Direkte til sidens indhold

EU-udspil for platformsøkonomi: Her er hvad du bør vide

EU vil sikre, at arbejdere på digitale platforme får bedre social sikring. Derfor skal der indføres fem nye kriterier, der er centrale for at skelne mellem ansatte og selvstændige.

Op imod hver femte af de 28 millioner arbejdere på digitale platforme i Europa kan se frem til at blive klassificeret som lønmodtager. I hvert fald hvis EU-kommissionens nye udspil for platformsøkonomi bliver til virkelighed.

For efter knap et års ventetid, spiller EU-kommissionen nu ud med de regler, der har til formål at forbedre arbejdsvilkårene på digitale platforme som eksempelvis Wolt og Happy Helper. Samtidig skal reglerne være med til at sikre de muligheder og den fleksibilitet, som platformene tilbyder, lyder det i udkastet.

Det væsentligste element i udspillet er de kriterier, som kommissionen har stillet op for, hvornår en platform automatisk bliver ansat som arbejdsgiver.

Hvis platformen lever op til mindst to af de fem kriterier, bliver platformen automatisk arbejdsgiver

1. Platformen beslutter størrelsen på udbetalingen eller den øvre grænse

2. Platformen overvåger arbejdets udførelse gennem elektroniske hjælpemidler

3. Platformen begrænser friheden til at vælge sin arbejdstid eller fraværsperioder, til at acceptere eller afvise opgaver eller til at bruge underleverandører eller vikarer;

4. Platformen fastsætter regler med hensyn til udseende, adfærd over for kunderne af ydelsen eller udførelsen af arbejdet

5. Platformen forhindrer muligheden for at opbygge en kundebase eller at udføre arbejdet for andre

Ordentlige arbejdsvilkår for platformsarbejdere

EU-kommissionen skriver i udspillet, at kriterierne i praksis betyder, at alle nationale myndigheder fremover skal anse platforme, som lever op to af de fem kriterier, som arbejdsgiver.

Som arbejdsgiver skal de sørge for en række arbejdsvilkår, som EU har beskrevet:

1. Garanteret hviletid og betalt ferie

2. Betalt barsel og barn-syg fridage

3. Sundheds- og ulykkesforsikring

4. Ret til pension

5. Minimumsløn (national eller sektorbestemt)

Bevisbyrden og åbenhed om data

Selvom platformene fremover vil blive anset som arbejdsgivere, hvis de lever op til to af de fem nye kriterier, vil det være muligt for platformen at modbevise, at den er arbejdsgiver og dermed undgå arbejdsgiveransvaret.

Platformen skal med andre ord bevise, at der ikke er tale om et ansættelsesforhold.

I udspillet lægges der også op til, at platformene skal åbne deres data, så der bliver gennemsigtighed omkring, hvordan pris fastsættes og opgaver fordeles. Det kan blive et springende punkt, da mange platformsvirksomheder er notorisk lukkede omkring deres algoritmer, som anses for en central forretningshemmelighed.

Såkaldt automatiserede beslutninger skal også udsættes for menneskelig kontrol for at anskueliggøre, hvad de gør ved arbejdsvilkårene.

Kom til debat med faderen, der startede Chromebook-sagen
Digitalisering

Kom til debat med faderen, der startede Chromebook-sagen

Jesper Graugaard startede hele Chromebook-sagen, der tog Helsingør Kommune på sengen tæt på skolestart. Her fortæller han om sin aktivisme, og vi tager den større debat om cloud-løsninger, privacy-problemer og tredjelandsoverførsler.

AFLYTTET #1: Pegasus og den forcromede bog
Ind i algoritmen

AFLYTTET #1: Pegasus og den forcromede bog

Her er den første udgave af det nye Aflyttet, som Radar og Anders Kjærulff har genstartet med den garvede techkritiker og journalist bag mikrofonen. Denne gang tester vi aktivisters telefoner for Pegasus og dykker ned i Chromebook-sagen og mere.

Theranos-whistleblower delte scene med Elizabeth Holmes’ defensor på TechBBQ
Big Tech

Theranos-whistleblower delte scene med Elizabeth Holmes’ defensor på TechBBQ

Theranos-investor Tim Draper, der stadig forsvarer den bedrageridømte Elizabeth Holmes, og et af de mest markante vidner i retssagen, whistlebloweren Erika Cheung, deltog i netop overståede TechBBQ. Techfestivalen afviser, at den sender de forkerte signalerer ved at invitere Draper på hovedscenen som investorikon.

Ida Auken: Jeg fik stress af skærme og smartphones
Tech-politik

Ida Auken: Jeg fik stress af skærme og smartphones

Socialdemokraten Ida Auken mener, at vi er nødt til at se på vores allesammens afhængighed af sociale medier i stedet for kun at være optaget af brugen af vores data. Men hvad med hendes eget forhold til Big Tech?