Direkte til sidens indhold

Er ‘smart contracts’ smarte? Ja, men det er ikke kontrakter, siger advokat

Partner og advokat i Horten Peter Istrup har skrevet ph.d.-afhandling om ‘smart contracts’ og blockchain. Han mener ikke, at de er så smarte som almindelige kontrakter, men vil ikke afskrive dem.

Peter Istrup_Horten Advokatpartnerselskab

Lige siden datalog og kryptograf Nick Szabo i 1996 døbte programmerede aftaler ‘smart contracts’ har der været en hype omkring de selvopfyldende digitale aftaler, der på sigt skulle afskaffe advokater, og revolutionere måden vi laver aftaler på.

Men Szabos forudsigelse blev først vakt til live, da programmøren Vitalik Buterin, nærmest fra sit soveværelse skabte blockchainen Ethereum i 2014, som sammen med Bitcoin udgør den mest succesfulde kryptovalta, Ethe.

Gennem Ethereum er der opstået en industri af decentralized applications, D’apps, der udbyder forskellige serviceydelser på Ethereums platform såsom Solana, der er en musikdelingsplatform, hvor ejerskab over musik bliver distribueret gennem smart contracts uden om pladeselskaber eller Spotify.

Og netop på grund af den slags projekter vil blockchain i fremtiden være noget, vi skal forholde os til, mener advokat og partner i Horten Peter Istrup, hvis ph.d-afhandling om netop blockchain og smart contracts for nyligt er blevet til en bog.

Midt i mellem

Han placerer sig selv ‘lige midt imellem’ de fløje, der på den ene side mener, at blockchain er en hoax, der ikke løser et reelt problem, og dem, der ser det som en revolution inden for måden, vi i fremtiden registrerer ejerskab på.

– Blockchain er en teknologi i sin egen ret, der skal pilles lidt ud af alt det her kryptosnak. Blockchain har nogle funktionaliteter, der kan bruges i forskellige sammenhænge, og derfor skal vi også forholde os til blockchain og smart contracts, siger Peter Istrup, som i en årrække har siddet i dommerkomiteen ved the Danish Legal Tech Awards.

I sin bog kommer han frem til, at smart contracts ikke vil erstatte juridiske kontrakter eller gøre advokater arbejdsløse lige foreløbigt. For hver gang vi får nye teknologier, som kunstig intelligens eller blockchain, bliver det efterfulgt af regler som fx. GDPR-regler og AI-forordninger, som er regler, der skaber arbejde for bl.a. advokater.

– Sådan nogle som mig bliver aldrig overflødige, for kompleksiteten stiger bare. Så kan det godt være, at man kan lave sine aftaler på en kode, men når blockchainen går ned i forbindelse med en energikrise, så kan der opstå nogle helt arbitrær situationer, og så ringer man jo typisk til en advokat. Men jeg tror på, at tingene flytter sig. Da jeg begyndte at læse, var det helt vildt, at handle på internettet, hvilket i dag er helt naturligt. På samme måde tror jeg, at vi ser en vild udvikling inden for blockchain-teknologien, siger han.

Drop betegnelsen ‘smart contracts’

Faktisk mener den erfarne kontraktadvokat, at man bør droppe ordet ‘smart contracts’ om den form for aftaler, der lige nu bliver indgået på blockchains, da der ofte ikke er tale om en aftale i den juridiske forstand.

– Jeg slår lidt på tromme for, at vi gemmer betegnelsen smart contract til, vi rent faktisk har nogle aftaler, og så ellers kalder  ”koden” for selveksekverende software eller alt muligt andet. Min kæphest i bogen er, at man skal prøve at gå meget skeptisk til, om det overhovedet er kontrakter, siger han.

Problemet er nemlig, at der alt for ofte opstår forvirring mellem det objektive, matematiske kodesprog, programmørerne taler, og det subjektive sprog, der kendes fra det øvrige samfund. Derfor vil en kode ikke kunne gå ind og erstatte en juridisk aftale, forklarer han.

– Mange af de klausuler vi laver i en aftale handler om ting, der ikke er sket. Så hvordan programmerer du noget, der ikke er sket? Det kan du ikke. Så derfor tror jeg ikke, at programmerede aftaler vil erstatte rigtige aftaler, siger han.

Et af de store problemer med at undersøge smart contracts er, at der er relativt få projekter i gang. Mærsk og IBM har lavet en blockchain-baseret shipping-platform kaldet Tradelens. Wall Mart har et projekt i gang med deres supply-chain. Men Istrup har ikke kunne få adgang til nogle konkrete projekter, og derfor er bogen også en meget teoretisk tilgang til begrebet smart contracts, medgiver han.

‘Det er usmart, når der sker fejl’

I indledningen af bogen fremhæver han da også de adskillige genvordigheder ved smart contracts, der undervejs i arbejdet har givet ham sved på panden.

– På nogle punkter er det smart med nogle blokke med historisk data, hvis du vil være sikker på, hvem der har ejet noget på et tidspunkt. Men det er usmart, hvis der sker fejl, eller du skal slette persondata, fordi en af deltagerne pludselig vil ud. Så der er nogle funktionaliteter i den her teknologi, som man skal sikre sig er compliant med reglerne i dag.

Nu sidder du i Horten, og I rådgiver fx. det offentlige inden for en del områder, men hvad vil dit råd være til det offentlige i forhold til at arbejde med blockchain? 

– Hvis det offentlige kommer med en ide til en blockchain-løsning, så vil jeg sige, at det kan vi godt hjælpe med, men vi skal først lave et grundigt analysearbejde og forholde os til eksisterende regler, muligheden for at lave ændringer, fejl, hvem skal være med i netværket, og hvem skal styre det. Jeg er ikke ude på at sælge blockchain til nogen, jeg er sådan set bare interesseret i det. Det er kunderne, som kommer med ideerne, og vi hjælper med at realiserer kundernes ideer på lovlig vis, siger han.

Når du fremstiller det på den måde, lyder det som om, at du hælder det af brættet, men samtidig vil du ikke afskrive det?

– Den udfordring kan du finde med meget teknologi. Jeg tror, at man skal fjerne sig fra yderpunkterne og så gå ind på midten. De her fejl kan jo godt fixes af programmører, og så må man finde nogle workarounds med de her innovative teknologier, der ikke er lavet af jurister, siger han.

Platformsdirektiv vedtaget i EU-parlamentet
Platformsøkonomi

Platformsdirektiv vedtaget i EU-parlamentet

Efter et langt og mudret politisk magtspil har Europa-parlamentet vedtaget et platformsdirektiv, som vil gøre app-ansatte Wolt-bude og Uber-chauffører til lønmodtagere.

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder
Spionage

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder

Eksperter er dybt bekymrede over, at de store datamængder, som Forsvarets Efterretningstjeneste indsamler, ikke længere er underlagt tilsyn. Kun enkelte partier er kritiske til citat, mens Forsvarsministeriet understreger, at en ny FE-lov vil forholde sig til danskernes privatliv.