Direkte til sidens indhold

Frygt, bededage og TikTok-nej tak i Frederiksens sæsonåbning

Radar tog til Folketingets forårsåbning, som statsminister Frederiksen marinerede i dybblå depression, og hvor det var svært at få en ministers klare holdning til kinesiske TikTok.

Frederiksen stormes af spørgsmål om afskaffelsen af Store Bededag. Yderst til venstre i billedet står Sophie Bremer, statsministerens kommunikationschef Foto: Peter Christian Bech-Nielsen

Sulten efter at forstå hvordan Danmarks nye SVM-regering har tænkt sig at digitalisere verdens mest digitale samfund, havde jeg tirsdag indfundet mig i Borgens presseloge for at høre statsministerens tale til Folketinget, som officielt åbner forårssæsonen, selvom januars gråtoner væder Slotsholmen i vintertristesse.

Ved min side havde jeg Frihedsbrevets altid velskrivende chefredaktør Mads Brügger, der med jævne mellemrum klukkede, når Mette Frederiksens besyngelser af det “fantastiske” Danmark blev for kvalmende. Jeg kunne heller ikke holde mig helt fra fnis. Frederiksen er en politisk fixie-cykel med ét gear: Krisehåndtering.

Kort fortalt var talen en lang vekslen mellem at besynge vores “lille dejlige land” og så en hård insisteren på, at vi sejler i kriser. Kriser som åbenbart kræver et helt særligt mod til at afskaffe især helligdage.

Mette Frederiksen malede fra talerstolen et sortsyn, der får Nick Cave til at virke som en lalleglad konfirmand, der netop har pakket sine nye Cerwin-Vega højtalere ud og ikke kan vente med at spille hele parcelhuskvarteret op.

TikTok – nej tak

I Danmark har vi i mange år haft en hed romance med amerikanske techgiganter. Således servicerer Google børnene i skolen i cirka halvdelen af landets kommuner, mens Microsoft skal levere cloud-kraft til store dele af det offentlige og forsvaret. Aula lader vi Amazon levere computerkraft til.

På Radar har vi tilladt os at interessere os lidt for kinesisk Big Tech i form af TikTok, som er meget omdiskuteret i USA og delvist Bruxelles, men som i Danmark har levet en tilværelse primært bestående af besyngelser af app’ens popularitet. TikTok mærker dog sædet brænde under sig efter beskyldninger om spionage, ublu datahøst og manglende privatliv, og måske derfor har kineserne iværksat en heftig lobbykampagne rettet mod Folketinget, som Radar kunne fortælle netop i dag.

Jeg prøvede at blive lidt klogere på regeringens holdning til TikTok ved at henvende mig til justitsminister Peter Hummelgaard (S), der tilsyneladende var midt i et DR-interview, selvom han defilerede rundt med ministerkollegaen Sophie Løhde (V).

– Helt kort, så lytter jeg til de vurderinger, der er af hvilken påvirkning det medie er under fra fremmede magter, men jeg har ikke endnu nogen holdning til det ellers, sagde han, inden ministerkollegaen Sophie Løhde hjalp ham videre til DR-destinationen.

Min Radar-makker Mats Magnussen lykkes med at fange kulturminister Jacob Engel-Schmidt (M), der ikke havde nået at sætte sig så meget ind i TikTok, at han havde lyst til at dele sit syn med omverdenen.

– Jeg er slet ikke nok inde i det endnu, men du er velkommen til at ringe ind til ministeriet, sagde han, hvilket Radar gjorde i går, da vi ringede angående TikToks lobbyindsats.

Presset fra start

Det Frederiksen nåede at sige i sin tale, der berørte tech, var de gamle gyldne sætninger om, at vi er fandens gode til digitalisering og life science med et meget stemt s. Og det skal vi blive ved med at være. Gid hun havde sagt noget om vores fyldige registre, og hvordan de skal bringes til live til gavn for erhvervsliv og eksport, som jeg forventer med Danmarks Statistik placeret under Digitaliseringsministeriet. Nå, det må blive en anden gang.

Da jeg forsøgte at fange Frederiksen på vej ned forbi de oprindelige grundlovstekster på midtergangen, blev jeg med bestemt mine af statsministerens kommunikationschef Sophie Bremer fortalt noget i stil med, at jeg ikke måtte følge i hælene på Frederiksen med mit spørgsmål.

Det lignede en lidt presset pressechef og statsminister, selvom det ved Gud ikke havde meget med TikTok at gøre. Og hvordan jeg skulle have oppasset det statsministerielle team stod hen i det uvisse. Men tydeligvis havde den store Frederiksen-barbecue, som pressekorpset netop havde afsluttet, ikke skabt happy days hos statsminister & Co.

Krig og bededage

I sin tale ytrede Frederiksen en sætning, der brændte sig fast i min hjerne: “Stillet overfor krigens rædsler findes ingen mellemvej”. Jeg kunne ikke lade være med at redigere det til: “Stillet overfor krigens rædsler findes ingen bededag”.

På vej ned ad Christiansborgs gange for at tale med en kilde rendte jeg tilfældigt ind i udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), der var i selskab med sin særlige rådgiver Karen Clement.

Må jeg lige spørge, hvad…

– Der er lige blevet lavet interview. Man må altså ikke løbe efter et folketingsmedlem, sagde rådgiveren, mens jeg fortsatte, da jeg på ingen måde mente at jagtede nogen.

Jeg er på vej ned ad gangen. Må jeg godt gå ned af gangen? Lars, må jeg høre, hvad du mener om TikTok?

Og videre kom vi ikke, før Lars Løkke Rasmussen forsvandt ned gennem en trappeudgang i Provianthuset.

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder
Spionage

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder

Eksperter er dybt bekymrede over, at de store datamængder, som Forsvarets Efterretningstjeneste indsamler, ikke længere er underlagt tilsyn. Kun enkelte partier er kritiske til citat, mens Forsvarsministeriet understreger, at en ny FE-lov vil forholde sig til danskernes privatliv.