Direkte til sidens indhold

Marie Bjerre er ny digitaliseringsminister: Får magtfuld Digitaliseringsstyrelse under sig

Venstres Marie Bjerre bliver Danmarks første digitaliseringsminister. Hun har tidligere brugt politisk energi på udbredelse af bredbånd i de tyndt befolkede områder.

Marie Bjerre / Foto: Steen Brogaard - ft.dk

SVM-regeringen havde en halv overraskelse i ærmet, da den kl. 10 præsenterede sit nye ministerhold. Således er Venstres Marie Bjerre Danmarks nye digitaliseringsminister.

– Det er rigtig set, at digitalisering får sit eget område. Og også ligestilling, siger hun til Radar, der fanger en tydeligt overvældet og nyudnævnt minister på Christiansborg.

Det nordjyske folketingsmedlem er uddannet jurist og har arbejdet for blandt andet Gorrissen Federspiel og STORM Advokatfirma og desuden været politisk assistent for daværende Venstre-mand Jens Rohde i Europa-Parlamentet.

Ganske overraskende flytter Digitaliseringsstyrelsen samt it-modernisering med over i det nye Digitaliseringsministerium. Hidtil har styrelsen ligget i Finansministeriet, hvor den har været en centralt motor for effektivisering og modernisering i form af diverse digitaliseringsprojekter. Statens IT-Råd flytter dog ikke med, men bliver i Finansministeriet.

Det nye Digitaliseringsministerium kommer også til at rumme Danmarks Statistik og sager vedrørende databeskyttelse, digital omstilling, digital sikkerhed samt sager vedrørende EU på it-sikkerhed.

Digitaliseringsstyrelsen er ansvarlig for blandt andet MitID og nemID. Og netop i disse timer er der systemnedbrud i MitID, så ministeren kan vente sig lidt af en ilddåb.

Bredbånd i udkanten

Marie Bjerre har ikke tidligere haft ordførerskaber på it-området, men hun har gjort sig bemærket med holdninger til udbredning af hurtigt internet i de tyndt befolkede området ved kæmpe for den såkaldte bredbåndspulje. Indtil udnævnelsen som minister var hun klimaordfører.

“Venstre har hele tiden ført an i bredbåndsoffensiven. Og af en ganske særlig grund: Også fremover skal folk have lyst til at bosætte sig i alle egne af Danmark – og så skal infrastrukturen selvfølgelig være i orden. Også den digitale. Det nytter ikke noget, at det kun er i større byer, der er mulighed for at leve en moderne tilværelse med alt, hvad der hører til,” skrev hun i 2019 i Nordjyske.

Med Digitaliseringsministeriet følger ligestillingsområdet, og den kombination er også en nyskabelse i dansk politik.

I SMV-regeringens grundlag står der, at man vil udvikle og fastholde Danmark som et digitalt foregangsland og udstillings-
vindue.

‘Digitalisering skal bruges til at skabe værdi for borgere, virksomheder, vores personale i den offentlige sektor og for landet som helhed. Derfor vil regeringen fortsætte de ambitiøse investeringer i digitalisering og automatisering på tværs af både den offentlige og private sektor. Samtidig skal vi sikre, at alle kan være med, uanset hvilke digitale kompetencer man besidder,’ står der.

Henover sommeren og efteråret har der været en heftig debat om at knap hver fjerde dansker ifølge en rapport fra Justitia er digitalt udsatte.

LA: Godt nyt

Alexander Ryle, der er it-ordfører i Liberal Alliance, glæder sig over det nye digitaliseringsministerium.

– Det er godt, at digitalisering kommer væk fra Finansministeriet. Det har ofte været svært at placere et klart ansvar for de digitale projekter, der ikke er gået så godt. Det får vi nu, siger han og tilføjer:

– Men det kan blive en svær balance, fordi it-området går på tværs af alt i vores samfund. Jeg kan godt være bekymret over, om det bliver en parkeringsplads og at det kan betyde, at digitalisering ikke forankres ordentligt i andre områder. Men overordnet er det godt.

Tech-lobbyister: Øv

IT-branchens direktør Natasha Friis Saxberg er ikke just henrykt ved udsigten til en digitaliseringsminister. Hun hæfter sig især ved, at Marie Bjerre ikke kommer til at sidde med i regeringens magtfulde Økonomi- og Koordinationsudvalg.

– Vi byder naturligvis den nye digitaliseringsminister velkommen. Men det ligner ikke umiddelbart, at en digitaliserings- og ligestillingsminister får det tungeste ressort i regeringen eller kommer til at sidde i nogen af de centrale regeringsudvalg. Det er vores frygt, at det kan betyde, at digitaliseringsagendaen taber tempo. Vi har tidligere sagt, at vi kun ønsker en it-minister, hvis det bliver en minister med et stærkt mandat til at sikre fokus på den tværgående digitalisering i regeringen. Det ser det ikke ud til, at vi har fået, siger Natasha Friis Saxberg, adm. direktør i IT-Branchen, i en pressemeddelelse.

LÆS: Derfor vil tech-lobbyisterne ikke have en it-minister

Blå bog:

Marie Bjerre, født 6. maj 1986 i Viborg.

Parlamentarisk karriere:

Digitaliseringsminister og minister for ligestilling fra 15. december 2022
Bæredygtigheds- og verdensmålsordfører, 2019-2020 og igen, 2021-2022.
Klimaordfører fra 2021.
Handicapordfører, 2020-2021.
Socialordfører, 2020-2021.
Erhvervsskatteordfører, 2019-2020.
SU-ordfører, 2019.

Medlemsperiode:

Folketingsmedlem for Venstre i Nordjyllands Storkreds fra 5. juni 2019.
Kandidat for Venstre i Himmerlandskredsen fra 2016.

Uddannelse:

LL.M. (Master of Laws), University of California, Berkeley School of Law, 2015-2016.
Cand.jur, Københavns Universitet, 2005-2011.
Matematisk student, Viborg Katedralskole, 2002-2005.
Folkeskole, Rødkærsbro Skole, 1992-2002.

Beskæftigelse:

Advokat, Storm Advokatfirma, Aalborg, 2016-2019.
Advokat og advokatfuldmægtig, Gorrissen Federspiel, Aarhus, 2012-2016.
Politisk assistent for mep Jens Rohde, ALDE, Europa-Parlamentet, Bruxelles, 2010-2012.

Tillidshverv:

Medlem af Venstres Ungdoms Forretningsudvalg og Landsstyrelse samt formand for kursusudvalget, 2007-2009.
Formand for Venstres Ungdom i Viborg, 2004-2005.
Uddannelsespolitisk sekretær i Gymnasieelevernes Landsorganisation (GLO), 2003-2004.
Landssekretær i Folkeskoleelevernes Landsorganisation (FLO), 2002-2003.

Kilde: Ligestillingsministeriet

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder
Spionage

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder

Eksperter er dybt bekymrede over, at de store datamængder, som Forsvarets Efterretningstjeneste indsamler, ikke længere er underlagt tilsyn. Kun enkelte partier er kritiske til citat, mens Forsvarsministeriet understreger, at en ny FE-lov vil forholde sig til danskernes privatliv.