Direkte til sidens indhold

Datatilsynet fastholder Chromebook-forbud: Viceborgmester kalder på fælles løsning i Google-kommuner

Datatilsynet fastholder i en ny afgørelse det behandlingsforbud mod Helsingør Kommunes brug af Google Workspace, som tilsynet nedlagde i midten af juli.

1. viceborgmester i Helsingør Mette Lene Jensen (V) / pressefoto

Datatilsynet fastholder forbudet mod at bruge Chromebooks og Google Workspace i Helsingør Kommunes folkeskoler.

Det oplyser Datatilsynet i en pressemeddelelse.

Det sker på baggrund af en nøje gennemgang af det omfattende materiale, Helsingør Kommune 1. august har sendt til tilsynet. Efter Datatilsynets vurdering har kommunen fortsat ikke dokumentereret, at den har nedbragt de høje risici, der er for børnene i kommunens skoler.

– Lærere og elever står lige nu i en svær situation, hvor de ikke kan benytte de redskaber, de plejer. Vores afgørelse forbyder på ingen måde brug af it i skolerne – men den konkrete brug af nogle bestemte redskaber i kommunen er ikke forsvarlig over for børnenes oplysninger. Og lidt firkantet sagt er det en konsekvens af kommunens valg og fravalg gennem flere år, siger Allan Frank, som er it-sikkerhedsspecialist og jurist i Datatilsynet, og fortsætter:

– Målet her er ikke at leve op til noget uigennemskueligt bureaukrati, men at passe på elevernes oplysninger. Børn har ifølge GDPR krav på en særlig beskyttelse. Vi kan hver især som voksne mennesker frit vælge, hvilke digitale tjenester vi har lyst til at bruge, men børn skal nu engang benytte de redskaber, som folkeskolerne stiller til rådighed for dem. Og derfor er det vigtigt, at kommunerne sikrer sig, at børnenes oplysninger ikke bliver brugt til andre formål end dem, folkeskoleloven giver mulighed for – eksempelvis markedsføring, profilering eller produktudvikling, siger han i pressemeddelelsen.

V-politiker: Jeg er meget overrasket

Radar har talt med Helsingørs 1. viceborgmester Mette Lene Jensen fra Venstre. Hun er forundret over Datatilsynets afgørelse.

– Vi havde allesammen forventet, at Datatilsynet vil nå frem til en positiv afgørelse, siger hun og tilføjer:

– Men jeg kan ikke lade være at tænke: Gør vi det anderledes end andre kommuner? Eller må det her også gælde alle andre kommuner med Googles systemer. Hvis Helsingør ikke gør noget helt anderledes end dem, så har vi et langt større problem.

47 danske kommuner bruger Google Workspace og Chromebooks. I øjeblikket undersøger Datatilsynet 20 kommuner, som derfor sandsynligvis står foran samme skæbne. Kommunernes Landsforening har været med til at rådgive kommunerne i brugen af Googles systemer.

Hvis ansvar er det, at Helsingør nu står i en situation, hvor eleverne ikke kan bruge deres computere i undervisningen?

– Jeg ved ikke, hvor jeg skal placere ansvaret. Men jeg kan ikke se, at det her kun er Helsingørs problem. Vi skal i hvert fald kigge på en ny løsning. Men det kommer an på, hvad det koster, hvis vi bliver nødt til at udskifte computerne. Vi har ikke 30-40 millioner. De penge skal tages et andet sted fra, og vi mangler i forvejen penge, siger Mette Lene Jensen.

Men hvad er løsningen her og nu?

– Indtil videre må eleverne gribe til bøgerne. Men der er en grund til, at vi har valgt Google, og det jo er, at det er billigere og nemmere end så meget andet. Kommunerne må gå sammen om en fælles løsning nu.

Far: Vi er ikke i mål endnu

– Dagens afgørelse er et skridt i den rigtige retning, men vi er ikke i mål endnu. Nu kan vi gå videre til politikerne og afkræve dem nogle relevante svar. Jeg håber inderligt, at det her kan komme ind i valgkampen, for det handler om vores digital borgerrettigheder, siger Jesper Graugaard, der som far til en elev i Helsingør startede sagen, da han meldte kommunen til Datatilsynet i 2019.

Han er kommet frem til, at sagen fra nu af handler om at få stoppet den digitale kopi, der ifølge ham bliver lavet af hans barn.

– Google er ved at lave en digital klon af mit barn, som ikke kan tilbagekaldes. Når min søn er 18 år, er den digitale tid ligeså virkelig, som den virkelige verden, vi lever i. Jeg synes, at vi skal have en digital grundlov, der beskytter os mod de her digitale kopier af os, siger Jesper Graugaard.

Platformsdirektiv vedtaget i EU-parlamentet
Platformsøkonomi

Platformsdirektiv vedtaget i EU-parlamentet

Efter et langt og mudret politisk magtspil har Europa-parlamentet vedtaget et platformsdirektiv, som vil gøre app-ansatte Wolt-bude og Uber-chauffører til lønmodtagere.

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder
Spionage

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder

Eksperter er dybt bekymrede over, at de store datamængder, som Forsvarets Efterretningstjeneste indsamler, ikke længere er underlagt tilsyn. Kun enkelte partier er kritiske til citat, mens Forsvarsministeriet understreger, at en ny FE-lov vil forholde sig til danskernes privatliv.