Direkte til sidens indhold

Facebook pressede EU efter russisk invasion: Ville udelukke ukrainske brugere

Facebook pressefoto

Facebook brugte Ukraine-invasion i forhandlinger med Margrethe Vestagers embedsmænd i et forsøg på at få et alternativ til Schrems 2-afgørelsen, viser et mødenotat.

Få dage efter den russiske invasion i Ukraine brugte lobbyister fra Meta muligheden for at udelukke ukrainske brugere fra resten af Europa som en slags pression i et forsøg på at få EU til at indføre et alternativ til Schrems 2-afgørelsen.

Det viser et referat fra mødet 10 marts – altså bare to uger efter at russiske styrker havde invaderet Ukraine.

Ifølge mødenotatet var Meta meget interesseret i en hurtig løsning til et alternativ til Schrems 2, der har medført et pigtrådshegn mellem USA og Europa’s dataudveksling.

Ifølge notatet kunne konsekvensen af en manglende aftale være, at de ukrainske Facebook-brugere ikke længere kunne komme i kontakt med europæiske, da Ukraine hører under selskabet i USA og ikke i Irland, som resten af de europæiske lande.

Techmediet Radar har forsøgt at få en kommentar fra Metas Head of Public Policy i Norden, Martin Ruby, og Corporate Communications manager Camilla Nordsted, men de ikke er vendt tilbage inden deadline.

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder
Spionage

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder

Eksperter er dybt bekymrede over, at de store datamængder, som Forsvarets Efterretningstjeneste indsamler, ikke længere er underlagt tilsyn. Kun enkelte partier er kritiske til citat, mens Forsvarsministeriet understreger, at en ny FE-lov vil forholde sig til danskernes privatliv.