Direkte til sidens indhold

Kh. Kjærulff – nyhedsbrev #1

Velkommen til nyhedsbrev fra @kjaerulv – lidt om hvad der er sket i ugen, set fra min sære uriaspost på egen blog og diverse sociale medier. Jeg laver det her på egen regning og risiko.

Nødradio fra Garagen · KH @Kjaerulv: Ugens nyheder – fra Assange til uetisk AI

Assange

Fredag skete der så det, som Julian Assange, stifter og leder af WIKILEAKS, havde sagt ville ske: Han kan nu uden yderligere dikkedarer kræves udleveret til USA – hvilket vil ske! For de, der har droppet enhver ide omkring Julian Assange pga. de der voldtægtsanklager fra Sverige, er jeg nød til at minde om, at NEJ, der var ikke nogen sag, og den der var, blev først droppet og så taget op igen og så totalt droppet igen uden at der nogensinde er formuleret et anklageskrift!

Sagen medførte til gengæld, at Assange har siddet og kukkeluret sammenlagt i 11 år, først i den ecuadorianske ambassade og er blevet mere og mere paranoid, en paranoia der, igen viste sig fuldt begrundet efter han blev smidt ud af ambassaden og så sat i engelsk fængsel, hvor han stadig sidder. Så kom det nemlig frem at ambassaden havde hyret et spansk firma til at overvåge og spionere på ham OG at CIA såmænd havde undersøgt mulighederne for at rydde ham af vejen, f.eks med en snigskytte eller gift…

WikiLeaks betydning i dag er tvivlsom, men der er ingen jordisk tvivl tilbage om, at WikiLeaks afsløringer har gjort de amerikanske tjenester rigtig sure – så sure, at de altså ikke helmer før Assange sidder dømt for spionage i USA, noget medier verden over bør lægge sig på sinde, da han dybest set har offentliggjort informationer, der i den grad har været i offentlighedens interesse.

Pandemi=digitalisering

Mens verden venter på det tredje stik – og måske fjerde – corona-stik, må vi konstatere, at pandemien har bidt sig fast.
 Så meget, at politikerne og regeringen som bekendt simpelthen ser den som en mulighed for yderligere digitalisering – og – regner de med – tilsvarende besparelser og vækst. 
Og det er der nogen der er glade for, ikke mindst firmaer som Systematic, Netcompany, Danfoss og Maersk, der er med i det nye Digitaliseringspartnerskab.

I pressemeddelelsen for det, der udkom i november, hedder det direkte: 
’Coronakrisen viste med al tydelighed gevinsten ved det digitale samfund og blev samtidig en accelerator for den digitale udvikling, der allerede var i fuld gang’.

Pandemien har i den grad sat fut under kedlerne i en tech-industri, der egentlig var var ved at miste pusten. 
Hvis nogen kan huske tiden før Corona, ja så var vi faktisk i gang med at diskutere Shoshana Zuboffs bog om overvågningskapitalisme og her ikke mindst den helt vanvittige indsamling af data uden informeret samtykke, der finder sted der.

Men så ramte Corona, og nu var det pludselig vigtigere at kunne kommunikere – uanset hvad der blev brugt til det, og vi flokkedes nu på Facebook-live og på Teams og Zoom og Skype – og der sidder vi stadig og alle de firmaer vi ellers lige var begyndt at opfatte som skadelige og dårlige for os vælter sig stadig i penge: således har Facebooks aktier været jævn stigende under hele pandemien, kulminerende med Zuckerbergs sciencefiktionnavnskift til META. 
Det kunne de godt lide, investorerne.

Hurtigt gennem sikkerhedskontrol? Hit med ansigt og fingeraftryk

Men en ting er, hvad vi har gjort hele tiden, og nu gør endnu mere og endnu mere uden at tænke os om – aka. afleverer data for at kunne kommunikere. 
Noget andet, er alle de ideer, som techfirmaerne har haft liggende i deres skrivebordsskuffer og som nu pludselig er ude i det fri, ikke fordi vi har efterspurgt dem – men fordi firmaerne kan sælge alt, der handler om ID og kontaktløshed lige nu.

I USA og en hel del andre steder kan man f.eks. allerede nu boarde sit fly udelukkende ved brug af ansigtsgenkendelse – og ja, det er faktisk en opgradering, mener man: New York Times skriver om CLEAR, en abonnementsservice til 179 dollar om året, hvor man kan komme foran I sikkerhedskøen ved at få scannet sit ansigt. For at komme foran skal du så til gengæld aflevere både finger- og ansigts-aftryk til firmaet.

Roadpricing=GPS i din bil?

I en ikke så fjern fremtid ser det ud til, at vi skal have staten direkte ind i vores biler. Det Økonomiske Råd har nemlig undersøgt mulighederne for road-pricing – igen – og er – igen – nået frem til en GPS-løsning. Det vil angiveligt koste 800 kr per bil at proppe en gps-sender ind i alle vores benzinkøretøjer – og små 300 milloner om året at holde styr på alle de data, man så får ind samtidig.

Til gengæld er der nul tanker om mere offentligt transport. Og jeg spekulerer stadig på, hvor sådan en skal sidde fast på min gamle BMW-motorcykel og om den måske kommer til at falde af i farten? 
PÅ den anden side vil det sikkert medføre en automatisk bøde fra et af de utallige nummerpladegenkendelses-kameraer – kaldet ANPG, som skyder op overalt i Danmark.

Det er allerede nu, stort set umuligt at bevæge sig fra a til b i egen bil uden, at den tur bliver registreret og gemt i minimum 30 dage uanset om du har gjort noget eller ej.

Og hvis det stod til justitsminister Nick Hækkerup, ja så skulle vi have haft ATK, automatisk tratikkontrol med farmålinger og auto-bøder over hele landet allerede nu – det er endnu ikke sket, om end man skal være yderst forsigt på speedern når man krydser storebælt eller øresund – her regner software nemlig din gennemsnitsfart ud – og jo – hvis den er for høj, får du en bøde.

Logning de luxe?

Og apropos Hækkerup, så har jeg i det her nyhedsbrev tænkt mig, at brunge små lydsnaser fra den dag i november, hvor han og regeringen forsøgte at få genindført en ny ulovlig logningsbekendtgørelse i en frygtelig fart, så ’voldtægtsmænd, drabsmænd og terrorister’ ikke går fri, som han blandt andet sagde.

Den gamle logningsbekendtgørelse er tre, ja, TRE gange kendt ulovlig af EU-domstolen, da det at registrere hvem alle riunger og smser med og hvor de er imens er masseovervågning af en for hovedpartens vedkommende uskyldig befolkning. Det er ikke ’proportionalt’ som det hedder i privatlivssprog, men det betyder mindre, hvis det stod til Nick Hækkerup.

Folketinget tog sig i det, og har udsat behandlingen af den nye logningsbekendtgørelse til næste år, så de, måske, undgår endnu en pinlig dom fra EU.

Noget at skjule

Apropos ulovlig logning, så husker nogen måske foreningen ULOVLIGLOGNING.DK – der tabte en sag mod justitsministeren i sommer – men som bestemt ikke har givet op. 
Senest har de fået produceret postkort, henvendt til den forbavsende store gruppe naive danskere, der i ramme alvor mener, de ikke har noget at skjule.

Postkortet består simpelthen af en FULDMAGT. En fuldmagt. Og det eneste det handler om, er at få nogen af de her mennesker, der ikke har noget at skjule, til at skrive under på, at foreningen må gå ind i deres dataprofiler.

Med fuldmagten indhenter Foreningen imod Ulovlig Logning, på deres vegne, dokumenter og informationer fra alle de kendte(åbne) kilder. Inklusiv, selvfølgelig, logningsdata. 
Med de indhentede data skaber de en profil af personen, som de sender tilbage til vedkommende.

Efter profilen er afsendt sletter de alle data, inkl. fuldmagten, og de gør alle tredjeparter opmærksomme på, at vi ikke længere repræsenterer fuldmagtsgiver, hedder det og hey, man får næsten lyst til at bede om sådan et privatlivscheck, selvom man som jeg, faktisk i den grad mener jeg HAR noget at skjule…Hvad med dig?

PET og FENSA

Torsdag den 9. december var der en rigtig nyhed på PET’s hjemmeside. PET er som bekendt politiets efterretningstjeneste, men nyheden handlede ikke kun om dem. FIRE ansatte i BEGGE tjenester var blevet anholdt, sigtet for at have straffelovens § 109, stk. 1, ved uberettiget at have videregivet højt klassificerede oplysninger fra efterretningstjenesterne’, som det hedder. 
Når man siger BEGGE tjenester betyder det, at nogen af de fire anholdte er fra FE, Forsvarets Efterretningstjenestem, og det er ca. så meget info vi kommer til at få om den sag, spår jeg.

Tilgengæld bliver det så gratis at gætte på hvad der er foregået, og her er det yderst nærliggende at tænke lidt i retning af skandalen omkring Forsvarets Efterretningstjenestes samarbejde med den amerikanske tjeneste NSA, også kaldet ’FENSA’-skandalen.

I den havde en whisteblower fra FE lækket oplysninger til Tilsynet For Efterretningstjenesterne, der klart viste, at samarbejdet med USA ikke bare var omfattende, det mindede i høj grad om en decideret symbiose. 
NSA har hjulpet FE med at bygge et datacenter på Amager og stillet et avanceret spionprogram til rådighed for den danske spiontjeneste.

Og FE har spioneret på DANSKERE – noget, der i den grad ligger uden for deres opgave-spektrum. 
Måske den whistleblower har fået et nyt hjem? 
Eller også er det noget helt andet. Vi finder sandsynligvis ikke ud af det – ingen har yderligere kommentarer – og hvis der er noget efterretningstjenester burde have som spidskompetance, så er det at kunne holde på en hemmelighed? Ikke sandt.

Kunstig Intelligens

Sidste rant fra mig i dag skal handle om kunstig intelligens, nogen der som bekendt ikke findes. Der er masser af machine learning og RPA, men regulær kunstig intelligens er forskerne ret enige om, ikke er på trapperne lige nu. 
Og det skal vi nok være glade for: Lifescience.com kunne for få dage siden rapportere om et stykke machine learning softeware ved navn DEPLHI.

Delphi blev lanceret som ETISK AI, man kunne stille den spørgmål som: Er det ok at slå en grim hund ihjel og den ville svare NEJ! Så langt så godt. Men problemet med machine learning systemer er, at de lærer af dem, der bruger dem. Det fandt Microsoft ud af for et par år siden, da de slap en chatrobot ved navn TAY løs på Twitter og var nødt til at fjerne den igen efter 3 dage, da den var blevet fullblown racist….
Der er sket noget lignende for DELHI, der pludselig mente, at abort var mord OG at folkemord var en god ide.

Den er siden blevet lidt mere stueren, men som forskerne konkluderer: Selv om den er blevet bedre, er det tydeligt, at AI aldrig skal bruges til at tage etiske beslutninger, da selv en 10 procents fejlrate vil kunne medføre katastrofer for de mennesker, der er i den anden ende’

Det håber jeg personligt, Staten, der netop har afsat 200 millioner kroner til brug af mere kunstig intelligens i det offentlige, tænker endog meget grundigt over. 
Men jeg tvivler. Og jeg tør ikke spørge DELPHI.

Jeg vender tilbage om en uges tid, til da: Husk at compuutere er BINÆRE. Og vi mennesker er alt andet end det.

Kærlig Hilsen
 @kjaerulv

Kh. @kjaerulv er en ugentlig opsamling af diverse opslag fra techkritiker Anders Kjærulffs feeds på de sociale medier, herisær twitterkontoen @kjaerulv.

Den bliver også læst op og kan lyttes på soundcloud eller hentes automatisk fra Itunes – her: https://podcasts.apple.com/dk/podcast/aflyttet-i-garagen/id1504650482 Anders Kjærulff er techjournalist, halvbagt etisk hacker, foredragsholder, digter og teknologikritiker. Han har været vært, medskaber af og tilrettelægger på Harddisken, P1 og var ene mand bag det nu hedengangne radioprogram AFLYTTET på radio24syv.

Platformsdirektiv vedtaget i EU-parlamentet
Platformsøkonomi

Platformsdirektiv vedtaget i EU-parlamentet

Efter et langt og mudret politisk magtspil har Europa-parlamentet vedtaget et platformsdirektiv, som vil gøre app-ansatte Wolt-bude og Uber-chauffører til lønmodtagere.

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder
Spionage

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder

Eksperter er dybt bekymrede over, at de store datamængder, som Forsvarets Efterretningstjeneste indsamler, ikke længere er underlagt tilsyn. Kun enkelte partier er kritiske til citat, mens Forsvarsministeriet understreger, at en ny FE-lov vil forholde sig til danskernes privatliv.