Direkte til sidens indhold

Finanslov: Dataetisk Råd får 22,5 millioner kroner til eget sekretariat

Dataetisk Råd får eget uafhængigt sekretariat til at styrke debatten og rådgivningen om blandt andet brug af data og kunstig intelligens.

Billede: Gerd Altmann / Creative Commons

Dataetisk Råd blev skabt i 2019 for at kvalificere og styrke diskussionen om digitale løsninger, kunstig intelligens og brugen af data. Og nu bliver rådet styrket markant.

På den netop indgåede finanslov for 2022 får Dataetisk Råd 22,5 millioner over fire år til at lave eget sekretariat.

Indtil nu er rådet blevet betjent af tre fuldmægtige og to studentermedhjælpere, som sidder i forskellige ministerier, men nu skal der altså ansættes nye folk til et selvstændigt sekretariat.

– Dataetisk Råd er uafhængigt, men sekretariatbetjenes af ministerierne. Med et selvstændigt sekretariat får Dataetisk Råd samme uafhængighed som Det Etiske Råd. Det er vigtigt for rådets troværdighed og gennemslagskraft, siger Johan Busse, formand for Dataetisk Råd.

Læs også: Ny fond skal accelerere brugen af kunstig intelligens i det offentlige

Flere muskler

Han glæder sig over, at rådet nu kommer til at have flere kræfter til at hjælpe både myndigheder og erhvervsliv:

– Med aftalen får Dataetisk Råd også flere kræfter til research og analyser og bedre mulighed for at yde konkret bistand til de myndigheder, brancher og virksomheder, som efterspørger det.

– Dataetisk Råd har haft et godt samarbejde med ministerierne bag sekretariatet, og det skal vi også have fremover, men tiden er inde til at løsrive sekretariatet helt med et selvstændigt og uafhængigt sekretariat med flere muskler.

Finansloven er indgået af S-regeringen og Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne.

Midlerne til Dataetisk Råd er fordelt på 7,5 millioner kroner i 2022 og så fem millioner om året mellem 2023-2025.

Kom til debat med faderen, der startede Chromebook-sagen
Digitalisering

Kom til debat med faderen, der startede Chromebook-sagen

Jesper Graugaard startede hele Chromebook-sagen, der tog Helsingør Kommune på sengen tæt på skolestart. Her fortæller han om sin aktivisme, og vi tager den større debat om cloud-løsninger, privacy-problemer og tredjelandsoverførsler.

AFLYTTET #1: Pegasus og den forcromede bog
Ind i algoritmen

AFLYTTET #1: Pegasus og den forcromede bog

Her er den første udgave af det nye Aflyttet, som Radar og Anders Kjærulff har genstartet med den garvede techkritiker og journalist bag mikrofonen. Denne gang tester vi aktivisters telefoner for Pegasus og dykker ned i Chromebook-sagen og mere.

Theranos-whistleblower delte scene med Elizabeth Holmes’ defensor på TechBBQ
Big Tech

Theranos-whistleblower delte scene med Elizabeth Holmes’ defensor på TechBBQ

Theranos-investor Tim Draper, der stadig forsvarer den bedrageridømte Elizabeth Holmes, og et af de mest markante vidner i retssagen, whistlebloweren Erika Cheung, deltog i netop overståede TechBBQ. Techfestivalen afviser, at den sender de forkerte signalerer ved at invitere Draper på hovedscenen som investorikon.

Ida Auken: Jeg fik stress af skærme og smartphones
Tech-politik

Ida Auken: Jeg fik stress af skærme og smartphones

Socialdemokraten Ida Auken mener, at vi er nødt til at se på vores allesammens afhængighed af sociale medier i stedet for kun at være optaget af brugen af vores data. Men hvad med hendes eget forhold til Big Tech?