Direkte til sidens indhold

Norsk Datatilsyn vil forbyde Big Tech’s overvågning

Lederen af det norske Datatilsyn gør sig i et debatindlæg til talsmand for et forbud mod den overvågning, som vi oplever fra Big Tech og dermed også den annoncebaserede forretning, som dataen bruges til.

Billede: Norsk Datatilsyns direktør Bjørn Erik Thon / pressefoto: Datatilsynet

I Danmark har vi et Datatilsyn, der selvfølgelig tager hånd om de opgaver, som de er pålagt af lovgivning og politikere, men typisk afholder ledelsen sig fra at bevæge sig ud i mere politiske vurderinger.

I et debatindlæg i Euractiv slår direktøren for det norske Datatilsyn til lyd for en meget hård kurs over for de techvirksomheder, der beror sig på overvågning.

“Som tilsynsmyndighed er det i stigende grad svært at håndhæve loven mod hemmelighedsfulde firmaer, der er baseret i udlandet og laver enorme summer på kreativt at misfortolke GDPR for at omgå dens formål, skriver det norske Datatilsyns direktør Bjørn Erik Thon i debatindlægget, der er skrevet sammen med det norske forbrugerråd og Amnesty Norge.

“Et forbud mod overvågningsbaseret annoncering ville gøre det markant lettere at gribe til handling,” fortsætter han.

Presser ny regering

Det norske datatilsyn, der i indlægget understreger, at det har valgt ikke at have en tilstedeværelse på Facebook, fordi det er umuligt at kontrollere, hvad der sker med personlige oplysninger i hænderne på Facebook-stifter Mark Zuckerberg og Co,. lægger også et betydeligt pres på Norges nye S-ledede regering for at tage et opgør med Big Tech’s forretningsmodel.

“Vi mener, at techgiganternes forretningsmodel er et brud på forbrugerrettigheder og fundamentale menneskerettigheder, inklusiv retten til privatliv”, skriver Bjørn Erik Thon og medforfatterne.

Der henvises til EU’s arbejde med ny lovgivning i form af Digital Services Act (DSA), hvor danske Christel Schaldemose (S) sidder som en af Europa-parlamentets chefforhandlere, mens konkurrencekommissær Margrethe Vestager spiller en ikke ubetydelig rolle i udformningen af både Digital Services Act og Digital Markets Act.

“Et af de spørgsmål, der diskuteres i konteksten af DSA, er et forbud mod overvågningsbaseret annoncering. Hvis dette inkluderes i den endelig lovtekst, så vil det ændre den digitale spilleplade helt grundlæggende. Vi ville se en ny digital infrastruktur, der ikke er baseret på konstant overvågning”.

Radar forsøger at få en kommentar fra det danske Datatilsyn og justitsministeren, som tilsynet hører under.

Kom til debat med faderen, der startede Chromebook-sagen
Digitalisering

Kom til debat med faderen, der startede Chromebook-sagen

Jesper Graugaard startede hele Chromebook-sagen, der tog Helsingør Kommune på sengen tæt på skolestart. Her fortæller han om sin aktivisme, og vi tager den større debat om cloud-løsninger, privacy-problemer og tredjelandsoverførsler.

AFLYTTET #1: Pegasus og den forcromede bog
Ind i algoritmen

AFLYTTET #1: Pegasus og den forcromede bog

Her er den første udgave af det nye Aflyttet, som Radar og Anders Kjærulff har genstartet med den garvede techkritiker og journalist bag mikrofonen. Denne gang tester vi aktivisters telefoner for Pegasus og dykker ned i Chromebook-sagen og mere.

Theranos-whistleblower delte scene med Elizabeth Holmes’ defensor på TechBBQ
Big Tech

Theranos-whistleblower delte scene med Elizabeth Holmes’ defensor på TechBBQ

Theranos-investor Tim Draper, der stadig forsvarer den bedrageridømte Elizabeth Holmes, og et af de mest markante vidner i retssagen, whistlebloweren Erika Cheung, deltog i netop overståede TechBBQ. Techfestivalen afviser, at den sender de forkerte signalerer ved at invitere Draper på hovedscenen som investorikon.

Ida Auken: Jeg fik stress af skærme og smartphones
Tech-politik

Ida Auken: Jeg fik stress af skærme og smartphones

Socialdemokraten Ida Auken mener, at vi er nødt til at se på vores allesammens afhængighed af sociale medier i stedet for kun at være optaget af brugen af vores data. Men hvad med hendes eget forhold til Big Tech?