Direkte til sidens indhold

Holch Povlsen og Lego-arving ryger i huslejenævnet med ny bolig-startup

Huslejenævnet skal vurdere, om et nyt luksuriøst udlejningskoncept med prominente ejere i form af Bestseller-ejer og Lego-arving overholder lejeloven.

Foto: Anders Holch Povlsen, ejer af Bestseller / pressefoto - Bestseller

PropTech firmaet LifeX har skabt en forretning på at udleje værelser i ‘smukke bofællesskaber til unge professionelle’.

Men for første gang ønsker en tidligere lejer nu at få afprøvet lovligheden af den umiddelbart høje husleje ved huslejenævnet.

Sagen handler om et værelse på Østerbro, der kostede 10.000 kroner månedligt. Med i prisen fik lejeren et smagfuldt indrettet værelse, adgang til fællesarealer og tv, flotte møbler, rengøring, skift af sengelinned og ikke mindst adgang til netværket af andre ‘medlemmer’ hos LifeX, der er koblet op via firmaets app.

Medlemmerne får desuden en velkomstmiddag, når de flytter ind og hjælp til at oprette cpr-nummer og bankkonto, kan man læse på hjemmesiden. Alt sammen inkluderet i huslejen.

Første af sin slags

Sagen kan vise sig at blive principiel ifølge flere aktører, som ikke mener, at der har været lignende sager i huslejenævnet før.

Mads Holtug, der som medstifter af firmaet Rent Hero fører sagen for lejeren, mener, at det er første gang, at huslejenævnet skal tage stilling til en sag af den karakter.

Han kalder LifeX’s koncept for ‘en gråzone’, som der ikke er nogen praksis for.

– Sagen handler i bund og grund om, hvorvidt det er lovligt at tilbyde en premium service som en del af huslejen. Der er ingen diskussion om, at LifeX tager en højere leje, end hvad der er normalt på markedet, siger han.

– Spørgsmålet er så, om den ekstra service, de tilbyder, kan tillade den meget høje leje, siger Mads Holtug,.

Han mener ikke, at LifeX kan slippe af sted med at tage en så høj husleje. Mange firmaer udnytter i hans øjne, at udlændinge ikke kender reglerne for husleje i Danmark.

Techmediet Radar har fået aktindsigt i sagen og lejekontrakten gennem aktindsigt ved huslejenævnet. Mads Holtugs klient har ikke ønsket at stille op til et interview eller bidrage med andet i sagen.

Danmarks rigeste som ejere

Firmaet LifeX blev stiftet i 2017 i København af parret Sune Theodorsen og Ritu Jain, der mødte hinanden, mens de arbejdede for den danske fintech success Tradeshift.

Efter at have boet i San Francisco ledte de efter et hjem, de kunne dele med andre unge professionelle i København.

Problemet med at finde et sted blev startskuddet til firmaet LifeX, som i dag har 40 boliger i København og 400 medlemmer fra 50 forskellige lande.

Firmaet blev fra starten en kæledægge i det danske erhvervsliv. Lego-arvingen Kjeld Kirk Kristiansen, og Bestseller-ejeren Anders Holch Povlsens gik gennem deres fælles start-up investeringsselskab, Founders, som de første ind og investerede i firmaet.

Siden har LifeX rejst omkring 100 millioner kroner og også statsejede Vækstfonden har set en forretning. I 2018 fik folkene bag LifeX overrakt Københavns Kommunes erhvervspris af Frank Jensen. Firmaet har i deres tre seneste regnskaber ikke leveret overskud.

Premium følger med

Hos Lejernes Landsorganisation er det første gang, de ser en sag om premium service. De kalder LifeX’s udlejning for både lovlig og ulovlig.

For det er helt i tråd med reglerne, at LifeX opdeler store herskabslejligheder og lejer dem ud som klubværelser. Så længe de har fået kommunens tilladelse vel at mærke. Men huslejens størrelse, vurderer deres chefjurist Anders Svendsen, er for høj.

– Det er ikke muligt at sige, her er din husleje, og så er der en premium service som følger med ud over. Man skal have lovhjemmel til ydelser ud over huslejen fx. varme, internet eller vand. Hvis de vil tage penge for en premium service, må de gøre det uden om lejekontrakten, vurderer han.

Lejernes LO opfordrer derfor andre tidligere lejere hos LifeX til også at få prøvet deres sager.

– Det her handler om, hvem der har råd til at bo i byen. Hvis det koster 10.000 kroner at leje et værelse, så har vi en by kun for de rige. Men heldigvis har vi regulering på privat husleje, så de her lejere skal have at vide, at de kan få sat huslejen ned, siger han.

Huslejenævn: Har aldrig hørt om det før

Meget ser ud til, at LifeX ikke kan slippe afsted med den høje husleje, selvom de tilbyder en premium service til deres medlemmer.

På Frederiksberg fortæller formand for huslejenævnet Jørgen Gawinetski, at han ikke har set lignende sager før.

– Jeg kan ikke i mine 35 år som formand for huslejenævnet erindre, at jeg har set en sag som denne før. Hvis jeg kunne, ville jeg straks tage lejeloven frem, siger Jørgen Gawinetski.

Han sammenligner sagen med dengang han som ung studerende boede hos en dame på Amager, der lavede morgenmad til ham.

– Hvis jeg dengang havde klaget til huslejenævnet over prisen, ville det nok falde udenfor, at jeg også fik mad. Men jeg vil ikke udtale mig juridisk, for jeg ved ikke, hvad det præcis er værd, og om det falder udenfor lejeloven, siger han.

Bofællesskab eller hoteludlejning?

På LifeX’ hjemmeside står der, at deres service er et alternativ til dyre hoteller.

Spørgsmålet er derfor, mener flere aktører, om der er tale om et bofællesskab under huslejeloven eller et slags længerevarende hotelophold.

Hos LLO kalder de LifeX’s udlejning for en konstruktion mellem erhvervs- og boligudlejning.

– Den her konstruktion er ny, og det virker nærmest som hoteldrift, siger chefjurist Anders Svendsen og tilføjer:

– På den ene side lejer du normalt ikke et hotelværelse i et halvt år. Men hvis du betaler for rengøring og opredning, så lugter det mere af Airbnb end beboelse. Der kommer ikke en stuepige med nye lagner ved normal værelsesudlejning. Hvis du gerne vil have servicen, så skal det ikke have noget med selve lejekontrakten at gøre, slår chefjuristen fast.

LifeX: Vi skaber stor værdi for medlemmer

Radar har været i kontakt med LifeX, som har sendt os et skriftligt svar efter, at virksomheden blev præsenteret for kritikken.

“Vi værdsætter alle spørgsmål omkring vores model for bofællesskaber, da det er et nyt produkt på markedet som fungerer lidt anderledes end øvrige bofællesskaber. Derfor har vi også arbejdet tæt sammen med både kommuner, stat og jurister for at komme frem til en model, som til fulde overholder den gældende lovgivning,” lyder det skriftlige svar fra Sune Theodorsen, CEO i LifeX.

Han skriver videre, at LifeX blev stiftet for at ‘løse vores egne udfordringer” med at flytte til en ny by:

“Vi ved fra utallige førstehånds samtaler med vores medlemmer, at vi skaber stor værdi i forhold til vores priser, hvilket også er underbygget af de mange anmeldelser og udtalelser om LifeX fra vores medlemmer,” skriver Sune Theodorsen og tilføjer:

“Det samme hører vi fra de mange både store og små virksomheder LifeX samarbejder med, som sætter stor pris på, at vi hjælper deres nye medarbejdere, der ofte kommer fra udlandet, med at etablere et værdifuldt lokalt netværk, så de bedre kan falde til i byen.”

 

Fakta: Founders

Founders er et “startup studio” stiftet af investorerne William Demant Invest, Kirkbi (Lego-familiens investeringsselskab) og Heartland (Holch Povlsens investeringsselskab).

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder
Spionage

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder

Eksperter er dybt bekymrede over, at de store datamængder, som Forsvarets Efterretningstjeneste indsamler, ikke længere er underlagt tilsyn. Kun enkelte partier er kritiske til citat, mens Forsvarsministeriet understreger, at en ny FE-lov vil forholde sig til danskernes privatliv.