Direkte til sidens indhold

Norsk Datatilsyn vil forbyde Big Tech’s overvågning

Lederen af det norske Datatilsyn gør sig i et debatindlæg til talsmand for et forbud mod den overvågning, som vi oplever fra Big Tech og dermed også den annoncebaserede forretning, som dataen bruges til.

Billede: Norsk Datatilsyns direktør Bjørn Erik Thon / pressefoto: Datatilsynet

I Danmark har vi et Datatilsyn, der selvfølgelig tager hånd om de opgaver, som de er pålagt af lovgivning og politikere, men typisk afholder ledelsen sig fra at bevæge sig ud i mere politiske vurderinger.

I et debatindlæg i Euractiv slår direktøren for det norske Datatilsyn til lyd for en meget hård kurs over for de techvirksomheder, der beror sig på overvågning.

“Som tilsynsmyndighed er det i stigende grad svært at håndhæve loven mod hemmelighedsfulde firmaer, der er baseret i udlandet og laver enorme summer på kreativt at misfortolke GDPR for at omgå dens formål, skriver det norske Datatilsyns direktør Bjørn Erik Thon i debatindlægget, der er skrevet sammen med det norske forbrugerråd og Amnesty Norge.

“Et forbud mod overvågningsbaseret annoncering ville gøre det markant lettere at gribe til handling,” fortsætter han.

Presser ny regering

Det norske datatilsyn, der i indlægget understreger, at det har valgt ikke at have en tilstedeværelse på Facebook, fordi det er umuligt at kontrollere, hvad der sker med personlige oplysninger i hænderne på Facebook-stifter Mark Zuckerberg og Co,. lægger også et betydeligt pres på Norges nye S-ledede regering for at tage et opgør med Big Tech’s forretningsmodel.

“Vi mener, at techgiganternes forretningsmodel er et brud på forbrugerrettigheder og fundamentale menneskerettigheder, inklusiv retten til privatliv”, skriver Bjørn Erik Thon og medforfatterne.

Der henvises til EU’s arbejde med ny lovgivning i form af Digital Services Act (DSA), hvor danske Christel Schaldemose (S) sidder som en af Europa-parlamentets chefforhandlere, mens konkurrencekommissær Margrethe Vestager spiller en ikke ubetydelig rolle i udformningen af både Digital Services Act og Digital Markets Act.

“Et af de spørgsmål, der diskuteres i konteksten af DSA, er et forbud mod overvågningsbaseret annoncering. Hvis dette inkluderes i den endelig lovtekst, så vil det ændre den digitale spilleplade helt grundlæggende. Vi ville se en ny digital infrastruktur, der ikke er baseret på konstant overvågning”.

Radar forsøger at få en kommentar fra det danske Datatilsyn og justitsministeren, som tilsynet hører under.

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder
Spionage

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder

Eksperter er dybt bekymrede over, at de store datamængder, som Forsvarets Efterretningstjeneste indsamler, ikke længere er underlagt tilsyn. Kun enkelte partier er kritiske til citat, mens Forsvarsministeriet understreger, at en ny FE-lov vil forholde sig til danskernes privatliv.