Direkte til sidens indhold

Holch Povlsen-startup indrømmer problemer med loven i mail til kommunen

Mens daværende overborgmester Frank Jensen (S) overrakte bolig-startup LifeX kommunens Erhvervspris, havde firmaet ikke styr på boligloven, viser interne mails.

Foto: Anders Holch Povlsen, ejer af Bestseller / pressefoto - Bestseller

Stifterne og parret bag den eksklusive bolig-startup LifeX, Sune Theodorsen og Ritu Jain, havde ikke styr på boligreguleringsloven, da de i 2018 fik overrakt Københavns kommunes Erhvervspris af daværende overborgmester Frank Jensen (S).

Frank Jensen kaldte i forbindelse med overrækkelsen deres koncept med ‘moderne bofællesskaber’ for udenlandske talenter for både ‘innovativt’ og ‘visionært’.

Men bare fire måneder senere viste det sig, at konceptet ikke overholder boligloven.

Den prisvindende startup, der ejes af nogle af Danmarks rigeste, Bestseller-ejeren Anders Holch Povlsen og Lego-pengetanken Kirkbi er medejere gennem deres fælles investeringsselskab Founders, afslørede selv problemet  i en mail til kommunen, som Techmediet Radar har fået aktindsigt i.

Her indrømmer LifeX sort på hvidt, at de er ‘stødt ind’ i boligloven.

Ikke i god tro

Problemet med den lov, som de var ‘stødt ind i’ er, at den netop forhindrer udlejning af enkeltværelser i en beboelseslejlighed uden kommunalbestyrelsens samtykke.

–  LifeX indrømmer, at de laver udlejning af enkeltværelser, og det kan jo ske, at de ikke har undersøgt tingene til bunds, men når man bliver klar over, at det ikke er lovligt, er man jo nødt til at stoppe, for ellers handler man ikke i god tro, lyder det fra Lejernes Landsorganisations formand i København, Claus Højte.

Han er rystet over, at kommunen kan give en erhvervspris til et firma, der ifølge ham tager en alt for høj husleje fra udlændinge.

Priserne på værelserne ender ofte op i over 10.000 kroner om måneden inklusive rengøring, skift af sengelinned og adgang til netværket af andre ‘medlemmer’ via firmaets app. Priserne har fået en tidligere lejer til at føre en sag i huslejenævnet og flere eksperter slår fast, at huslejen er langt over det almindelige niveau.

Techmediet Radar har fået bekræftet fra København og Frederiksberg kommune, at LifeX ikke har fået tilladelse til at udleje enkeltværelser i flere af de lejligheder, hvor de lejer værelser ud.

Ifølge Videnadvokat Jakob Juul-Sandberg fra Focus Advokater, er der ikke noget ulovligt i lejeforholdet mellem LifeX og lejeren. Det er kun ulovligt over for kommunen som er myndighed.

Men hvordan hænger det sammen, at LifeX siden 2018 fortsat udlejer enkeltværelser uden kommunens tilladelse?

– Det kan hænge sammen med, at kommunen ikke gider at bruge ressourcer på det, da boligreguleringsloven er sat i verden til at sikre, at der ikke står boliger tomme, siger Jakob Juul Sandberg.

Tømme byen for familieboliger

Der er tale om boligreguleringslovens 47, stk 2, der har til hensigt at sikre, at familieboliger ikke bliver splittet op og lejet ud.

– Kommunen er ikke så rundhåndet med tilladelserne, for hvis man gav alle lov til at lave udlejning af enkeltværelser, så kunne du tømme byen for familieboliger, som der er mangel på, siger Claus Højte fra Lejernes Landsorganisation.

Techmediet Radar har kontaktet både Københavns og Frederiksberg Kommune, som begge nu undersøger sagen.

Radar har forsøgt at få svar fra LifeX, men har kun modtaget et kort skriftligt citat, hvor stifteren Sune Theodorsen forklarer, at LifeX fra starten har samarbejdet med ‘både København og Frederiksberg kommune’.

– Begge har kendt til vores koncept i flere år, og vi har ingen udestående sager med nogen af dem. Vi modtager fra tid til anden forespørgsler på enkelte lejligheder, som vi altid svarer hurtigt på, og vi har pt. ingen spørgsmål liggende, som vi ikke har svaret på, skriver Sune Theodorsen, CEO i LifeX. —Billede: Anders Holch Povlsen / Pressefoto, Bestseller.

Kom til debat med faderen, der startede Chromebook-sagen
Digitalisering

Kom til debat med faderen, der startede Chromebook-sagen

Jesper Graugaard startede hele Chromebook-sagen, der tog Helsingør Kommune på sengen tæt på skolestart. Her fortæller han om sin aktivisme, og vi tager den større debat om cloud-løsninger, privacy-problemer og tredjelandsoverførsler.

AFLYTTET #1: Pegasus og den forcromede bog
Ind i algoritmen

AFLYTTET #1: Pegasus og den forcromede bog

Her er den første udgave af det nye Aflyttet, som Radar og Anders Kjærulff har genstartet med den garvede techkritiker og journalist bag mikrofonen. Denne gang tester vi aktivisters telefoner for Pegasus og dykker ned i Chromebook-sagen og mere.

Theranos-whistleblower delte scene med Elizabeth Holmes’ defensor på TechBBQ
Big Tech

Theranos-whistleblower delte scene med Elizabeth Holmes’ defensor på TechBBQ

Theranos-investor Tim Draper, der stadig forsvarer den bedrageridømte Elizabeth Holmes, og et af de mest markante vidner i retssagen, whistlebloweren Erika Cheung, deltog i netop overståede TechBBQ. Techfestivalen afviser, at den sender de forkerte signalerer ved at invitere Draper på hovedscenen som investorikon.

Ida Auken: Jeg fik stress af skærme og smartphones
Tech-politik

Ida Auken: Jeg fik stress af skærme og smartphones

Socialdemokraten Ida Auken mener, at vi er nødt til at se på vores allesammens afhængighed af sociale medier i stedet for kun at være optaget af brugen af vores data. Men hvad med hendes eget forhold til Big Tech?