Direkte til sidens indhold

DTU taber voldgift: Står med regning på 200 millioner for oprydning på Lindholm

DTU står tilbage med en trecifret millionregning for oprydningen og klargøringen af øen Lindholm. Universitetsdirektør mener, at forskningsministeriet må finde midlerne.

Billede: DTU

For få år siden ville Inger Støjberg bruge øen Lindholm til at huse udviste, kriminelle asylansøgere, men den plan røg i vasken. Efterfølgende har Danmark Tekniske Universitet (DTU) og Bygningsstyrelsen været i et juridisk slagsmål om, hvem der skulle dække udgifterne for at rydde op på den lille ø ud for Kalvehave.

En voldgift har nu afgjort, at regningen på godt 200 millioner skal dækkes af DTU. Og det rammer universitet hårdt. I december 2022 meldte universitet således ud, at man forventede et samlet underskud for året på knap 400 millioner kroner.

Universitetsdirektør Claus Nielsen mener ikke, at DTU kan tage fra penge fra uddannelses- og forskningsmidler til at afholde udgifterne til miljørengøring og såkaldt “dekommissionering” af Lindholm, hvor DTU har drevet veterinærinstitut for at forske i smitsomme sygdomme – især smitsomme sygdomme blandt husdyr. Derfor vil han rette henvendelse til uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M).

– Vi har hverken bevillings- eller hjemmelsmæssig mulighed for at dække den her udgift. Så det vil vi rejse over for ministeriet, siger han til Radar.

Må spare

DTU har indført ansættelsesstop grundet den svære økonomiske situation. Medarbejdere har også mulighed for at søge en frivillig fratrædelse. I starten af 2023 skal ledelsen vurdere, hvorvidt der er behov for at gennemføre yderligere besparelser i form af afskedigelser. Nybygninger og andre investeringer er desuden udskudt. Midt i december blev de ansatte orienteret om situationen.

Klargøringen af Lindholm er gennemført, og grundet en omfattende kemisk klargøring af bygninger og lignende, var øen også i karantæne i en periode. Hvad den skal bruges til fremover er endnu uklart. Men DTU stiller sig grundlæggende uforstående over for voldgiftens afgørelse.

– Jeg forstår ikke voldgiftens afgørelse. Det er den ene del. Den anden del er, at jeg ikke er i tvivl om, at vi ikke har hjemmel og bevilling til betale dekommissioneringen med forsknings- og uddannelsesmidler, siger universitetsdirektør Claus Nielsen.

Ifølge Radars oplysninger har DTU ikke nogen juridiske muligheder for at udfordre voldgiftens afgørelse.

Partier i tvivl

Radar har forsøgt at få en kommentar fra Peter Juel-Jensen, der er nyudnævnt forskningsordfører for Venstre, men han forklarer, at han ikke er nok inde i sagen. Hos forskningsordfører Mikkel Bjørn fra Nye Borgerlige er der heller ikke mange ord at hente.

– Det skal jeg lige undersøge nærmere. Jeg ved ikke lige, hvor vi står, siger han til Radar.

Hos SF’s forskningsordfører Sofie Lippert er der en vis skepsis over for, at DTU skal betale regningen.

– Det er et problem, hvis de her penge skal tages fra uddannelserne og forskningen, siger hun.

Radar har kontaktet forsknings- og uddannelsesminister Christina Egelund for en kommentar, men hun er ikke vendt tilbage.

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder
Spionage

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder

Eksperter er dybt bekymrede over, at de store datamængder, som Forsvarets Efterretningstjeneste indsamler, ikke længere er underlagt tilsyn. Kun enkelte partier er kritiske til citat, mens Forsvarsministeriet understreger, at en ny FE-lov vil forholde sig til danskernes privatliv.