Direkte til sidens indhold

Radar er blevet en del af Teknologiens Mediehus

...og bliver en del af PLUS-abonnement i løbet af et par måneder. Du har fortsat adgang til indholdet, ved at registrere dig her. Vi kontakter dig med et gratis og uforpligtende prøveabonnementstilbud ved lancering.

    Dansk it-stjerne trækker sig fra Amazons sky: “Der er en bevægelse i gang”

    David Heinemeier Hansson trækker både Basecamp og Hey væk fra Amazon Web Services. Det sker både ud fra en økonomisk og ideologisk betragtning, siger han til Radar.

    Den danske it-iværksætter David Heinemeier Hansson vil væk fra både Google og Amazons cloud-løsninger.

    Fremover skal hans firma 37Signals, der driver arbejdsplanlægningsplatformen Basecamp og mailtjenesten Hey, have sine egne servere, skriver han på sin blog under overskriften ‘hvorfor vi forlader cloud‘.

    Det sker først og fremmest ud fra et økonomisk perspektiv. Hey betaler næsten en halv million dollars om året til Amazon for database- og søgetjenesten, skriver han i opslaget.

    Ja, når du behandler e-mail for titusindvis af kunder, er der en masse data at analysere og gemme, men det forekommer mig stadig at være ret absurd. Ved du, hvor mange sindssygt kraftige servere, du kunne købe på et budget på en halv million dollars om året?, skriver han.

    Men det hele handler ikke om profit. På et mere idealistisk plan er der nemlig også en grund til at droppe cloud-løsninger, som ikke handler om de høje omkostninger.

    Det handler også om, hvilken slags internet vi ønsker at drive i fremtiden. Det forekommer mig som direkte tragisk, at dette decentraliserede vidunder i verden (internettet, red.) nu stort set fungerer på computere, der ejes af en håndfuld mega-virksomheder. Hvis en af de primære AWS-regioner går ned, vil halvdelen af internettet tilsyneladende gå offline sammen med det. Dette er ikke, hvad DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency, red.) har designet!

    Cloud er et marketingsstunt

    Radar har ringet til David Heinemeier Hansson, der er kendt for sine krasse meninger om Big Tech, for at høre mere om hans overvejelser i forhold til GDPR og de mange afgørelser i Datatilsyn i Europa, som han ikke nævner i sit opslag.

    Han forklarer, at det skyldes, at hans forretninger er amerikanske, og at problematikken derfor ikke gælder på samme måde hos dem.

    – Jeg er hundrede procent enig i, at vi står et mudret sted lige nu. Der er mange forretninger i EU, som tror, at hvis man bruger servere i Europa eller overtaler sine udbyder til at have et datterselskab i EU, så har man fikset alt med GDPR. Men alle de her krumspring har ingen hold i virkeligheden, for det ændrer ikke på, at serveren er ejet af et amerikansk selskab, siger David Heinemeier Hansson med henvisning til EU-domstolens afgørelse Schrems II.

    Er det her en beslutning, som andre bør lade sig inspirere af?

    – Vi skal have den digitale infrastruktur på vores egen jord i EU. Den her trend med at lykken er gjort hos Amazon, Google eller Microsoft, den bliver jeg lang i ansigtet af. Vi skal ændret opfattelsen af, at cloud er fremtiden. Det er et marketingsstunt, som alt for mange har slugt de sidste par år. For udover at vi skal have et decentralt internet, som jo var hele ideen, så skal vi spørge os selv, om EU bare skal være en koloni, eller om vi skal have selvbestemmelser over vores digitale fremtid. Vi har et robust privatlivsregime, og det er nemmere at leve op til det, hvis man har sine servere i Hvidovre end i Virginia eller hos et datterselskab i Berlin. Så længe de er under amerikansk ejerskab, så står man med de her problemer, og det gør man ikke med egne servere.

    Nu er I jo en it-organisation, men kan det overhovedet betale sig økonomisk selv at have egne servere?

    – Så snart man kommer op i en mellemklasse som virksomhed bliver det en mulighed. Den måde vi har bygget hele internettet på er jo med egne servere. Vi har teknologien, og der findes ikke en bedre mulighed for at gøre det end nu, hvor der sker en masse på hardwareområdet. Så det er sjovt, at det skal sælges som en ny ide, for det er almindeligt snusfornuft, at selvfølgelig kan det betale sig selv at købe servere fremfor at leje dem som en dårlig Leasy-aftale.

    Kommer I til at spare penge på det?

    – I vores konkrete situation har vi sagt, at vi bruger en halv million dollar om året på Amazon, og der tror jeg, at vi kan komme i en situation, hvor vi kan betale serverne af på et år. Så kommer der nogle små udgifter, men jeg tror, at vi kan tjene pengene hjem hurtigt, siger han.

    Hvad med sikkerheden?

    – Der er problemstillinger i forhold til at opbevare det, men det er nemmere at komme i fedtefadet med cloud end at have egne servere. Internettet er fyldt med horror-historier om Amazon, hvor alt har stået lyst åbent, men man skal selvfølgelig vide en lille smule, men det skal man da vide alligevel, siger han.

    IT-advokat: En trend vi ser brede sig

    Advokat Jesper Løffler Nielsen, der leder Focus Advokaters Tech Team, kalder det først og fremmest et opbrud med den gængse opfattelse, at det er for besværligt at drive egne servere.

    – Jeg opfatter David som en slags trendsetter, så jeg synes, at det er interessant, at han vælger at gøre op med, at svaret altid skal være mere cloud. De er en it-organisation, som i modsætning til mange andre godt kan tage det inhouse og selv drive nogle servere, og det behøver ikke være kontroversielt, siger han.

    Ifølge Jesper Løffler Nielsen, der også er eksterne lektor i persondataret og IT-ret ved Syddansk Universitet, kan det også ses som led i en større bevægelse.

    –  Som jeg ser det, er det også en del af en tendens, fordi der er en bevægelse i gang om at sætte grænser på internettet. Ikke kun i EU, men også andre steder i verden bliver der vedtaget regler for, hvordan vi skal opbevare vores data. Derfor er det kun naturligt, at flere virksomheder begynder at overveje, hvilken data de vil lægge op i cloud, og hvilken de selv vil opbevare, siger Jesper Løffler Nielsen.

    Kommentar: Hvor ender TikTok-konflikten? Meget taler for et salg…
    Big Tech

    Kommentar: Hvor ender TikTok-konflikten? Meget taler for et salg…

    TikTok står efterhånden i en situation, hvor det ligner et historisk fald i værdi, hvis USA indfører et forbud mod platformen. Så hvis ikke Bytedance skal se sit kæreste eje blive til værdiløs kode på historiens store app-mødding, så peger meget på et frasalg…