Direkte til sidens indhold

Radar er blevet en del af Teknologiens Mediehus

...og bliver en del af PLUS-abonnement i løbet af et par måneder. Du har fortsat adgang til indholdet, ved at registrere dig her. Vi kontakter dig med et gratis og uforpligtende prøveabonnementstilbud ved lancering.

    Kunstner kortlægger influenceres færden med overvågningskameraer, AI og Instagram-fotos

    En belgisk kunstner spionerer på influencere og parlamentsmedlemmer med ansigtsgenkendelse, AI og overvågningskameraer.

    Den belgiske kunstner Dries Depoorters seneste projekt hedder “The Follower“, følgeren. 
Følgere, ja det er som bekendt sådan nogen influencere verden over har på det sociale medie Instagram, der ejes af Facebook, nu META.

    Influenceren er en særlig race af mennesker, der lever af opmærksomhed, de iscenesætter sig selv foran kameraer, typisk med produkter, de bliver betalt for at markedsføre samtidig. 
Men hvad er egentlig sandheden bag de billeder? Og hvordan blev det til?

    Dries Depoorter gjorde det, han har gjort tidligere, og som jeg vender tilbage til: Han fik adgang til en række åbne overvågningskameraer, og optog det, overvågningskameraerne optog gennem flere uger. Så hentede han samtlige Instagram fotos, der var tagget med samme gps-koordinater som kameraerne havde, ned og lod derefter noget maskinlæringssoftware sammenligne influencernes fotos med det, som overvågningskameraerne fik ned.

    Resultatet er skræmmende – på den ene side har man det perfekte Instagram-billede af en influencer, på den anden en videoovervågningssekvens, inklusive små grønne firkanter omkring den influencer, som softwaren har genkendt, en slags objektiv invertering af virkeligheden, flået i stykker af et alt-seende øje, der ubemærket ser os, når vi tror vi ser os selv, et øje der forvandler os fra glade, legende borgere til mistænkte.

    Det gælder os alle

    Det lyder da meget sjovt, tænker du måske og hey, så kan de der influencer-typer lære det? Problemet er, at den teknologi Dries Depoorter benytter sig af, også kan anvendes af alle mulige andre, her især politi, efterretningsvæsen, terrorister og kriminelle, der med et enkelt godt billede af dig og lidt tastaturfingerfærdighed kan følge dig rundt, hvor du nu har været og hvem du var sammen med.

    Der er nemlig masser af overvågningskameraer, der står åbne og som alle kan gå ind i allerede nu, og hvis du ikke tror på det, så brug en nørdet aften i selskab med Shodan.io, et hackerværktøj, der scanner nettet for åbne devices – også kameraer.

    Lyder det uhyggeligt og urealistisk? Det kan blive værre endnu. Især hvis staten begynder på det samme.

    I et land som Kina er det allerede normalt at tracke samtlige borgere nonstop via millioner af kameraer, og der gives automatisk bøder, når en borger genkendes og går over for rødt lys, ja, i nogen byer vises lovovertrædelsen sågar på skærme ved busstoppesteder og andre offentlige pladser – inklusive navn og adresse på lovovertræderen.

    Her i Europa, taler EU-kommissionen nu højlydt om behovet for, at lave en fuld database over samtlige borgeres ansigter baseret på kørekortbilleder, en database der skal dække hele Unionen, og som skal gøre det muligt at ansigtsgenkende borgerne overalt. Det skal ske via en ny udgave af det, der hedder ‘Prum-traktaten’.

    EDRI, European Digital Rights, en borgerretsorganisation skriver om forslaget:

    ‘Systemet giver allerede nu politiet mulighed for at sammenligne DNA-profiler mellem medlemslandenes databaser. Det nye system vil gøre ansigter til en del af det system’.

    Carole McCartney, juraprofessor fra Northumbria University sagde til POLITICO om forslaget:

    ’Det du siger, er at hvis jeg ejer en bil og kører i den, så skal jeg aflevere mit foto og alle mine identitetsoplysninger, så politiet kan bruge dem over hele EU? Er vi stadig borgere, eller er vi alle mistænkte?’, udtalte

    I første omgang vil Danmark nok ikke være omfattet pga. retsforbeholdet, men det kan ikke udelukkes, at Folketing finder en måde at være med på via eksempelvis Europol.

    Sovende politikere

    Men tilbage til Dries Depoorter, for han nøjes ikke med at udspionere influencere. Eller rettere: Han udspionerer også de ’influencere’, der virkelig HAR indflydelse, nemlig politikerne. 
Dries har nemlig – ligesom resten af den belgiske befolkning – adgang til livestreams fra det belgiske parlament, og den videostream kører han gennem et program og noget AI, der registrerer når politikerne sidder og scroller på deres telefoner i stedet for at følge med, i hvad der bliver sagt i salen. Når det sker, og det gør det tit, så tager Dries Depoorters program et screenshot, sætter et twitter-handle på den ansigtsgenkendte politiker og sender billedet ud – på Twitter. Projektet hedder “The Flemish Scrollers”.

    Talende kamera

    Dries Depoorters arbejde er altid politisk, og man er nødt til at nævne hans ’Surveillance Speaker’, et overvågningskamera, der fortæller hvad det ser over en højtaler via AI, ’Border Bird’, et setup, hvor åbne overvågningskameraer bruges til at tage billeder af fugle, der krydser en grænse, og ’The Lookout’, hvor man kan styre åbne overvågningskameraer med en Playstation-controller. 
Og så har han lavet en app til mobiltelefoner.

    Die With Me’, hedder den, den giver adgang til et chatforum, men kan kun bruges, når din telefon er nede på 5 procent strøm, hvilket giver anledning til meget direkte samtaler mellem brugere, der ved, de snart tvinges offline, det som Dries kalder: ’Offline Peace’.

    Kommentar: Hvor ender TikTok-konflikten? Meget taler for et salg…
    Big Tech

    Kommentar: Hvor ender TikTok-konflikten? Meget taler for et salg…

    TikTok står efterhånden i en situation, hvor det ligner et historisk fald i værdi, hvis USA indfører et forbud mod platformen. Så hvis ikke Bytedance skal se sit kæreste eje blive til værdiløs kode på historiens store app-mødding, så peger meget på et frasalg…