Direkte til sidens indhold

Leder: Et emne er blevet overset på det groveste i #KV21

Politikere står på spring med alverdens digitale løsninger og algoritmer, men de glemmer at sikre det demokratiske mandat for selvsamme.

Foto: Region Hovedstaden

Jeg har udført min borgerpligt. Krydset er sat. Men en ting har glimret ved sit fravær i valgkampen. Det vender jeg tilbage til.

#KV21 har handlet om meget om byggeri. Især hvis du er indbygger i en af landets største kommuner som undertegnede, der residerer i København. Nogle vil frede en brakmark, der brandes som en lærkeslette. I Aarhus er der livlig debat om hvor højt, der må bygges. Og et 75 meters højhus har sat ild i debatten i Silkeborg.

Et emne bliver til gengæld overset i snart sagt samtlige kommuner: Den digitale revolution der kværner løs i alle dele af vores offentlige sektor, kommunale services og demokratiske infrastruktur.
Med såkaldte signaturprojekter eksperimenterer eksempelvis Kommunernes Landsforening, Digitaliseringsstyrelsen og kommuner på tværs af landet med kunstig intelligens og algoritmer i forvaltningen.

I Aalborg træner man en algoritme til at hjælpe med at tilbyde de rette hjælpemidler og rehabiliteringstilbud til borgere. På Frederiksberg skal en algoritme hjælpe med at sanktionere ledige, mens Odense tester en algoritme i beskæftigelsesindsatsen for ledige.

Hvad er problemet?

Der foregår langt flere lignende eksperimenter i andre kommuner og regioner, hvor sundhedsdata sættes i spil og kunstig intelligens bruges i dele af behandlingen.

Folketinget har desuden bestemt, at al lovgivning skal være digitaliseringsklar. Og danskernes sundhedsdata skal ifølge regeringen være basis for et helt nyt eksporteventyr.

“De danske sundhedsdata er helt unikke, fordi mange sundhedsregistre dækker hele befolkningen over mange år og kan kobles på tværs af datakilder”, skriver regeringen således i dens life science-strategi.

I Region Hovedstaden kæmper personalet stadig med Sundhedsplatformen, der har været en katastrofal på lange stræk. Således kom det frem for få dage siden, at en algoritmefejl er skyld i, at over 500 hjertepatienter muligvis er blevet opereret unødvendigt. Læger og andet sundhedspersonale har gennemgående beskrevet platformen som en bureaukratisk papirtiger.

Demokratisk mandat

Der er selvfølgelig masser af teknologi, der potentielt kan forbedre offentlig service, processer og måske spare os penge. Men der løber en vild digitaliseringsfeber igennem dansk politik og dele af forvaltningen, hvor man glemmer at stille nogle helt grundlæggende spørgsmål som: Er der overhovedet et reelt problem vi løser med indførslen af algoritmer, nye systemer eller lignende? Forudkonterer vi en masse produktivitets- og effektiviseringsgevinster, inden vi overhovedet har set nye systemer i brug? Rædselseksemplet med EFI, der stadig den dag i dag martrer Skat og endnu ikke er i fuld funktion, er værd at ihukomme.

Og så skal vi på det mere demokratiske plan have en grundlæggende diskussion af, hvilken service og funktioner, som borgerne ønsker automatiseret eller overtaget af nye systemer eller algoritmer. Som mange vil vide, så er systemer, data og algoritmer fyldt med menneskelige antagelser og information, der ikke nødvendigvis kan sammenkøres eller sammenlignes. Data er ikke et blankt lærred. Det kan være pakket med masser af bias. Og så er der også en vigtig privatlivsdiskussion, som jeg vil vende tilbage til en anden gang.

Nedslående

I en tid hvor digital annoncering på mange måder er mere effektiv end valgplakater og pamfletter, så er det også værd at bemærke, at godt 600 kandidater til regionerne og kommunerne ikke har haft mulighed for at købe annoncer på Facebook, som er en primær kanal i den sammenhæng. Bare muligheden for at dygtige og engagerede kandidater ikke bliver valgt, fordi de ikke lige kunne tilgå annoncer på et socialt medie, er jo demokratisk nedslående. Og understreger endnu engang problemerne ved, at vores demokratiske samtale er flyttet over på en platform ejet af et enkelt gigantisk techfirma.

Men vigtigst af alt, så skal vores politikere insistere på at tage debatten om teknologi og algoritmer, når vi er midt i demokratiets festuger, som kommunal- og regionsvalg bestemt hører under, da de netop berører vores nærmeste velfærd og mest basale institutioner. Og det er blevet forsømt på det groveste i #KV21 over en bred kam.

Platformsdirektiv vedtaget i EU-parlamentet
Platformsøkonomi

Platformsdirektiv vedtaget i EU-parlamentet

Efter et langt og mudret politisk magtspil har Europa-parlamentet vedtaget et platformsdirektiv, som vil gøre app-ansatte Wolt-bude og Uber-chauffører til lønmodtagere.

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder
Spionage

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder

Eksperter er dybt bekymrede over, at de store datamængder, som Forsvarets Efterretningstjeneste indsamler, ikke længere er underlagt tilsyn. Kun enkelte partier er kritiske til citat, mens Forsvarsministeriet understreger, at en ny FE-lov vil forholde sig til danskernes privatliv.