Direkte til sidens indhold

Radar er blevet en del af Teknologiens Mediehus

...og bliver en del af PLUS-abonnement i løbet af et par måneder. Du har fortsat adgang til indholdet, ved at registrere dig her. Vi kontakter dig med et gratis og uforpligtende prøveabonnementstilbud ved lancering.

  Du troede det var i tech, men her skal du arbejde for at blive international topchef

  Vejen til et topjob i verdens største virksomheder går gennem finans- og konsulentverdenen, viser et stort, internationalt datastudie af direktionsmedlemmers karriereforløb.

  Søg ind i konsulent- eller finansbranchen, hvis du drømmer om en international karriere på øverste hylde. Så simpelt kan det siges, hvis du kigger i data.

  En gruppe af netværks- og magtforskere har undersøgt karrierebaggrunden hos mere end 16.000 internationale direktionsmedlemmer blandt 1366 af klodens største virksomheder. Det viser sig, at hele 24 procent af direktionen blandt disse selskaber på et tidspunkt i karrieren har været forbi revisions- og konsulenthuset PwC.

  Top ti blandt de firmaer, hvor flest tidligere medarbejdere når den absolutte erhvervstop, er domineret af navne som Citigroup, JP Morgan Chase, KPMG, Ernst & Young samt Deutsche Bank.

  – Vores forskning viser, hvordan klodens største virksomheder er bundet sammen, og at der findes et netværk, som er ret globalt, hvor man har en tæt udveksling af medarbejdere på tværs af landegrænser, siger Christoph Ellersgaard, magtforsker ved Copenhagen Business School og en af folkene bag undersøgelsen.

  Ikke produktudviklere

  Studiet, der er det første af sin slags på international plan, har benyttet data fra Forbes 200o-listen i 2018 og koblet det med BoardEx-databasen til at researche de enkelte topchefers karrierer. Christoph Ellersgaard fortæller også, at WikiData har været en stor hjælp til sammenkøre data og finde fejl i selskabskonstruktionen og lignende.

  Men hvad kan data så fortælle os, om den måde disse direktionsmedlemmer agerer og tænker magt på?

  – Dataen viser, at vi ser rigtigt mange i toppen, der er trænet i at lede og tænke som man gør i investeringsbanker og konsulenthuse. Det er ikke folk, der har gjort karriere i produktionsvirksomheder. Derfor er det ikke produktudviklere eller innovatorer. Det er mere folk, der kan gennemskue de finansielle aspekter af puslespillet, siger CBS-forskeren.

  Kigger man på toppen over de virksomheder, hvor flest tidligere ansatte er nået toppen i det internationale selskabshierarki, så glimrer techselskaberne ved deres fravær. Kun IBM og Hewlett-Packard er i top 20 og det handler i udstrakt grad om, at listen repræsenterer mennesker , der er ofte er fra slut-40’erne og opefter. Lavede man den samme liste om 20 år, ville Apple og Alphabet formentlig også ligge i toppen.

  Landeforskel er slående

  I Danmark er de stærkeste knudepunkter Mærsk og Novo Nordisk for kommende direktionsmedlemmer. Men ser man på forskellene i mellem Europa og USA, så springer eksempelvis Frankrig i øjnene. Blandt de franskmænd, der når til tops, så har stort set alle været forbi den offentlige sektor, før de når øverste lag i det private erhvervsliv. I USA kan det have en effekt, at du har arbejdet i offentlige institutioner eller gået på Harvard, men investeringsbankerne og konsulenthusene er langt de vigtigste knudepunkter, for dem der når til tops i erhvervslivet.

  – Det er i det hele taget værd at lægge mærke til, at virksomheder med mange ansatte, som Wallmart i USA eller ISS i Danmark, slet ikke er på radaren i disse internationale netværk, selvom de er store aktører, siger Christoph Ellersgaard.

  Bag kortlægning er også Anton Felix Bühlmann, Anton Grau Larsen og Jacob Aagaard Lunding, og du kan læse hele undersøgelsen her.

  Kommentar: Hvor ender TikTok-konflikten? Meget taler for et salg…
  Big Tech

  Kommentar: Hvor ender TikTok-konflikten? Meget taler for et salg…

  TikTok står efterhånden i en situation, hvor det ligner et historisk fald i værdi, hvis USA indfører et forbud mod platformen. Så hvis ikke Bytedance skal se sit kæreste eje blive til værdiløs kode på historiens store app-mødding, så peger meget på et frasalg…