Direkte til sidens indhold

Kjærsgaard klar til at ekspropriere digital postkasse: Netcompany skal have ‘dummebøde’

De mange offentlige, digitale postkasser skaber forvirring og koster mange penge, og de bør derfor lukkes, mener flere politikere. Men det kan slet ikke lade sig gøre, siger Digitaliseringsstyrelsen til Radar.

Foto: Marie Hald / ft.dk

’Politikere vil lukke nye digitale postkasser’

Sådan lød en handlekraftig overskrift på dr.dk, hvor både Pia Kjærsgaard (DF) og Lisbeth Bech-Nielsen (SF) var enige om, at de ønsker at lukke den nye digitale postkasse mit.dk, som er spild af borgernes penge, fordi den næsten ikke bliver brugt.

Problemet er bare, at det slet ikke er muligt, skriver Digitaliseringsstyrelsen til Radar, fordi mit.dk er en såkaldt privat ‘visningsklient’ ejet af Netcompany.

’Digitaliseringsstyrelsen kan derfor ikke træffe beslutning om at lukke for platformen mit.dk eller private virksomheders brug af mit.dk til sikker digital postlevering.’

Det var Netcompany, som vandt udbuddet om at udvikle og drifte Digital Post i 2018. Men på grund af klager over udbuddet og sikkerhedsproblemer kom mit.dk, som er en af flere låger ind i den digitale postkasse, først i brug i marts 2022. Det er hovedsagligt store pensionsselskaber som PFA og organisationer som HK, der bruger mit.dk til at sende post til deres kunder, fordi det er en billigere løsning end e-boks.

Men selvom Netcompany altså vandt udbuddet til Digital Post, har de ikke modtaget en krone fra Digitaliseringsstyrelsen til at udvikle deres egen visningsplatform, skriver Digitaliseringsstyrelsen.

’Udbuddet vedrørte udelukkende Digital Post-løsningen, som er back-end løsningen, der muliggør, at det offentlige kan sende Digital Post til borgere og virksomheder. Både e-Boks og mit.dk er privatejede visningsplatforme som finansieres, udvikles og drives af hhv. e-Boks A/S og Netcompany A/S,’ skriver styrelsen, der dog oplyser, at der findes en kompensationsordning, hvor der kan ydes tilskud til udbydere af kommercielle visningsklienter på 10 millioner kroner årligt.

Undrer eksperter: De forstår ikke sammenhængen

Mit.dk er altså hverken betalt eller ejet af staten. Og derfor undrer det også Henrik Udsen, professor i IT-ret ved Københavns Universitet, at høre tale om lukning fra politisk hold.

– Spørgsmålet er, om politikerne faktisk mener, at de vil lukke det ned. Det kan jeg ikke se, hvordan man skulle kunne, med forbehold for den aftale, der er lavet. Staten kan ikke forbyde Netcompany at drive en digital postkasse til deres private kunder, siger Henrik Udsen.

Den samme undren havde it-udvikler Kim Bjørn Tiedemann, der i et blogindlæg på Version2 kom frem til, at der i så fald må være tale om ekspropriation.

– Jeg tænker, at politikerne måske ikke helt forstår sammenhængen. Mit.dk er jo grundlæggende set en privat virksomheds egen investering, som konkurrer med e-Boks. Digitaliseringsstyrelsen har lavet nogle retningslinjer, som firmaerne har fulgt, siger Kim Bjørn Tiedemann.

Han mener at problemet opstod i det første udbud, hvor e-Boks endte med at blive et slags monopol for digital post.

– Jeg synes, at man skulle have taget ejerskab fra starten af. Man havde ikke rigtig ejerskab over Digital Post, fordi det blev synonymt med e-Boks. Nu er vi endt med en bøvlet måde at konkurrenceudsætte det på, men det er en kamp, som er svær at vinde, og derfor må vi acceptere det, siger Kim Bjørn Tiedemann, der dog undrer sig over, at Digitaliseringsstyrelsen har accepteret navnet mit.dk, fordi det forvirrer folk, at det minder om det offentligt ejede MitID.

Politikere: Det kan ikke være rigtigt

Men var politikerne egentlig klar over, at mit.dk ikke var ejet af staten, da de sagde, at det skulle lukkes?

SF’s it-ordfører Lisbeth Bech-Nielsen, som er udvalgsformand for Digitaliserings og It-udvalget, indrømmer gerne, at hun ikke vidste, at mit.dk er ejet af Netcompany, fortæller hun.

– Jeg har kun fundet ud af det for nyligt, og det er ikke rimeligt at skabe den form for forvirring. Når det er et krav til borgerne at bruge digital post, så kan du ikke rende rundt som privat firma og udgive dig for at være fra det offentlige, så det vil jeg stille spørgsmål til ministeren om, siger Lisbeth Bech-Nielsen.

 Men Netcompany har vel bare fulgt spillereglerne?

– Men det er noget frygteligt rod, og folk har en fornemmelse af, at det er et offentligt sted, som politikerne har et ansvar for. Jeg synes, det er helt skørt, at du kan få lov at markedsføre det på linje med andre statslige postkasser.

Skal staten ekspropriere mit.dk?

– Hvis man mener, at vi i så fald skal betale erstatning til Netcompany, så er jeg dybt uenig, for jeg synes ikke private skal markedsføre sig som et krav til borgerne, der er afhængige af at bruge digital post, siger hun.

Dummebøde på sin plads

Hos Dansk Folkeparti vil ældreordfører Pia Kjærsgaard ikke lade sig stoppe af, at der er tale om et privat firmas egen løsning.

– Der er under alle omstændigheder muligheden for at lade kontrakten løbe ud, siger Pia Kjærsgaard.

Men Netcompany modtager ikke noget tilskud fra staten til deres egen visningsklient, så hvordan vil du lukke dem?

– Det siger noget om, hvor rodet det hele er, at jeg ikke vidste, at det var Netcompany, der stod for det her. Men derfor bør der komme en dummebøde til dem fra staten. Jeg tror bare, at vi hele vejen igennem har overreageret på det her og haft snorene ude alle mulige veje, og derfor er der for mange postkasser, og det er dumt, at man har forpligtiget sig på den her måde, men så må man tage sig selv i nakken og sige, og hvad gør vi så?

Vil du ekspropriere Netcompany’s mit.dk?

– Det kan vi blive nødsaget til, og det skal undersøges. Det er regeringens ansvar at undersøge det til bunds, for vi er nødt til at finde en løsning, Borgerservice er jo heller ikke privat, siger Pia Kjærsgaard.

Netcompany svarer ikke

Radar sendte mandag en række spørgsmål til Netcompany. Tirsdag ringede vi, og aftalte med pressechef David Tarp, at der ville komme svar onsdag. Torsdag har vi endnu intet hørt, trods at vi endnu engang har sendt spørgsmål til selskabet.

Radar opdaterer naturligvis artiklen, hvis der kommer svar fra Netcompany på, hvordan de forholder sig til, at politikerne ønsker at lukke deres portal. Radar vil også gerne høre Netcompany svar til, at den digitale postkasses navn er så forvirrende for befolkningen, at Pia Kjærsgaard i sidste ende er klar til at ekspropriere eller give en ‘dummebøde’ til selskabet.

I øjeblikket findes der tre forskellige visningsklienter til Digital Post, som er ejet af det offentlige. Digital Post-appen, samt webklienterne på borger.dk og Virk.dk har samlet kostet 35 millioner kroner, oplyser Digitaliseringsstyrelsen.

Digital Post-appen har kostet 11,8 mio. kroner.

Borger.dk har kostet 15,3 mio. kroner.

Virk.dk har kostet 7,9 mio. kroner.

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder
Spionage

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder

Eksperter er dybt bekymrede over, at de store datamængder, som Forsvarets Efterretningstjeneste indsamler, ikke længere er underlagt tilsyn. Kun enkelte partier er kritiske til citat, mens Forsvarsministeriet understreger, at en ny FE-lov vil forholde sig til danskernes privatliv.