Direkte til sidens indhold

Kommentar: Erhardtsen vil hellere mene noget om journalisten end vide noget om Wolt-budet

Holdning eller fakta. News eller views. Det er to størrelser, som i disse år udkæmper et højlydt slagsmål på alverdens virale medier. Berlingskes erhvervsreporter Birgitte Erhardtsen begav sig forleden ud i en kritik, hvor hun beskyldte Radars journalist Mats Magnussen for at “trampe etikken flad”, fordi han havde arbejdet som Wolt-bud, mens han samtidig havde et …

Holdning eller fakta. News eller views. Det er to størrelser, som i disse år udkæmper et højlydt slagsmål på alverdens virale medier. Berlingskes erhvervsreporter Birgitte Erhardtsen begav sig forleden ud i en kritik, hvor hun beskyldte Radars journalist Mats Magnussen for at “trampe etikken flad”, fordi han havde arbejdet som Wolt-bud, mens han samtidig havde et journalistisk projekt om at undersøge budenes vilkår og livet i algoritmen. Erhardtsen kan dog ikke helt finde ud af hvilket gear, hun vil træde: Mats Magnussen udråbes først til helt, fordi hans henvendelse til Skattestyrelsen om et bindende svar på sin skattemæssige status, formentlig kan skabe afklaring omkring ét af mange ubesvarede spørgsmål om Wolt og lignende platformsvirksomheder. Men Mats er omvendt en skurk, fordi han fremtvinger selvsamme vurdering… Techmediet Radar ville have et troværdighedsproblem, hvis Mats Magnussen havde opdigtet en masse falske vilkår for Wolt-budene og sendt dem til Skattestyrelsen. Sagen er blot den, at de oplysninger som Skattestyrelsen og i sidste ende Skatterådet har modtaget er de faktiske vilkår og instruksbeføjelser i “Wolt-industrien”.

Eksperterne

Skulle Erhardtsen være i tvivl, så kan hun finde afgørelsen i fuld længde på Radars hjemmeside. Den har ligget der siden torsdag sidste uge. Og hvis hun læser grundigt, så vil hun bemærke, at Mats’ skam også videregiver faktuelle oplysninger, der kunne pege på, at budene er selvstændige. Skatteministeriet og Skattestyrelsen har i flere år arbejdet intenst på at undersøge og finde sine ben i forhold til forskellige platformsvirksomheder. Og selve Wolt-afgørelsen tog godt ét år fra spørgsmål til svar. Stoler Erhardtsen på deres ekspertise og vurdering? Skattestyrelsen lagde oven i købet sine argumenter for og imod ud til Skatterådet, der er sammensat af en bred kreds af faglige eksperter og folk med forskellige ideologiske tilbøjeligheder. Så længe der politisk ikke er en klar holdning til eksempelvis Wolt, så er myndighederne det bedste bud på en saglig vurdering af gråzonerne i platformsøkonomien. I mine øjne overser Erhardtsen og andre stemmer i denne debat, at mange mere konventionelle virksomheder afventer vurderinger af de vilkår, som dele af platformene benytter sig af. Det gør de selvfølgelig fordi, at virksomheder med ansatte og overenskomster er nødt til at orientere sig mod konkurrencen: Hvorfor have overenskomst, forsikringer og pensionsordninger, hvis man blot kan hyre selvstændige til det meste? Wolt-sagen handler også om hvilket erhvervsklima Danmark har i et større hele. Som sidebemærkning er det især interessant, at Wolt ikke selv har bedt om en vurdering, hvis ikke platformen stoler på, hvad Mats Magnussen videregiver af oplysninger. Wolt har sådan set haft mulighed for at spørge skattemyndighederne om et bindende svar i al den tid, virksomheden har opereret i Danmark. Og dermed også mens Skattestyrelsen behandlede Mats’ henvendelse. Flere medier og Erhardtsen har hæftet sig ved, at Mats Magnussen har været “undercover” og desuden solgt freelanceartikler til Fagbladet 3F. Først og fremmest må jeg sige, at Mats allerede i slutningen af sin studietid talte med Wolt, og selskabet fandt hurtigt ud af, at han arbejdede journalistisk med budenes forhold og livsvilkår. Det var ikke nogen hemmelighed. Dernæst må jeg fremhæve, at Mats’ arbejde i pedalerne i mit redaktørhjerte skaber en langt større indsigt og giver bedre kilder end tilfældige telefonopkald og skrivebordsjournalistik.

Dømt på forhånd

På det mere principielle plan, så opfatter jeg Erhardtsens forsøg på at betvivle Mats’ og Radars hensigter for en mærkelig “guilt by association”. Undertegnede har været ansat på Fagbladet 3F som nyhedsredaktør, hvor der for øvrigt sidder en række dygtige og hæderlige journalister, hvilket en nylig Cavling-nominering understøtter. Men gør min fortid mig til en dubiøs karakter, når jeg er chefredaktør med et helt uafhængigt og selvfinansieret medie? Bliver Mats plettet af, at han har solgt freelanceartikler til Fagbladet 3F? Han har i øvrigt også solgt sin arbejdskraft til Ekstrabladet og TV2 Lorry. Hvilken motivforskning skal man så udsætte Erhardtsen for? Radar har ingen hverken uofficiel eller officiel mening om Wolt og selskabets forretningsmodel, men vi finder platformsøkonomien særdeles journalistisk interessant. Hvis Erhardtsen virkelig mener, at troværdigheden i Mats’ langvarige arbejde med Wolt er helt i skoven, så må redaktørerne på Berlingske hellere komme i gang med at slette citathistorier fra det seneste år, fordi Berlingske har skam selv bragt flere af disse historier, der er bragt af Fagbladet 3F.

Ægte undercover

Wolt blev for nylig opkøbt af den amerikanske leveringsgigant Doordash i ren aktiehandel til cirka 50 milliarder. Og Wolt er i ifølge egne tal i 23 lande og har over 85.000 kurerpartnere. Wolt har milliarder i ryggen fra nogle af techs største venturekapitalfonde. Det er med andre ord ikke en døgnkiosk nede på hjørnet. Det havde været nærliggende, at Wolt havde bedt om et bindende svar, da Mats havde henvendt sig. Platformen har både PR-folk og advokater nok til at gøre sig gældende. Som en lille lukker vil jeg sige, at Erhardtsen burde glæde sig lidt over ægte undercoverjournalistik: Mads Brüggers “Det Røde Kapel” gav os eksempelvis et unikt indblik i den praktiske virkelighed i det iskolde nordkoreanske diktatur, som vel er verdens mest lukkede samfund. Journalistik, som jeg ikke ville være foruden.

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder
Spionage

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder

Eksperter er dybt bekymrede over, at de store datamængder, som Forsvarets Efterretningstjeneste indsamler, ikke længere er underlagt tilsyn. Kun enkelte partier er kritiske til citat, mens Forsvarsministeriet understreger, at en ny FE-lov vil forholde sig til danskernes privatliv.