Direkte til sidens indhold

Efter Wolt-afgørelse: Støttepartier kræver handling fra Hummelgaard

Regeringens støttepartier vil have beskæftigelsesministeren til at indkalde til forhandlinger om en formodningsregel for platformsarbejde efter Skatterådet har afgjort, at et Wolt-bud er lønmodtager.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (foto : Keld Navntoft/2019)

Regeringens støttepartier kræver nu handling fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard i forhold til brugen af såkaldt selvstændige kurerpartnere hos leveringstjenester som Wolt.

Det sker efter, at Techmediet Radars journalist bad Skatterådet vurdere, om han som Wolt-bude er lønmodtager og ikke selvstændig. Svaret var ja.

Radar har bedt beskæftigelsesministeren om at komme med et svar på, hvad afgørelsen får af efterspil.

– Vi står generelt overfor nye udfordringer, hvor brugen af falske selvstændige undergraver det organiserede arbejdsmarked. Det er regeringen selvsagt meget optaget af at sætte en stopper for, siger Peter Hummelgaard.

Men ministeren ønsker ikke at tage yderligere skridt. I stedet henviser han til, at der i Regeringens nylige aftale ‘Danmark Kan Mere 1’ er flere initiativer, der skal tage hånd om de udfordringer, der tegner sig på fremtidens arbejdsmarked.

Derudover henviser ministeren til at EU-Kommissionen i december 2021 fremsatte et direktiv om platformsarbejde, der også viser ‘gode takter i forhold til at sikre ordentlige arbejdsvilkår i platformsøkonomien’.

EU-udspillet stiller en række kriterier for hvornår der er tale om ansatte på digitale arbejdsplatforme, som du kan læse her.

SF: Ministeren skal reagere

Kort efter afgørelsen i Skatterådet, gik SF’s politiske ordfører Karsten Hønge til tasterne og stillede et spørgsmål om betydningen af afgørelsen til både skatteministeren og beskæftigelsesministeren. Nu forventer han, at beskæftigelsesministeren indkalder til forhandlinger på området om en såkaldt formodningsregel, hvor platformsarbejdere som udgangspunkt anses for lønmodtagere.

– Her og nu afventer jeg svaret, men vi forventer, at ministeren i forlængelse af mit spørgsmål indkalder partierne til forhandlinger om, hvordan vi får en formodningsregel indført, for der er ingen grund til at vente på EU, siger Karsten Hønge til Techmediet Radar.

Formodningsreglen blev forslået af regeringen i forbindelse med ‘Danmark Kan Mere 1’ men blev skrottet under forhandlingerne.

SF-ordføreren forklarer, at det er nødvendigt med lovgivning, da andre firmaer ikke skal få samme ‘dårlige’ idé som Wolt.

– For at være sikker på, at andre firmaer ikke får dårlige ideer, så er der gode takter i at få en formodningsregel. Vi ser også falske selvstændige i byggebranchen, så det skal vi også have kigget på i forhandlingerne, siger Karsten Hønge.

Enhedslisten: Oplagt at handle nu

Hos Enhedslisten er de glade for Skatterådets afgørelse, men det er med sommerfugle i maven, fortæller beskæftigelsesordfører Victoria Velásquez. For afgørelsen kan blive anket til Landsskatteretten og derefter til domstolene.

Enhedslisten mener derfor ikke, at afgørelsen kan stå alene, men at det kræver hurtig, politisk handling.

– Den usikre situation rent juridisk taler for det, vi hele tiden har sagt, nemlig at vi skal skærpe lovgivningen på det her område, for dommene skal i så fald forholde sig til lovgivningen, siger Victoria Velásquez.

Hos Enhedslisten er man også træt af at høre ministeren undskylde sig med et EU-direktiv, der er på vej.

– EU-udspillet skal ikke blive en sovepude, siger Victoria Velásquez og uddyber:

– Der er et stort behov for en indsats mod den grove sociale dumping, men bestemt også i de her tilfælde med prekære situationer, hvor mange arbejdstagere mister rettigheder, fordi nogle arbejdsgivere udnytter gråzonerne. Ministeren lægger op til, at det hele skal løses af EU. Men EU er ikke engang klare i spyttet, når det kommer til at definere lønmodtagerne, og vi ved, at når der er huller i lovgivningen, så bliver det udnyttet, så det er oplagt, at vi handler nu og gør det ordentligt, siger hun.

Radikale Venstre har ikke taget stilling

Techmediet Radar har spurgt Radikale Venstre, hvordan de forholder sig til den juridiske gråzone for den tredje arbejdsgruppe.

Men partiet har ikke taget stillingen til sagen endnu, lyder det efter, at Radar har taget kontakt til både beskæftigelsesordfører Samira Nawara samt skatteordfører Kathrine Olddag.

– Vi har ikke taget stilling endnu. Men der er ingen tvivl om, at platformsøkonomierne er kommet for at blive, og de udfordrer både den danske model og skattesystemer, siger Kathrine Olddag.

De radikale vil derfor drøfte deres overordnede holdning til platformsøkonomi på et gruppemøde i løbet af en uges tid, oplyser Kathrine Olddag til Radar.

Platformsdirektiv vedtaget i EU-parlamentet
Platformsøkonomi

Platformsdirektiv vedtaget i EU-parlamentet

Efter et langt og mudret politisk magtspil har Europa-parlamentet vedtaget et platformsdirektiv, som vil gøre app-ansatte Wolt-bude og Uber-chauffører til lønmodtagere.

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder
Spionage

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder

Eksperter er dybt bekymrede over, at de store datamængder, som Forsvarets Efterretningstjeneste indsamler, ikke længere er underlagt tilsyn. Kun enkelte partier er kritiske til citat, mens Forsvarsministeriet understreger, at en ny FE-lov vil forholde sig til danskernes privatliv.