Direkte til sidens indhold

Kh. Kjærulff #2: Hemmeligheder er det vi består af

Velkommen til et nyhedsbrev fra @kjaerulv – lidt om hvad der er sket i ugen, set fra min sære uriaspost på egen blog og diverse sociale medier. Jeg laver det på egen regning og risiko.

Nødradio fra Garagen · KH @Kjaerulv: Hemmelighedernes magt

Verden af i dag består på mange måder af vilde rygter og konspirationslignende informationer, alt det vi som journalister ikke kan få bekræftet, men som kunne være er sandt.

Dagens nyhedsbrev kommer også til at handle om ting, jeg er nødt til at sige er fiktion. For hvis jeg ikke siger det, ja så risikerer jeg i princippet at få PET eller Forsvarets Efterretningtjeneste på nakken med paragraf 109 i straffeloven.

Paragraffen kaldes også landsforræder-paragraffen og den siger, i al fredsommelighed, at ’den, som røber eller videregiver meddelelse om statens hemmelige underhandlinger, rådslagninger eller beslutninger i sager, hvorpå statens sikkerhed eller rettigheder i forhold til fremmede stater beror, eller som angår betydelige samfundsøkonomiske interesser over for udlandet, straffes med fængsel indtil 12 år.’

Så det vil jeg naturligvis IKKE gøre i det følgende, der som sagt er ren fiktion. 
Og lad os endelig starte med den del, der nok ER fiktion, men som alligevel ikke er helt til at afvise: Jeg er – og ja, det ved jeg godt er underligt – medlem af en skydeklub. 
Et af medlemmerne mener at have fundet ud af, hvorfor Radio24syv partout skulle lukkes i sin tid. 
Hans forklaring er den smigrende, at det er er MIN skyld. 
Mig. Og mit program.

Holde kæft

Som nogen læsere og lyttere af dette nyhedsbrev vil vide, lavede jeg i syv år et program, der hed ’Aflyttet’ på Radio 24syv. Her interviewede jeg blandt andet en række amerikanske whistleblowere, Bill Binney og Thomas Drake, folk der begge havde arbejdet for amerikanske efterretningstjenester og som hver især fastholdt, at Danmark naturligvis delte data med USA, ja ikke nok med det, vi havde simpelthen givet dem adgang til de danske kabler, så de kunne lytte direkte. 
Derudover havde jeg gang på gang diverse kritiske og støjende mennesker i studiet, der hver især mente, at det var en yderst sandsynlig teori.

Al den snak, mente min skydemakker, skulle have gjort Forsvarsministeriet og FE og PET så sure, at de simpelthen arbejdede målrettet på at lukke Radio24syv, for at få mig til at holde kæft.

Det er som sagt en smigrende teori. Men den holder ikke vand. Masser af aviser, især Information, og Danmarks Radio og TV2 har nemlig også skrevet om det samme. Og selvom de har det hårdt, er DE ikke blevet lukket ned, endnu.

Men de skal nok til at passe på med at fortælle fiktionshistorier: Således inviterede FE og PET sig selv på besøg hos chefredaktørerne på Berlingske, Weekendavisen og Politiken, for at minde dem om netop paragraf 109 i sidste uge. Det er nyt. Og det blev naturligvis taget meget ilde op.

»Det er opsigtsvækkende, og det er intimiderende. Der er ingen tvivl om, at netop dette også er hensigten. Jeg har aldrig været ude for noget lignende, og man skal være meget speciel som avismand for ikke at opfatte det som en trussel’, sagde Weekendavisens chefredaktør Martin Krasnik.

Hvis man kan huske lidt længere tilbage end sidste uge, er det imidlertid ikke første gang det sker: Da den tidligere PET-chef Jakob Scharffs skrev en bog om sit liv i efterretningstjenesten, fik han ørerne i maskinen, fordi han angiveligt havde brudt sin tavshedspligt, om forholdet mellem USA og Danmark – i første omgang fik han fire måneders ubetinget fængsel – den dom blev anket og det endte med 10 dagbøder af 1000 kr – et lille rap over fingrene, men før det, ja så havde Politiken-journalisten, der skrev bogen, Morten Skjoldager, også været truet med bål og brand. Så helt nyt er det ikke.

En gammel deal

DET der var centralt både dengang og nu, var forholdet mellem FE og NSA, et forhold der er varmt og godt, men som man altså helst ikke må tale om, og slet ikke offentligt, selvom blandt andet Berlingske tidligere har kunnet afsløre, at samtlige forsvarsministre siden Nyrup-regeringen har skrevet under på et hemmeligt stykke papir, der ligger i et pengeskab på Kastellet i København – et stykke papir, hvor de giver NSA adgang til at tappe rådata fra kabler i Danmark.

De data, ja de skulle i princippet bruges imod Rusland og Kina, men hvis nu NSA fandt noget spændende, der vedrørte danske forhold, ja så kunne det da, rent fiktionelt, godt være, at FE også fik fingre i dem og dermed de facto lavede en slags bytte-bazar, hvor amerikanerne spionerer på danskerne og danskerne spionerer mod amerikanernes fjender – så bytter man og så kan alle sige, de ikke spionere på deres egne – men hey, DET er selvfølgelig fiktion, det her, husk det!

I øvrigt sagde FE faktisk NEJ, da amerikanerne spurgte første gang, men Poul Nyrup var angiveligt så forhippet på den deal, at han insisterede. 
Og det har slet ikke noget med Radio24syv at gøre. 
Noget af det.

Så tilbage til virkeligheden. 
Den virkelighed, der handler om Inger Støjberg, Ikke sagen Inger Støjberg, men dommen over hende. DEN blev nemlig meget praktisk afgjort på samme dag, hvor Forsvarsministeriet valgte at offentliggøre resultatet af deres kommissionsundersøgelse, ja, den kommissionsundersøgelse, der blev sat i gang, da to whistleblowere fra FE havde givet Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) en frygtelig masse dokumentation for…et eller andet, der foregik mellem FE og NSA. Det førte til fire ringbind med materiale, som kun TET og kommissionen, nedsat af forsvarsminister Trine Bramsen, har set.

Timing er alt

Men altså, resultatet af Undersøgelseskommissionen om Forsvarets Efterretningstjeneste, FE, afgav beretning til justitsministeren præsis samme dag, som Inger Støjberg blev idømt 60 dages ubetinget fængsel. Og måske var det derfor, der ikke har været den helt store fokus på resultatet. Som godt nok heller ikke beskæftigede sig med alle de der ballader om NSA og FE – næh, Kommissionen afviste i stedet enhver kritik af de tre chefer fra FE, der var blevet hjemsendt. Og mente, det var en tilfældighed, at et medlem af Tilsynet med Efterretningstjenesterne, havde fået sine data tjekket – af FE…

Og så begyndte den helt store fest, anført af en tidligere forsvarsminister, Claus Hjort Frederiksen fra Venstre, der alle de steder han kunne komme i tanke om det, krævede undskyldninger til FE’s chefer og igen og igen understregede, at alt det, der var blevet fortalt undervejs, i pressen, var alt for hemmeligt til, at vi, borgerne, skulle have noget at vide om det.

’Nu vil jeg være forsigtig med, hvad jeg siger, og ellers må jeg risikere fængselsstraf, men jeg har været med til at orientere om, at den aftale fandtes. Og jeg vil bare sige, at når vi taler om de her ting, så har vi meget stor nytte af at være allieret med NSA’, sagde Claus Hjort i TV2 programmet LIPPERT, og han fortsatte: ’Selv i et demokratisk samfund, er der ting, der er så hemmelige, at vi ikke kan lægge det ud. Bramsen burde have dækket over tilsynets konklusioner, og det bliver endnu værre af at hele ledelsen sættes fra bestillingen’
.

Velkendt frase

Om det er de samme ting, dem der er så hemmelige, at vi ikke kan lægge dem ud, det handler om, når Berlingske og Politiken får besøg af efterretningstjenesterne, det kan vi af gode grunde ikke vide noget om. 
Men vi kan stadig træde tilbage i fiktionens verden og undre os over, de fire anholdelser i FE og PET, der fandt sted en uge før det her. Og spekulere over, om det monstro var de der whistleblowere, der røg bag tremmer?

I de sølle fire sider, som vi må se af Undersøgelseskommissionens rapport, står der ikke meget om NSA. 
Ikke mere end dette: ’ Som anført har kommissionens undersøgelse bl.a. omhandlet et spørgsmål om mulig indhentning og videregivelse af oplysninger vedrørende danske statsborgere. Kommissionen har ved sin undersøgelse fundet, at der ikke er grundlag for at antage, at FE generelt har indhentet og videregivet oplysninger om danske statsborgere i strid med loven’.

Udtrykket ’ikke grund til at antage’ klinger utrolig velkendt i ørerne på os, der har beskæftiget os med forholdet mellem FE og NSA gennem en hel del år. Det var det samme Helle Thorning Schmidt sagde, da hun var statsminister, da Information, der sjovt nok ikke har haft besøg af FE og PET, i sin tid bragte Snowden-dokumenter, der beviste netop det samarbejde.

Det blev siden gentaget af skiftende ministre, af PET – og af kommissionen. 
Men lyver de? Det kommer an på en ting: Nemlig slutningen af sætningen – ’i strid med loven’. For det er det nok ikke. Det finder vi nok aldrig ud af. 
Det er for farligt for demokratiet. Ikke?

PS.

Og nu et lille PS. For den, naturligvis fiktive historie stopper ikke her: I december 2020 skrev blogger og IT-specialist Poul-Henning Kamp en lille kommentar i version2, som ingen rigtig har reageret på.

Poul-Henning undrede sig over, at Microsoft pludselig – og nærmest ud af det blå, skulle bygge tre datacentre i Danmark. Alle på Sjælland. Argumentet var noget med bæredygtighed og grønt, således ville man flytte dyrt og skrøbeligt udstyr fra sverige til danmark som en slags genbrug.

Der har ikke været meget omtale af det. Undtagen et sted. Forsvarsministeriet. Som udsendte følgende pressemeddelelse:

’Microsofts datacenterregion vil sikre Forsvaret adgang til IT- og datakapacitet, som vi ikke kan udvikle selv. Mange af de løsninger, vi er afhængige af i fremtiden – inklusive løsninger, der bygger på kunstig intelligens – kræver computerkraft, der kun er mulig ved brug af cloud-løsninger. Jeg ser derfor frem til samarbejdet med Microsoft i forhold til de konkrete muligheder, som den nye datacenterregion åbner for Forsvaret,” siger Kristian Vengsgaard, Chief Information Officer i Forsvaret’

Poul-Henning konstaterer tørt, at Microsoft på det tidspunkt havde en kæmpekontrakt med det amerikanske forsvar. Og dermed NSA. Han skriver: ”Placeringen “tre steder på Sjælland” handler om hvor de fiberkabler der skal aflyttes befinder sig. Det er ikke svært at aptere tre datacentre med nye computere med kort et varsel — med mindre de skal være “Nondiversion” kvalificeret og/eller udstyres med særlige indstikskort til fiber-speed pakkefiltrering.’ Det klarer man ved at flytte eksisterende NSA-udrustning ind fra Sverige. Den ny og mere omfattende overvågning, også af danskerne, begynder her…”, slutter han.

Vi dropper SoMe

Det gør jeg også. Der blev en lang smøre. Og skal lige være en god nyhed om noget helt andet. Berlingske kunne torsdag referere en undersøgelse lavet af Deloitte, der viser, at danskerne er ved at blive trætte af sociale medier! “… 24 procent er holdt op med at bruge et eller flere sociale medier enten midlertidigt eller fuldstændigt – mange af dem af bekymring for, hvordan deres personlige data bliver brugt”, skriver de.

Herhjemme høvler politikerne stadig løs på Facebook og Twitter og Instagram, som var de officielle statskanaler, mens de ind imellem taler nonsens om, at de vil styre platformene, hvilket er cirka ligeså realistisk som Dan Jørgensens klimamodeller.

Undertegnede mener, de burde gå foran med et godt eksempel. Tjekke ud sammen med deres egen befolkning og så få lavet et alternativ. De kunne f.eks. bruge det nu alligevel statsejede Danmarks Radio til formålet – de har serverne og kapaciteten. 
Men sker det? Jeg tvivler.

Det var, hvad jeg kunne nå at tale om i dag, fiktivt og virkeligt smelter sammen i disse tider, hvor det hele mudres til i mit overinformerede hoved. 
Måske skulle man gå i skydeklubben igen snart?

Husk at mennesker har hemmeligheder, de fleste uskadelige og at dem vi har indeni os, de er det, vi egentlig består af. 
Et gennemsigtigt menneske, der ikke har noget at skjule, er kedeligt menneske. 
Hav det godt til næste gang.

Kærlig Hilsen 
@kjaerulv

Platformsdirektiv vedtaget i EU-parlamentet
Platformsøkonomi

Platformsdirektiv vedtaget i EU-parlamentet

Efter et langt og mudret politisk magtspil har Europa-parlamentet vedtaget et platformsdirektiv, som vil gøre app-ansatte Wolt-bude og Uber-chauffører til lønmodtagere.

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder
Spionage

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder

Eksperter er dybt bekymrede over, at de store datamængder, som Forsvarets Efterretningstjeneste indsamler, ikke længere er underlagt tilsyn. Kun enkelte partier er kritiske til citat, mens Forsvarsministeriet understreger, at en ny FE-lov vil forholde sig til danskernes privatliv.