Direkte til sidens indhold

Finanslov: Dataetisk Råd får 22,5 millioner kroner til eget sekretariat

Dataetisk Råd får eget uafhængigt sekretariat til at styrke debatten og rådgivningen om blandt andet brug af data og kunstig intelligens.

Billede: Gerd Altmann / Creative Commons

Dataetisk Råd blev skabt i 2019 for at kvalificere og styrke diskussionen om digitale løsninger, kunstig intelligens og brugen af data. Og nu bliver rådet styrket markant.

På den netop indgåede finanslov for 2022 får Dataetisk Råd 22,5 millioner over fire år til at lave eget sekretariat.

Indtil nu er rådet blevet betjent af tre fuldmægtige og to studentermedhjælpere, som sidder i forskellige ministerier, men nu skal der altså ansættes nye folk til et selvstændigt sekretariat.

– Dataetisk Råd er uafhængigt, men sekretariatbetjenes af ministerierne. Med et selvstændigt sekretariat får Dataetisk Råd samme uafhængighed som Det Etiske Råd. Det er vigtigt for rådets troværdighed og gennemslagskraft, siger Johan Busse, formand for Dataetisk Råd.

Læs også: Ny fond skal accelerere brugen af kunstig intelligens i det offentlige

Flere muskler

Han glæder sig over, at rådet nu kommer til at have flere kræfter til at hjælpe både myndigheder og erhvervsliv:

– Med aftalen får Dataetisk Råd også flere kræfter til research og analyser og bedre mulighed for at yde konkret bistand til de myndigheder, brancher og virksomheder, som efterspørger det.

– Dataetisk Råd har haft et godt samarbejde med ministerierne bag sekretariatet, og det skal vi også have fremover, men tiden er inde til at løsrive sekretariatet helt med et selvstændigt og uafhængigt sekretariat med flere muskler.

Finansloven er indgået af S-regeringen og Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne.

Midlerne til Dataetisk Råd er fordelt på 7,5 millioner kroner i 2022 og så fem millioner om året mellem 2023-2025.

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder
Spionage

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder

Eksperter er dybt bekymrede over, at de store datamængder, som Forsvarets Efterretningstjeneste indsamler, ikke længere er underlagt tilsyn. Kun enkelte partier er kritiske til citat, mens Forsvarsministeriet understreger, at en ny FE-lov vil forholde sig til danskernes privatliv.