Direkte til sidens indhold

Radar er blevet en del af Teknologiens Mediehus

...og bliver en del af PLUS-abonnement i løbet af et par måneder. Du har fortsat adgang til indholdet, ved at registrere dig her. Vi kontakter dig med et gratis og uforpligtende prøveabonnementstilbud ved lancering.

    Josefine gik viralt med kritik af Tobias Rahim, men pludselig lukkede TikTok hendes profil

    Mens Josefine Ingtofts video med kritik af Tobias Rahim gik viralt på TikTok, blev hendes profil pludselig slettet efter en storm af vrede og kvindehadske beskeder. TikTok afviser, at hendes video overtrådte retningslinjerne, men Josefine Ingtoft føler sig diskrimineret af platformen.

    Foto: Mats Magnussen

    To unge piger begynder at fnise, da Josefine Ingtoft har passeret dem ved Zahles Skole på Israels Plads i København. Som en af de mest markante feministiske influencere på de unges foretrukne sociale medie, TikTok, er hun blevet et kendt ansigt blandt skolebørn.

    – Det hele startede lidt for sjov under corona-lockdownen, men jeg fandt ud af, hvad der virkede, og pludselig begyndte folk at genkende mig på gaden, fortæller Josefine Ingtoft, der til dagligt studerer psykologi på KU og underviser hos Sex & Samfund.

    I sine videoer rejser hun alene på ferie for at score, taler om feministisk selvforsvar, eller opfordrer til at blive testet for klamydia. Emner som TikToks algoritme elsker, fordi det afføder en masse reaktioner. Men også emner, som med hendes egne ord er ‘kontroversielle’.

    – Det er ikke fordi, jeg prøver at være meget politisk, men selvom jeg prøver at være sjov, reagerer særligt mænd meget voldsomt på det jeg laver, siger hun.

    Særligt en video, som hun postede i sommerferien, fik det kinesisk-ejede TikTok til at koge over.

    I videoen hører hun sangen ‘Feberdrømme i Dubai’ af sangeren Tobias Rahim. Mens Rahim synger, at han drømmer om at være en luder i Dubai, står der i en tekst på videoen: ‘Ærlig hvorfor er jeg den eneste der ikke synes den her tekst er okay?’.

    I underteksten har hun skrevet, at man kan elske Tobias Rahim alt det man vil, men ‘kald ham dog ud for at bruge l-ordet.’

    Videoen har fået over 226.000 visninger alene på Josefine Ingtofts profil. Der er 1280 beskeder i kommentarsporet, og mange af dem er hadefulde over for hendes person.

    – Mange af kommentarerne var personligt rettet mod mig, og jeg blev kaldt luder og krænkelsesparat, og så skrev folk, at de ville anmelde mig for at krænke dem, siger hun.

    Mens videoen florerede på TikTok, blev hendes profil pludselig lukket flere uger efter videoen blev postet. Ifølge den korte besked fra TikTok havde hun overtrådt deres guidelines adskillige gange.

    Josefine Ingtoft er chokeret over, at hendes profil blev lukket, mens hun var i orkanens øje.

    – Jeg skrev, at de måtte have misforstået noget, men der kom intet svar, fortæller hun.

    I 11 dage var hendes profil blokeret, og imens skrev hendes familie og venner beskeder til TikTok for at få ændret beslutningen. Det lykkedes hende til sidst at få profilen tilbage, men siden da har hun ikke fået en forklaring på, hvad det skyldtes.

    Kan være et koordineret angreb

    Maia Kahlke Lorentzen er ekspert i digital kultur og digital chikane hos Cybernauterne. Hun forklarer, at TikTok er meget strikse, når det kommer til at fjerne opslag, fordi de gerne vil være et sikkert sted for børn og unge. I hendes øjne handler sagen om, hvorvidt der er lavet en koordineret anmeldelse mod hendes profil, som har ført til, at den blev fjernet.

    – Når du får en vis mængde mennesker som følger dig, så er der nogle, som synes du er dum, men spørgsmålet er om det koordineret eller om det er organisk, at hun har fået en masse anmeldelser. Det kan være, at der er en troldehærfører, som har peget på hende og så fået en masse mennesker til at anmelde hende, siger Maia Kahlke Lorentzen.

    Josefine har selv set flere såkaldte ‘stitches’, altså videoer hvor mænd reagerer nedladende på hendes videoer, men hun kan ikke finde dem længere.

    – Jeg synes, at det er diskriminerende og meget ubehageligt at sidde tilbage uden nogen information fra TikTok, mens folk kunne lave nedværdigende videoer om mig, mens jeg var bandlyst, siger hun.

    Radar har forelagt sagen for Lumi Zuleta, der er specialkonsulent for ligebehandling ved Institut for Menneskerettigheder og har beskæftiget sig meget med digital chikane og digital vold. Hun mener, at det er et demokratisk problem, at mange kvindelige debattører trækker sig fra debatten på grund af kvindehadske beskeder.

    – Vi kan se, at hver gang en kvinde går ud og siger noget om en mand, så er automatreaktionen at kritisere hendes køn, og lave et voldsomt personangreb fremfor at kritisere problemstillingen, siger hun og henviser blandt andet til en rapport fra Amnesty international, der dokumenterede, at næsten hver femte danske kvinde havde været udsat for digital chikane og vold.

    Hun mener, at TikTok bør skabe meget mere transparens omkring deres indholdsmoderation.

    – Det er et krav, vi må stille platformene, både fra politisk side, men også fra brugernes, at de giver os en bedre forklaring på deres moderation, siger hun.

    Fordi TikTok stadig er de nye i social medie-klassen, har platformen heller ikke danske PR-ansatte som Facebook. Deres moderationsteams er heller ikke på samme niveau som Facebook, vurderer Lumi Zuleta.

    Hun mener desuden, at man ofte glemmer, at det ikke er muligt at tage til genmæle eller kræve en neutral vurdering på sociale medier, som det ville være eksempelvis hos et dansk nyhedsmedie underlagt Pressenævnet.

    Dropper magtkritik

    Josefine Ingtoft har besluttet, at hun ikke vil have videoen til at ligge offentligt på sin TikTok. Hun har desuden ikke længere lyst til at tage sagen om sprogbruget op igen, selvom emnet stadig optager hende.

    –  Jeg synes, at det er skræmmende, når der opstår en idolisering af en som Tobias Rahim, som man ikke må stille spørgsmålstegn ved. Det samme gælder i overgrebssagerne om Michael Jackson og Simon Spies, som ingen reagerede på, fordi de havde status, siger hun.

    TikTok’s kommunikationsansvarlige i norden, Parisa Khosravi, bekræfter i et skriftligt svar til Radar, at videoen ikke har overtrådt deres retningslinjer, og at TikTok ikke har lukket Josefine Ingtofts profil på den baggrund. Derudover oplyser Parisa Khosravi, at TikTok gennemgår og identificerer indhold ved hjælp af et moderationsteam og en algoritme, som proaktivt fjerner 95 procent af alt indhold, der senere bliver anmeldt.

    Josefine Ingtoft stoler ikke på TikTok’s forklaring om, at videoen ikke er blevet taget ned, fordi den overtrådte deres retningslinjer.

    – Det er den eneste video, som har lavet støj, så det kan kun være den video, som de har vurderet var over grænsen, siger hun.

    Kommentar: Hvor ender TikTok-konflikten? Meget taler for et salg…
    Big Tech

    Kommentar: Hvor ender TikTok-konflikten? Meget taler for et salg…

    TikTok står efterhånden i en situation, hvor det ligner et historisk fald i værdi, hvis USA indfører et forbud mod platformen. Så hvis ikke Bytedance skal se sit kæreste eje blive til værdiløs kode på historiens store app-mødding, så peger meget på et frasalg…