for Wolt at få held med at ændre Skattestyrelsens vurdering.

Det baserer han på, at der for få år siden kom en afgørelse i Østre Landsret, som afgjorde at en række dykkere var lønmodtagere. Den restriktive afgørelse ligner sagen om Wolt, hvor budene arbejder på en platform, som Wolt driver.

– Det grundlæggende setup kan man ikke ændre på. Så jeg har svært ved at se, at man kan komme uden om det, siger Henning Boye Hansen.

Ifølge ham har Skattestyrelsen formentlig allerede bedt Wolt om at indeholde kildeskatten for alle budene. Selvom det ikke koster Wolt en krone at indeholde kildeskatten, vil det formentlig gøre det sværere for dem at rekruttere nye bude.

– Det fægteri, der stadig er i gang, handler om, at Wolt slår sig i tøjet for at slippe for at indeholde kildeskatten fremadrettet, siger han.

Men uanset hvad, vil det i sidste ende være Wolt, som ender med den ubetalte skatteregning, fortæller Henning Boye Hansen.

– Hvis budene ikke betaler, så vil Skat formentlig rejse et krav over for Wolt om, at de skal indeholde skatten, forklarer han.

Radar har kontaktet Wolt i forbindelse med artiklen, men selskabet har ikke nogen kommentar. Det samme gør sig gældende for Wolts advokat.

Platformsdirektiv vedtaget i EU-parlamentet
Platformsøkonomi

Platformsdirektiv vedtaget i EU-parlamentet

Efter et langt og mudret politisk magtspil har Europa-parlamentet vedtaget et platformsdirektiv, som vil gøre app-ansatte Wolt-bude og Uber-chauffører til lønmodtagere.

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder
Spionage

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder

Eksperter er dybt bekymrede over, at de store datamængder, som Forsvarets Efterretningstjeneste indsamler, ikke længere er underlagt tilsyn. Kun enkelte partier er kritiske til citat, mens Forsvarsministeriet understreger, at en ny FE-lov vil forholde sig til danskernes privatliv.