Direkte til sidens indhold

Radar er blevet en del af Teknologiens Mediehus

...og bliver en del af PLUS-abonnement i løbet af et par måneder. Du har fortsat adgang til indholdet, ved at registrere dig her. Vi kontakter dig med et gratis og uforpligtende prøveabonnementstilbud ved lancering.

    Leder: Polemikken om TikTok er vigtig, men vi mangler at snakke om vores venners lurende apps

    Et forbud mod TikTok for politikere og embedsværk kan være en god idé, men vi mangler den større debat om vores amerikanske venner, som slet ikke har taget noget opgør med de enorme mængder data, som Big Tech indsamler om os alle, og som gavner USA’s efterretningsvæsen. Er de ligefrem sikre for politikere og embedsværk?

    Et komplet forbud mod TikTok i alle afkroge af dansk politik og embedsværk virker pludselig lige rundt om hjørnet, efter at Center for Cybersikkerhed har frarådet statsansatte at bruge app’en, og EU-kommissionen allerede har bestemt sig for et forbud blandt ansatte.

    Og debatten om TikTok, som Radar har bidraget betydeligt til herhjemme, kommer ikke et sekund for tidligt. For selvfølgelig skal vi være ekstremt påpasselige med, hvor en kinesisk app, som lovgivningsmæssigt er underlagt et kommunistisk autokrati, bruges. Det burde være cybersikkerhed for tumlinge. Men vi mangler at tage den store debat, om vores allieredes allestedsnærværende apps.

    Du ved selvfølgelig godt, at jeg taler om Google, Meta, Amazon og Apple. Nok er disse virksomheder blevet en central del af vores liv på godt og ondt, men det betyder jo ikke, at de er uskadelige. Og måske tapper de lidt mindre data fra vores telefoner end TikTok, men de har stadig et stort sugerør nede i vores privatliv, vaner og bevægemønstre.

    Vores lurerven

    Og som kloge cybereksperter bemærker, så er der i amerikansk lov også rigelig med muligheder for, at amerikanske efterretningstjenester kan bede om at få udleveret følsomme og personlige informationer fra Big Tech. Det er den ene side af diskussionen. Den anden diskussion, som er nok så vigtig, er, at de milliarder af informationer, som techgiganterne indsamler om os, sælges på et frit marked, hvor kinesiske, russiske – you name it – efterretningstjenester sådan set også kan shoppe frit. Og det samme kan alverdens virksomheder. Og det kræver ikke en højere it-eksamen at kunne identificere os alle sammen på individniveau.

    Og ja, vi har også lukket blandt andet Google helt ind i klasselokalet, hvor de indsamler persondata om vores unger for at de kan benytte Chromebook og Google Workspace i undervisningen.

    Så når vi med den ene hånd gestikuler for forbud mod kinesisk overvågningsteknologi og sociale medieapps, så skal vi lige huske hvad den anden hånd laver bag om ryggen. Vores venner, amerikanerne, har ikke taget noget reelle lovgivningsmæssige skridt mod at hindre indsamlingen af persondata gennem Big Tech, selvom vi har haft Cambridge Analytica-skandalen og at informationskrig er blevet en af de vigtigste kamppladser i moderne krigsførsel.

    Så nu sidder jeg med hænderne foldet og venter artigt på, om vi skal diskutere, om Facebook, Instagram og Youtube er et sikkert og fornuftig sted for vores folkevalgte, embedsværk og kommuner og BØRN at være.

    Pernille blev gjort digitalt gravid: Nu kræver hun 100.000 kroner i erstatning
    Digitalisering

    Pernille blev gjort digitalt gravid: Nu kræver hun 100.000 kroner i erstatning

    Pernille Kalstrup blev ufrivilligt brugt som forsøgskanin, da hendes tidligere arbejdsgiver Københavns Kommune testede et nyt it-system. Ved en fejl gjorde de hende digitalt gravid, og hun måtte i lang tid kæmpe for at overbevise myndighederne om, at de have begået fejl, der havde personlige konsekvenser. Nu kræver hun sammen med sin fagforening 100.000 kroner i erstatning.