Direkte til sidens indhold

Radar er blevet en del af Teknologiens Mediehus

...og bliver en del af PLUS-abonnement i løbet af et par måneder. Du har fortsat adgang til indholdet, ved at registrere dig her. Vi kontakter dig med et gratis og uforpligtende prøveabonnementstilbud ved lancering.

    Hjorth under debat, hvor Findsen viste sig offentligt: FE-whistleblower skulle være smidt ud på røv og albuer

    Den tidligere forsvarsminister satte et usædvanligt hårdt angreb ind på whistlebloweren i FE-spionskandalen under et debatmøde, hvor tidligere FE-chef Lars Findsen var blandt publikum.

    Foto: Claus Hjort / wikimedia commons / Johannes Jansson, norden.org

    Den tidligere forsvarsminister Claus Hjorth Frederiksen, der er sigtet for at have brudt § 109 i straffeloven, som drejer sig om afsløring af statshemmeligheder, langer på et debatmøde i Publicistklubben ud efter den whistleblower i Forsvarets Efterretningstjeneste, der satte gang i Danmarkshistories største spionskandale.

    – Hvis jeg skulle bebrejde Lars Findsen noget, så var det, at han ikke smed den whistleblower ud på røv og albuer, lige så snart han dukkede op første gang, siger Claus Hjorth Frederiksen og uddyber sin kritik:

    – Lars Findsen havde uendeligt mange samtaler med ham, for at forklare ham sammenhængen i de her ting. Og vi kan så bare konstatere, at der valgte Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) at smide hele den forklaring ud og tro på den her whistleblower, siger Claus Hjort Frederiksen, der var en del af panelet til debatmødet.

    Findsen ude i det fri

    Den tidligere forsvarsminister talte meget frit for leveren om sit syn på den whistleblower, som stod bag de informationer, der dannede baggrund for Tilsynet For Efterretningstjenestens sønderlemmende kritik af Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

    Ganske overraskende var Lars Findsen til stede i salen under debatmødet. Han proklamerede efter sin løsladelse, at han på et tidspunkt ville udtale sig i sagen, men han har endnu ikke givet interview til nogen medier. Og han ønskede ikke at udtale sig til citat ved arrangementet.

    Hjorth strammede også retorikken yderligere mod whistlebloweren, som han mener burde være sigtet efter den samme paragraf som ham selv, fordi whistlebloweren havde fortalt flere om samarbejdet med den amerikanske efterretningstjeneste National Security Agency (NSA). Han fremførte decideret den anklage, at whistlebloweren skulle have forsøgt at afsætte sine afsløringer til journalister og politikere.

    – Det er mig en gåde, hvorfor den her whistleblower ikke også er blevet sigtet efter straffelovens paragraf 109. Whistlebloweren er beskyttet mod det, han har sagt til tilsynet, for det skal være fortroligt, men når man direkte går i byen til journalister og politikere, så er man jo medskyldig i det her, og det er for mig en gåde, at han bare kan sejle afsted helt beskyttet, siger Claus Hjorth Frederiksen.

    Forsøgte at forklare sammenhæng

    Hjorth forklarede, at han havde prøvet at gøre det tydeligt for tilsynet, hvordan samarbejdet med NSA fungerede, for at få dem til at stoppe deres kritiske rapport, som endte med en hjemsendelse af fem medarbejdere i Forsvaret, herunder Lars Findsen.

    – Da jeg var minister havde jeg i februar 2019 et møde med tilsynet, fordi vi havde talt om den her whistleblower, der blev ved med at rode rundt. Jeg var udstyret med et manus, fordi vi havde besluttet, at vi skulle forklare tilsynet, hvad det handlede om. Men vi kan konstatere, at de smed det i papirkurven, fordi de troede mere på den her whistleblower, der havde rendt rundt med sin mobiltelefon og optaget alle mulige mærkelige ting, siger Claus Hjorth Frederiksen.

    Radar har forsøgt at få en kommentar til Claus Hjorts udtalelser fra justitsministeren, men ministeriet er ikke vendt tilbage på henvendelsen. Vi har desuden henvendt os til Tilsynet for Efterretningstjenesterne. Tilsynet har ingen kommentar.

    Kommentar: Hvor ender TikTok-konflikten? Meget taler for et salg…
    Big Tech

    Kommentar: Hvor ender TikTok-konflikten? Meget taler for et salg…

    TikTok står efterhånden i en situation, hvor det ligner et historisk fald i værdi, hvis USA indfører et forbud mod platformen. Så hvis ikke Bytedance skal se sit kæreste eje blive til værdiløs kode på historiens store app-mødding, så peger meget på et frasalg…