Direkte til sidens indhold

Radar er blevet en del af Teknologiens Mediehus

...og bliver en del af PLUS-abonnement i løbet af et par måneder. Du har fortsat adgang til indholdet, ved at registrere dig her. Vi kontakter dig med et gratis og uforpligtende prøveabonnementstilbud ved lancering.

    Finansministeriet i kovending: Nu skal Digitaliseringsråd oplyse økonomiske interesser i tech

    Først fik de særbehandling, men nu skal medlemmerne af Digitaliseringsrådet oplyse Finansministeriet om personlige, økonomiske interesser.

    Direktør i Netcompany, Andre Rogaczewski, som er medlem af Digitaliseringsrådet (Netcompany pressefoto)

    Det er ikke så ofte det sker, men nu foretager Finansministeriet en kovending og dropper særbehandlingen af Digitaliseringsrådet. Det sker efter Radars historie om, at rådets medlemmer, modsat en tech-ekspertgruppen under Kultur- og Erhvervsministeriet, ikke behøvede at fremlægge personlige økonomiske interesser i techbranchen.

    – Finansministeriet kan oplyse, at man har modtaget henvendelse fra Digitaliseringsrådets forperson vedrørende muligheden for tilkendegivelse af rådets økonomiske interesser. Rådet vil i forbindelse med påbegyndelsen af arbejdet blive bedt om at deklarere deres økonomiske interesser, skriver Finansministeriet til Radar.

    Medlemmer af ekspertgruppen vedrørende tech-giganter under Erhvervsministeriet og Kulturministeriet samt regeringens nye nordiske techtænketank er nemlig blevet bedt om at oplyse deres personlige interesser i tech-industrien som led i de indledende møder.

    Flere af medlemmerne undrede sig derfor over, at der gælder andre regler for Digitaliseringsrådet.

    I den forbindelse udtalte formanden for Digitaliseringsrådet, Microsoft Danmarks direktør Nana Bule, at hun er helt enig i nødvendigheden af, at der er transparens om medlemmernes interesser i digitaliseringen af Danmark.

    Vil ikke selv fortælle

    Radar havde inden vi fik beskeden om, at Finansministeriet havde ændret tilgang forsøgt at få de 11 medlemmer til at oplyse, om de havde personlige økonomiske interesser i tech-industrien.

    Men da Radar spørger, om Nana Bule selv ønsker at gå forrest i åbenhedens tegn, er der ikke samme syn på nødvendigheden.

    – Vi har ikke flere kommentarer og henviser til Finansministeriets presseafdeling for yderligere, lyder det fra en kommunikationskonsulent i Microsoft.

    Hvordan skal det så forstås, når Nana Bule opfordrer til transparens? 

    – Nana Bule har allerede delt sit perspektiv både med jer og Finansministeriet og opfordret til transparens, så jeg foreslår som sagt, at i tager fat i FM for yderligere, lyder det.

    Professor: Vigtigt med åbenhed

    Mikkel Flyverbom, professor i digital transformation ved Copenhagen Business School, sidder som formand for ekspertgruppen vedrørende tech-giganter samt i Digitaliseringsrådet.

    Han valgte at oplyse til Radar, at han for over 10 år siden modtog Googles Scholar Award, hvor der fulgte 180.000 kroner med til et forskningsprojekt samt muligheden for at interviewe Google-ansatte på virksomhedens californiske adresse.

    – Som forsker har jeg længe været optaget af problemet med manglende gennemsigtighed på tech-området, bl.a. i min seneste bog ‘The Digital Prism – Transparency and Managed Visibilities in a Datafied World’. Og jeg vil gerne gå forrest og fortælle om
    mine egne relationer til techindustrien, og jeg håber, at det kan sætte fokus på gennemsigtighed og nuancerne i medlemmernes roller og baggrund. For alle kommer jo et sted fra, og det bør vi kunne tale om, siger han.

    Regionsdirektør og kommunaldirektør: Ingen personlige interesser

    Direktør i Region Midtjylland Pernille Blach Hansen ringer efter vores henvendelse og fortæller, at hun ikke har nogle personlige interesser.

    – Jeg har selvfølgelig en pensionsopsparing, men det er ikke specifikt investeret i tech-industrien, fortæller hun.

    Også den anden repræsentant for det offentlige, kommunaldirektør i Hørsholm,  Pernille Halberg Salamon, oplyser at hun ikke har nogen personlige interesser.

    – Jeg er udpeget til Digitaliseringsrådet, fordi jeg er kommunaldirektør i en kommune. Jeg har ingen personlige, økonomiske interesser i digitaliseringen af Danmark, skriver hun til Radar.

    Formand for HK: Jeg har aktier i en lille tech-virksomhed

    Anja C. Jensen, der sidste år blev valgt som formand for fagforeningen HK, fortæller til Radar, at hun har placeret en del af sin opsparing i værdipapirer og en investeringsforening, der investerer i blandt andet grønne aktier. Hun har dog også aktier i en tech-virksomhed, der laver chips.

    – Jeg ved ikke ret meget om firmaet, udover at det skulle være et meget lovende foretagende, men jeg går ikke ud fra, at det spiller den store rolle i den danske digitalisering, siger Anja C. Jensen.

    Hun mener, at det er vigtigt at være åben omkring egne økonomiske interesser for at sikre at der ikke opstår tvivl om medlemmernes hensigter.

    – Jeg sidder der for at sikre, at vores mange tusinde medlemmers indsigter og indblik bliver taget med i diskussionen, så vi husker det menneskelige aspekt i vores it-systemer, siger hun.

    Radar har også kontaktet Dansk Metals formand Claus Jensen, men hans presseansvarlige oplyser, at de følger Finansministeriets retningslinjer.

    Derfor kunne I vel godt oplyse offentligheden også?

    – Det gør vi ikke, ellers tak, lyder det fra den presseansvarlige.

    Brian Mikkelsen ‘springer over’

    Radar har også kontaktet Dansk Erhvervs direktør, Brian Mikkelsen, men han ‘springer over’, oplyser pressetjenesten. Direktør i Dansk Industri Digital Rikke Hougaard Zeeberg skriver til Radar:

    – Jeg støtter, at der er transparens omkring rådet. Derfor fremlægger jeg også gerne mine økonomiske interesser for regeringen, såfremt de ønsker at få indblik heri.

    Radar har også forsøgt at få en kommentar fra Netcompany’s direktør André Rogaczewski, men pressechefen oplyser følgende:

    – Som børsnoteret virksomhed fremlægger Netcompany regnskab flere gange om året. Regnskaberne er offentligt tilgængelige. Alle offentlige udbud kan desuden findes på udbud.dk, lyder det.

    Opdatering: Tommy Ahlers, angel investor og tidligere minister, skriver sent torsdag aften til Radar, at han gerne vil være med til at skabe transparans om interesser. På spørgsmålet, om han vil fortælle om sine egne økonomiske interesser, lyder svaret:

    – Jeg lærer jo af alle de ting, jeg har investeret i, og det er vel en del af grunden til, at jeg sidder der. Økonomiske interesser er godt. Jeg skal lige i gang med arbejdet, så kan vi tage en snak engang, skriver han

    Andreas Cleve, direktør i Clio er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

    Kommentar: Hvor ender TikTok-konflikten? Meget taler for et salg…
    Big Tech

    Kommentar: Hvor ender TikTok-konflikten? Meget taler for et salg…

    TikTok står efterhånden i en situation, hvor det ligner et historisk fald i værdi, hvis USA indfører et forbud mod platformen. Så hvis ikke Bytedance skal se sit kæreste eje blive til værdiløs kode på historiens store app-mødding, så peger meget på et frasalg…