Direkte til sidens indhold

Mystik om Microsoft-datacentre: Skal ikke være i Faxe og Slagelse alligevel

Hverken Faxe eller Slagelse kommer til at huse nogle af Microsofts nye danske datacentre, som blev annonceret i 2020.

Server racks with telecommunication equipment in server room

Tilbage i sensommeren 2021 kunne en række store og små medier fortælle historien om, at en række nye Microsoft-datacentre skulle placeres ved henholdsvis Slagelse og Faxe på Sjælland.

Techmediet Radar kan nu fortælle, at disse placeringer ikke er korrekte.

Den eneste placering, som kendes med sikkerhed af de i alt tre datacentre, som Microsoft planlægger at bygge, er ved Lille Skensved i Køge Kommune, hvor der er en proces i gang med vvm-undersøgelse.

Allan Grasberger, der er pressekonsulent i Faxe Kommune, fortæller efter at Radar har søgt aktindsigt i kommunikationen mellem kommunen og Microsoft, at Faxe aldrig har hørt fra den amerikanske techgigant. Hverken på skrift eller anden vis.

Faktisk har Faxe kun hørt om et datacenter i kommunen i en artikel i Sjællandske, som en lang række medier citerede som originalkilde til oplysningerne om datacentrenes beliggenhed.

– Vi har ingen kommunikation haft med Microsoft. Overhovedet, siger Allan Grasberger.

Heller ikke Slagelse

Heller ikke Slagelse bliver base for et Microsoft-datacenter ifølge Radars kilder, som ikke ønsker at optræde ved navn. Radar har spurgt kommunens presseenhed for en kommentar, og her fortæller man, at Slagelse heller ikke har haft nogen kommunikation med Microsoft.

Radar har også kontaktet Microsoft, men techgiganten “kommer ikke til at kommentere på” Radars oplysninger om placeringen af datacentrene, skriver Morten Skøtt, pressechef hos Microsoft Danmark i en mail.

Radar vil gerne vide, hvorfor Microsoft ikke har afkræftet beliggenheden af de to datacentre, som der blev rapporteret i 2021. Samtidig har Radar spurgt til, hvor de to datacentre i så fald vil blive placeret på Sjælland, men altså uden svar.

Ifølge Radars oplysninger står det dog klart, at samtlige tre datacentre stadig vil blive placeret på Sjælland, hvilket også var den oprindelige plan i det Microsofts kalder opførslen af den såkaldte datacenter-region “Denmark East”.

Den oprindelige artikel fra Sjællandske medier er i øvrigt ikke længere at finde på mediets hjemmeside.

Glæde i Forsvaret

Ved annonceringen af datacentrene i 2020 var en af begrundelserne for at de skulle være på dansk jord den grønne energiforsyning. Men også datasikkerhed blev fremhævet i en pressemeddelelse fra Microsoft:

– Det er en stor dag for Microsoft i Danmark. Etableringen af en datacenterregion i Danmark vil give danske kunder mulighed for at opbevare data i landet, gøre cloud-teknologi endnu mere tilgængelig og beskytte data med de højeste standarder for sikkerhed og privatlivsbeskyttelse.

– Samtidig øger vi indsatsen for at bidrage til den digitale opkvalificering af den danske befolkning. Investeringen er et udtryk for vores store anerkendelse af Danmarks grønne og digitale lederskab globalt, og vores ønske om at bidrage positivt til Danmarks fremtid, sagde Brad Smith, præsident i Microsoft.

Det danske forsvar gav i pressemeddelelsen indtryk af, at en cloud-kapacitet i Danmark af den størrelse, som Microsoft ville bibringe med tre datacentre, var særligt nødvendig.

– Microsofts datacenterregion vil sikre Forsvaret adgang til IT- og datakapacitet, som vi ikke kan udvikle selv. Mange af de løsninger, vi er afhængige af i fremtiden – inklusive løsninger, der bygger på kunstig intelligens – kræver computerkraft, der kun er mulig ved brug af cloud-løsninger. Jeg ser derfor frem til samarbejdet med Microsoft i forhold til de konkrete muligheder, som den nye datacenterregion åbner for Forsvaret, sagde Kristian Vengsgaard, Chief Information Officer i Forsvaret i en pressemeddelelse.

Platformsdirektiv vedtaget i EU-parlamentet
Platformsøkonomi

Platformsdirektiv vedtaget i EU-parlamentet

Efter et langt og mudret politisk magtspil har Europa-parlamentet vedtaget et platformsdirektiv, som vil gøre app-ansatte Wolt-bude og Uber-chauffører til lønmodtagere.

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder
Spionage

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder

Eksperter er dybt bekymrede over, at de store datamængder, som Forsvarets Efterretningstjeneste indsamler, ikke længere er underlagt tilsyn. Kun enkelte partier er kritiske til citat, mens Forsvarsministeriet understreger, at en ny FE-lov vil forholde sig til danskernes privatliv.