Direkte til sidens indhold

EU tvinger regeringen til at droppe lovforslag om sociale medier

EU blokerer for national lovgivning på området for Digital Services Act (DSA). Regeringen må nu droppe eget lovforslag om nedtagning fra sociale medier.

S-regeringen har varslet et opgør med sociale medier. Den vil blandt andet med lovforslag L146 forpligte sociale medier til at fjerne ulovligt indhold inden for 24 timer.

Den plan må erhvervsminister Simon Kollerup nu skrotte på regeringens vegne efter henstilling fra EU. Det fremgår af en orientering af Folketingets Erhvervsudvalg.

‘Vi har nu fået en klar tilkendegivelse fra Europa-Kommissionen om, at de vil blokere enhver form for notifikation af national lovgivning, der vedrører området for Digital Services Act – dvs. også selvom lovforslaget måtte blive tilpasset og ensrettet de kommende regler i DSA’en. Det er altså en klar afvisning på at lave nationale regler på det område, som DSA’en regulerer,’ skriver ministeren.

Minder om tysk lov

Meldingen fra EU betyder, at al lovarbejde med L146 nu indstilles. Simon Kollerup skriver yderligere, at selvom det danske forslag minder meget om det tyske NetzDG – som Europa-Kommissionen har godkendt – så mener EU-kommissionen, at der er for kort tid til at Digital Services Act træder i kraft til at tillade ny national lovgivning.

Radar har henvendt sig til Erhvervsministeriet for en kommentar. Ministeriet henviser til orienteringen til Erhvervsudvalget.

For to dage siden fik regeringen netop kritik for, at den ville gennemføre loven om blandt andet tvungen nedtagning af ulovligt indhold, selv om DSA-lovgivningen er på vej.

– Jeg synes ikke, det er en god plan. Det er ikke en god ide at indføre lovgivning, der skal tilrettes så kort tid efter. Det er vanvittigt. Det er symbolpolitik, fordi det er en del af regeringens linje at lave et opgør mod techgiganterne, sagde den konservative erhvervsordfører, Mona Juul til Altinget.

Stod fast

Simon Kollerup har ellers i et svar til Folketinget for ganske nyligt fastholdt, at regeringen stod fast på at gennemføre sin egen lovgivning.

‘Regeringen mener ikke, at et initiativ mod den omfattende og hurtige spredning af ulovligt indhold kan afvente, at Europa-Parlamentets og Rådets forordning om et indre marked for digitale tjenester (Digital Services Act – DSA) finder anvendelse,’ skrev Kollerup i sin besvarelse.

Foto: pressebillede / regeringen.dk / Keld Navntoft

Platformsdirektiv vedtaget i EU-parlamentet
Platformsøkonomi

Platformsdirektiv vedtaget i EU-parlamentet

Efter et langt og mudret politisk magtspil har Europa-parlamentet vedtaget et platformsdirektiv, som vil gøre app-ansatte Wolt-bude og Uber-chauffører til lønmodtagere.

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder
Spionage

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder

Eksperter er dybt bekymrede over, at de store datamængder, som Forsvarets Efterretningstjeneste indsamler, ikke længere er underlagt tilsyn. Kun enkelte partier er kritiske til citat, mens Forsvarsministeriet understreger, at en ny FE-lov vil forholde sig til danskernes privatliv.