Direkte til sidens indhold

Frederiksberg Kommune forbyder TikTok: Det er ikke risikoen værd

Frederiksberg Kommune bandlyser TikTok på alle ansattes mobiltelefoner, og det vækker glæde hos kinakritiske politikere. TikTok kalder beslutningen uheldig og baseret på løgn.

Anders Storgaard (K)

Den kontroversielle kinesiske video-app TikTok blev først forbudt i Indien. I USA, hvor Trump havde raslet med sablen, forbød man så i december føderalt ansatte at have appen. Og rundt om i Europa varsler myndigheder og politikere også, at de bevæger sig i samme retning.

TikTok var den mest downloadede app i 2022, men dens fremtid i vesten er blevet et storpolitisk slagsmål. Det skyldes flere ting, men først og fremmest er TikToks moderselskab ByteDance delvist ejet af den kinesiske regering, og er som alle andre kinesiske selskaber tvunget til at samarbejde med de kinesiske sikkerhedstjenester. Det har også været fremme, at selskabet har overvåget to amerikanske journalister. Det seneste nye er, at medarbejdere hos ByteDance har adgang til en såkaldt ophednings-knap, som kan få indhold til at gå viralt.

Frederiksberg følger USA

I Danmark har der indtil videre været meget få politiske udmeldinger om sikkerhedsrisikoen ved TikTok, men Frederiksberg Kommune har i kølvandet på den amerikanske beslutning valgt at ‘blackliste’ brugen af den omdiskuterede app på kommunens devices, lyder det i en skriftlig kommentar fra kommunen til Radar.

Beslutningen om at bandlyse appen blev oprindeligt truffet, da Datatilsynet rejste en sag mod TikTok i 2020 om, hvorvidt app’en lever op til reglerne for databeskyttelse. Sagen endte hos de irske myndigheder, som snart er på vej med en afgørelse. Men i forbindelse med den amerikanske kongres’ beslutning om at forbyde TikTok på føderale enheder, tog Frederiksberg beslutningen op til genovervejelse.

– Da TikTok hverken dengang eller i dag vurderes som relevant for kommunens arbejde, er det fortsat kommunens beslutning, at applikationen ikke er risikoen værd, skriver kommunikationschef Martin Jensen til Radar.

Kommunen arbejder med en blacklist fremfor en whitelist-tilgang til de applikationer, der kan tilgås på kommunens enheder. Blacklist vil sige, at kommunen ud fra en risikobaseret tilgang træffer beslutning om at forbyde enkelte applikationer.

Kommunen kan gennem deres it-system Mobile Device Systems sikre, at mobilerne ikke kan downloade TikTok-appen, oplyser kommunen.

Lokal politiker: Det er godt

Anders Storgaard (K) er særligt glad for kommunens beslutning. Som medlem af kommunalbestyrelsen på Frederiksberg for Konservative og som højlydt Kina-kritiker, har han et anstrengt forhold til kinesisk udstyr.

– Det er godt, at Frederiksberg tager aktivt stilling til det, og fraråder os politikere at downloade den slags apps på deres devices, siger han.

Som medstifter af foreningen Dansk Kina-Kritisk Selskab er han også personligt bange for at blive overvåget, men har indtil nu undladt at udtale sig om TikTok.

– Jeg er ikke selv på TikTok, fordi jeg har en frygt for kinesisk overvågning, og hvad det kan betyde for mig politisk, fordi de har en interesse i at få mig ned med nakken. Men jeg har ikke meldt noget ud, fordi jeg som politiker ikke vil beskyldes for hykleri, hvis jeg på et tidspunkt er nødt til at bruge TikTok, siger han med henvisning til Liberal Alliances eksplosive succes på appen.

Hos Liberal Alliance har man tidligere henvist til, at de samme problemer med massiv datahøst og overvågning gør sig gældende på Facebook. Men det argument, mener Storgaard ikke hænger sammen.

– Det er altid problematisk, når virksomheder sluger store mængder data fra private individer. Men det er et større problem, når det er en diktaturstat og en fjendtlig sindet magt. Vi skal ikke tro, at der er forskel på Kina og Rusland. De ønsker at påvirke os negativt, bare se hvordan de selv overvåger deres befolkning, siger han.

Mener du, at vi skal forbyde brugen af appen i det offentlige?

– Det har man jo gjort i USA, og det har man også i kommunalbestyrelsen på Frederiksberg, men det ville klart være nemmere med mere nationale rammer, men man er nok bange for, hvordan Kina reagerer, siger han.

Folketinget: Ingen begrænsninger

Mens Frederiksberg ikke ønsker at lade offentligt ansatte eller politikere have adgang til TikTok på grund af frygten for, at den kan bruges som spyware, tager man det helt anderledes roligt på Christiansborg

Her oplyser Folketingets Administration, at de ikke har fundet anledning til at begrænse medlemmers brug af TikTok eller andre lignende apps.

‘Folketingets Administration prioriterer den digitale sikkerhed højt, og vi er opmærksomme på TikTok og andre apps, som er under mistanke for at kunne kompromittere datasikkerheden. Vi har for øjeblikket ikke konkret information, som giver anledning til at begrænse medlemmernes brug af TikTok og andre sociale medier,’ skriver pressechef Claus Brask i en mail.

TikTok: Baseret på løgne

Det radikale medlem af Region Hovedstaden og desuden medlem af Dansk Kina-Kritisk Selskab Thomas Rohden siger til Radar, at det for danske politikere er enormt svært at bestemme sig for et rendyrket TikTok-forbud.

– Der var mange politikere, der fik en kollektiv blodprop i hjernen under valgkampen, fordi de ville vinde en masse unge vælgere, siger han og tilføjer:

– Alle magtpartier er sat skakmat, fordi de fleste partier er hoppet med på TikTok-bølgen.

TikTok’s nordiske kommunikationschef Parisa Khosravi skriver i et mailsvar til Radar, at det er meget ‘uheldigt’, at Frederiksberg har taget den beslutning.

–  Især da de nye regler i nogle amerikanske stater er baseret på løgne om Tiktok og hypotetiske påstande, som allerede er direkte behandlet. Vi byder altid velkommen til en åben dialog for at informere om vores datastyring og strenge sikkerhedsprocesser og protokoller, der har til formål at holde vores brugere og deres data sikre. Sikkerheden i vores fællesskab er og vil altid være vores topprioritet, skriver Parisa Khosravi til Radar.

Hun oplyser også, at TikTok opbevarer brugerdata i USA og Singapore, og at de snart åbner deres datacentre i Irland.

Den fulde begrundelse fra Frederiksberg Kommune om at forbyde TikTok:

”I Frederiksberg Kommune er der generelt åben adgang til at installere apps på medarbejdernes telefoner, såfremt de ellers i øvrigt er godkendte i Play Store (Android) og App Store (IOS). En kommune på Frederiksbergs størrelse har ikke kapacitet til at sikkerhedsvurdere alle de ca. 5 mio. apps, der i dag findes på tværs af Google og Apples styresystemer. Kommunen ønsker generelt få rigide regler, og i stedet sund fornuft og en fleksibel tilgang, der tager hensyn til medarbejdernes dagligdag. Kommunen arbejder derfor med en blacklist fremfor en whitelist-tilgang til de applikationer, der kan tilgås på kommunens enheder. Blacklist vil sige, at kommunen ud fra en risikobaseret tilgang træffer beslutning om at forbyde enkelte applikationer. Grundet kommunens størrelse er dette oftest på baggrund af andre større organisationers handlinger og anbefalinger.

I den konkrete sag er vurderingen oprindeligt baseret på Datatilsynets indledning af en sag mod TikTok i 2020 ift. om app’en lever op til reglerne for databeskyttelse. Sagen blev overdraget til Irland i 2021, og er, så vidt kommunen er bekendt, ikke afsluttet. I forbindelse med den amerikanske kongres’ beslutning om at forbyde TikTok på den amerikanske stats enheder i 2022, genbesøgte Frederiksberg Kommunen sin beslutning. Da TikTok hverken dengang eller i dag vurderes som relevant for kommunens arbejde, er det fortsat kommunens beslutning, at applikationen ikke er risikoen værd. Af de årsager er det ikke muligt at installere TikTok på kommunens telefoner.

For god ordens skyld skal det nævnes, at kommunale data og apps på telefoner sikres gennem kommunens Mobile Device Management system, som krypterer data, overvåger indstillinger på enhederne og sikrer overholdelse af sikkerhedspolitikker.”

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder
Spionage

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder

Eksperter er dybt bekymrede over, at de store datamængder, som Forsvarets Efterretningstjeneste indsamler, ikke længere er underlagt tilsyn. Kun enkelte partier er kritiske til citat, mens Forsvarsministeriet understreger, at en ny FE-lov vil forholde sig til danskernes privatliv.