Direkte til sidens indhold

Efter Skats skandaler: Særligt it-tilsyn har hørt fra én whistleblower – som blev droppet

Formanden for Skats uafhængige kontrolorgan It-tilsynet mener, at de har haft held til at stabilisere it-systemerne. Fra Rigsrevisionen lyder andre kritiske toner.

Skatteminister Jeppe Bruus / Pressefoto: Skatteministeriet

Sagaen om Skats inddrivelsessystem EFI er lang, dyr og deprimerende læsning. Det samme kan siges om Skats it-system til ejendomsvurderinger, hvor prisen er gået fra et skøn i 2015 på 81 millioner til en regning i milliardklassen og massevis af forsinkelser. Leverandørerne godter sig muligvis ved disse endeløse udskrivninger, mens borgerne ser skattekroner gå op i røg og konsulentregninger. Og så har vi slet ikke engang nævnt udbytteskatskandalen.

Derfor var det med en vis bund i virkeligheden, at det politisk blev besluttet i 2020, at Skat skulle have et it-tilsyn til at holde øje med it-systemer og give mulighed for mere whistleblowing, når systemer og beslutningsprocesser sejlede.

Og hvad er der så sket?

Det uafhængige It-tilsyn, som skal granske Skats systemer, har modtaget én enkelt indberetning fra en whistleblower siden etableringen for godt to år siden. Det oplyser It-tilsynets sekretariat til Radar.

“It-tilsynet realitetsbehandlede dog ikke indberetningen, idet vurderingen var, at indberetningen lå uden for It-tilsynets kompetence, da den ikke vedrørte alvorlige fejl og uregelmæssigheder på it-området,” skriver tilsynet.

Sammensætningen af tilsynet har været genstand for en del opmærksomhed. Medlem af tilsynet Lars Frost Mathiesen kom i 2021 i kritikernes søgelys, da han tidligere som konsulent har arbejdet på det omdiskuterede ejendomsvurderingssystem og i dag er associated director hos Deloitte, der har tjent mange penge på at lappe på det nødlidende it-system.

Rigsrevision: Sejler stadig

Da Rigsrevisionen i august 2022 udgav sin gennemgang af statens forvaltning i 2021, sprang især Skatteministeriets område i øjnene. Der er stadig problemer med at opkræve eksempelvis korrekte afgifter på køretøjer og ubetalt skat. Og så vurderes det, at staten har udeståender på gæld fra borgerne i milliardklassen på grund af it-systemerne:

‘Skatteministeriet har fortsat ikke etableret systemer og processer, der understøtter en tilfredsstillende inddrivelse af persongælden. Rigsrevisionens analyser viser, at staten mister indtægter fra skatter og afgifter og anden persongæld for flere milliarder kroner på grund af begrænsningerne i Skatteministeriets systemer og den manglende udnyttelse af alle inddrivelsesværktøjer, herunder udlæg,’ skriver statsrevisorerne.

Lars Boje Mathiesen, der er skatteordfører i Nye Borgerlige gennem flere år, mener, at det som udgangspunkt kan være positivt, at It-tilsynet ikke har modtaget flere henvendelser fra whistleblowere.

– Men det er svært at vide, hvor mange ansatte i ministerier og relevante styrelser, der overhovedet er klar over, at den her whistleblowermulighed eksisterer. Mange specialister kan være være bange for at blæse i fløjten, hvis de som en af ganske få sidder med særlig viden eller i en speciel funktion. De vil ofte være for nemme at identificere, siger han og tilføjer, at han langt fra er af den overbevisning, at problemerne med Skats it-systemer er et overstået kapitel:

– Jeg hører tit, at selv simple tekniske ting ikke kan lade sig gøre på grund af it-systemerne, når jeg sidder til møde med ministeren, siger han.

Tilsyn: Vi har rettet op

Lilian Mogensen, der er formand for It-tilsynet, siger til Radar, at hun mener, at Skats it-problemer er blevet mindre i kølvandet på oprettelsen af det uafhængige tilsynsorgan:

– It-tilsynet har nået at gennemgå Skats største og mest komplekse it-systemer. Vi har bidraget med vores erfaring, og at vi har været med til at stabilisere systemerne. Jeg mener, at vi har taget en del af risikoen og kompleksiteten ud af dem. Det var der, hvor der især var problemer. Og så har vi grundlæggende anbefalet, at Skat er mere tydelig i forhold til at specificere leverandøransvar, siger hun.

Hun mener ikke, at antallet af whistleblowere nødvendigvis fortæller noget om effekten af It-tilsynets arbejde.

– Når vi ser på antal indberetninger til whistleblowerordningen, så er det vigtigt at skelne mellem udfordringer i udvikling og drift af komplekse it-systemer, som It-tilsynet fokuserer på i det almindelige tilsynsarbejde, og så egentlige ulovligheder og kritisable forhold. It-tilsynets kompetence i whistleblowerordningen dækker alene sidstnævnte, og her skal der være tale om alvorlige lovovertrædelser eller alvorlige forhold som gentagne overtrædelse af interne retningslinjer, siger hun.

Radar har uden held kontaktet Skatteministeriet for en kommentar.

It-tilsynet består af fem medlemmer og betjenes af et sekretariat. Medlemmerne er udnævnt for en periode på 2-4 år med mulighed for genudnævnelse.

De 5 tilsynsmedlemmer er:

Lilian Mogensen (formand)
Bestyrelsesformand, Rejsekort & Rejseplan A/S

Har tidligere bl.a. været koncerndirektør i ATP og har mere end 25 års erfaring med digital forretningsudvikling, it-strategi og implementering af it.

Uddannet cand.mag. (tysk, informationsvidenskab og psykologi).

Lars Mathiesen
Direktør for Frost Management

Har tidligere været bl.a. CIO i Nykredit og medlem af Statens It-råd. Har årelang erfaring i samspillet mellem forretning og it. Har bl.a. ekspertise i governance.

Uddannet cand.oecon.

Kurt Nørrisgaard
Executive advisor i BEC

Har tidligere været CEO og director i it-virksomheden BEC og bestyrelsesmedlem i en række it-virksomheder. Har årelang erfaring med it og strategisk ledelse af it og forandringer.

Uddannet HD-regnskab.

Peter Trier Schleidt
Bankdirektør og medlem af koncerndirektionen i Jyske Bank

Har bl.a. tidligere været COO i TDC og er medlem af Statens It-råd. Stor erfaring med it-ledelse, -strategi, outsourcing og porteføljestyring.

Uddannet civilingeniør og HD.

Jens Schmidt
Head of Research Centre for Government IT på IT-Universitetet

Har bl.a. tidligere været director for Nordic Public Sector i CSC og er specialist i it-strategi, forandringsledelse og forskningsbaseret tilgang til offentlige it-projekter.

Uddannet i datalogi og filosofi.

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder
Spionage

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder

Eksperter er dybt bekymrede over, at de store datamængder, som Forsvarets Efterretningstjeneste indsamler, ikke længere er underlagt tilsyn. Kun enkelte partier er kritiske til citat, mens Forsvarsministeriet understreger, at en ny FE-lov vil forholde sig til danskernes privatliv.