Direkte til sidens indhold

Ekspert ser svingdørsproblemer i Kombit-topchefs skifte til Netcompany

Kan man skifte direkte fra jobbet som direktør for det kommunale it-fællesskab Kombit til at være partner hos den største offentlige it-leverandør Netcompany? Ekspert er kritisk over brug af særviden, mens direktøren selv mener at have taget højde for interessekonflikter.

Foto: Kombit

I mange år satte topchef Thomas Rysgaard Christiansen sidste afgørende punktum, når det kommunalt-ejede it-fællesskab Kombit valgte it-leverandører. Og ganske ofte var navnet på udbudsvinderen Netcompany.

Nu er rollerne byttet rundt. Thomas Rysgaard Christiansen fra januar 2023 ny partner i Netcompany, hvor han skal sætte skub i det internationale salg af virksomhedens mange it-løsninger. Skiftet fra topchef i en offentligt-ejet aktør til det offentliges største private it-leverandør er dog ikke uproblematisk, mener Benjamin C.K. Egerod, Ph.D. ved Copenhagen Business School med speciale i lobbyisme og korruption.

– Eftersom Kombit er central i kommunernes indkøb af it-løsninger, er det klart at man som direktør har adgang til noget potentielt meget værdifuld information omkring selskabets udbudsstrategi. Som privat virksomhed kan det selvfølgelig være meget brugbart at få adgang den slags information, siger han.

Storkunde

Kombit har som nævnt ofte set i Netcompanys retning. I december 2021 gav it-fællesskabet et udbud til at udvikle det nye administrative system for alle valghandlinger i Danmark til Netcompany. Værdien af kontrakten er på mellem 200-250 millioner kroner.

Netcompany blev valgt efter en lang problematisk proces, hvor it-selskabet DXC i 2017 havde vundet udbuddet på valgsystemet, som skulle stå færdigt i 2019. Missionen lykkedes ikke, og derfor droppede Kombit til sidst DXC til fordel for Netcompany.

Kombit valgte også i udgangen af 2019 efter et EU-udbud Netcompany til udvikling, drift, vedligehold og videreudvikling af systemet Social Pension Kommune. Her var den samlede kontrakt på cirka 200 millioner kroner, og Netcompany var eneste selskab, der bød på opgaven.

Netcompany har også udviklet og driver kommunikationsløsningen til skoler og dagtilbud – Aula. I starten af 2021 truede Kombit med at sende i Aula genudbud, da løsningen var blevet alt for dyr hos Netcompany. Den konflikt blev landet ved, at parterne indgik en ny aftale. Forud for konflikten var der kritik af, at Aula var blevet dobbelt så dyr som sin forgænger, Skoleintra.

Ny Kombit-strategi

Thomas Rysgaard Christiansen meddelte i juni 2022, at han ville stoppe i efteråret som Kombit-boss. På dette tidspunkt er it-fællesskabet i gang med at tilrettelægge en ny udbudstrategi. Den bliver til efter en proces, hvor Kombit over et årti har udbudt 30 centrale it-løsninger, hvor en pæn portion er landet hos Netcompany.

Den nye strategi er meget kort fortalt, at Kombit fremover vil sprede udbuddene over flere forskellige it-leverandører. Og her er Thomas Rysgaard Christiansens gode netværk i Kombit og viden om it-fællesskabet et særligt stærkt kort for Netcompany, som kan frygte at miste eksisterende udbud eller blive forbigået i forhold til nye opgaver grundet den nye strategi, vurderer Benjamin C.K. Egerod:

– Særligt når Kombit har som mål at skabe øget konkurrence blandt potentielle it-leverandører. Derfor vil der potentielt være nogle konkurrencefordele forbundet med at ansætte Kombits tidligere direktør, hvis man ønsker at sælge it-løsninger til kommunerne.

Tid og tavshed

Formand for Transparency International Danmark, Jesper Olsen, mener, at svingdørsproblematikken, hvor politikere eller særligt betroede ledere eller ansatte kan tage særlig viden eller privilegeret adgang med sig over i det private erhvervsliv, primært er relevant til at se på tiden inden et jobskifte.

– Det er ikke noget odiøst i, at en arbejdsgiver køber adgang til en persons netværk, og i mange tilfælde kan problemer i forhold til følsom viden løses med tavshedspligt eller en konkurrenceklausul. Men det er selvfølgelig relevant at se på, om der er nogen interessekonflikt i tiden op til et jobskifte, siger han.

I Thomas Rysgaard Christiansens tilfælde er han med til at vælge Netcompany som leverandør af valgsystemet godt et halvt år, inden han siger op i sommeren 2022. Han er samtidig ude af Kombit i tre måneder, inden han starter i Netcompany.

– Det kommer an på hvilke kontrakter, der skal udbydes i den kommende tid i Kombit, om det kan være relevant at tale om en karensperiode. Typisk vil jeg sige, at en karensperiode bør tilsvare det opsigelsesvarsel en ansat har, hvis vedkommende blev fyret, siger Jesper Olsen.

Rysgaard: Har tænkt over det

Thomas Rysgaard Christiansen fortæller til Radar, at han skam har tænkt en del over, hvordan han skulle forlade Kombit på en fornuftig måde, der ikke kompromitterede nogen af parterne.

– Det tænker man altid over, når man skifter. Det var en af grundene til, at jeg trak mig, da der skulle laves en ny udbudstrategi. Den deltog jeg slet ikke i. Reelt var jeg ude i slutningen af juni. Jeg var inde og hente et par ting i august, men jeg var helt ude af forretningen i juni. Og så kunne Kombits Chief Operating Officer stille mig de nødvendige spørgsmål frem til, at jeg var officielt ude i efteråret.

Ifølge Thomas Rysgaard Christiansen havde han flere tilbud på hånden efter Kombit, og han valgte først Netcompany sidst i 2022. Adspurgt om han har nogle holdning til karensperioder, når en person skifter fra en særligt betroet stilling til en anden, siger han:

– Typisk løser man den slags med konkurrence- eller loyalitetsklausuler. Man kompenserer folk for det, men det er meget individuelt og svært at opstille nogen standardramme. Men det kræver også mennesker med et etisk barometer, siger han.

Tænker du, at Netcompany med ansættelsen af dig får særlig adgang til dit Kombit-netværk og din viden, velvidende at Kombit med sin nye strategi vil forsøge at sprede sine udbud over flere leverandører?

– Jeg er slet ikke involveret i det. Mit arbejde hos Netcompany er fortælle historien om produkterne og sælge dem til udlandet. De personer i Netcompany, der arbejder med udbud, har formentlig mere forstand på det end jeg. Kombit har jo også talt med alle sine leverandører, da de lagde den nye strategi, så det inkluderer Netcompany. Derudover har en af de fire hjørnesten i Kombit altid været, at de skal sikre mere konkurrence, siger Thomas Rysgaard Christiansen.

Netcompany er af Kombit og ATP tildelt opgaven med at drive disse fagsystemer og grunddataregistre:

 • SAPA
 • AULA
 • Social Pension
 • Familieydelser
 • Boligstøtte
 • Kontanthjælp
 • DUBU
 • BBR
 • Danmarks Adresseregister (DAR)
 • FLIS
 • Ejerfortegnelsen
 • Dansk valgadministration
Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder
Spionage

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder

Eksperter er dybt bekymrede over, at de store datamængder, som Forsvarets Efterretningstjeneste indsamler, ikke længere er underlagt tilsyn. Kun enkelte partier er kritiske til citat, mens Forsvarsministeriet understreger, at en ny FE-lov vil forholde sig til danskernes privatliv.