Direkte til sidens indhold

Bendtner tjener millioner på krypto: Står til skattesmæk

Nicklas Bendtner står til at tjene gode penge på NFT-kunst, men en kryptogave kan koste ham dyrt. Skatteregler er uretfærdige, mener advokat og skatteekspert.

Billede: Wikimedia Commons

Den pensionerede danske fodboldstjerne Nicklas Bendtner har kastet sig over investeringer i digital kunst, og det kan han se frem til at tjene stort på.

Ud af de cirka 40 forskellige NFT’er – (non-fungible-token eller unik digital genstand), som den tidligere landsholdspiller har anskaffet sig, er en særdeles værdifuld animeret krypto-abe fra NFT-kollektionen Bored Ape Yacht Club (BAYC).

Bendtner købte aben for fire måneder siden, hvor han betalte, hvad der svarede til 600.000 danske kroner. Den billigste af den slags aber er lige nu til salg for omkring 125 ETH (kryptovalutaen Ethereum), og dermed kan Bendtner tjene, hvad der svarer til 1,4 millioner kroner i dag.

Den animerede abe er iført militærhat og leopardskind og vises som Bendtners profilbillede på Instagram.

På den måde er det muligt at finde det digitale værk på markedspladsen Open Sea og koble det direkte tilbage til Bendtner.

Uventet gave

Udover Bendtner ejer Justin Bieber, Eminem, Jimmy Fallon samt mange andre kendisser en af de i alt 10.000 abe-NFT’er.

Som ejer af en af de animerede krypto-abe fra NFT-kollektionen, har de alle for nyligt modtaget en gave (airdrop i krypto-sprog) af kryptovalutaen Apecoin, som BAYC står bag. I den forbindelse har abe-ejerne fået tildelt 10 procent af de i alt 150.000 Abecoins.

Et airdrop er ifølge Skattestyrelsen “en uopfordret distribution af en kryptovaluta til mange forskellige digitale wallets, og kan dermed sidestilles med en reklamegave”.

De er ofte forbundet med lanceringen af en ny kryptovaluta, primært som en måde at få opmærksomhed og nye følgere, hvilket resulterer i en større brugerbase.

Ved at koble krypto-aben til Bendtner, kan man helt lovligt finde frem til hans wallet, der er en slags digital pengepung til opbevaring af kryptovaluta og NFT. Et kig i Bendtners wallet afslører, at han modtog 1.428 Apecoins 18. marts i år, og at kryptovalutaen siden ikke har forladt pungen.

Kan medføre massivt skattesmæk

Ifølge de nuværende skatteregler på kryptovaluta vil den uventede gave ende med at koste den tidligere Arsenal-angriber dyrt, når han skal indsende sit skatteregnskab, fortæller advokat med speciale i kryptohandel Payam Samarghandi, der understreger, at han ikke har noget kendskab til den konkrete sag og derfor udtaler sig på generelt niveau.

– Hvis man har modtaget et airdrop, beskattes man af værdien på tildelingstidspunktet som personlig indkomst. Hvis værdien af et airdrop er høj på tildelingstidspunktet og efterfølgende falder markant, kan man afhængig af beløbsstørrelser ende med en stor skatteregning, fordi værdien på tildelingstidspunktet er fiktiv, siger Payam Samarghandi.

Da Nicklas Bendtner modtog Apecoins kostede de knap 17 dollar stykket, og han blev dermed 150.000 kroner rigere. Men som med de fleste kryptovalutaer svinger værdien meget. Værdien af Apecoin er siden faldet helt ned til næsten 12 dollars stykket, hvilket betyder, at Bendtners kryptovaluta blev omkring 50.000 kroner mindre værd.

Gamle regler

Kryptovaluta bliver beskattet efter regler, der blev indført i begyndelsen af 1900-tallet. I praksis ser Skattestyrelsen altid kryptoinvesteringer som spekulation og beskatter derfor gevinster som almindelig personindkomst dog uden arbejdsmarkedsbidrag, hvilket kan ende op i 52 procent af værdien på købstidspunktet. Samtidig sker der kun et fradrag ved tab på op mod 26 procent.

Skattestyrelsen oplyser i et skriftligt svar til Radar, at airdrops betragtes som almindelige reklamegaver, som man skal betale skat af, ved mindre man afhænder dem straks.

‘Hvis ikke man afstår sit airdrop straks, og de er blevet tildelt på baggrund af en allerede eksisterende beholdning af kryptovaluta, så vil disse airdrops anses for erhvervet med samme hensigt, som den øvrige beholdning’ skriver Skattestyrelsen og henviser til reglerne for spekulation.

Bør ændre reglerne

Nicklas Bendtner bliver altså beskattet af over 50 procent af de 150.000 kroner, selvom han aldrig har tjent pengene, forklarer Payam Samarghandi, der driver advokatvirksomheden Samar Law.

– Kombinationen af en asymmetrisk beskatning og et højvolatilt marked er livsfarlig. Man modtager ufrivilligt og uden et forvarsel et ukendt antal kryptovalutaer til en typisk høj værdi, som man skal svare skat af. Hvis de kryptovalutaer falder i værdi kort tid efter, eller hvis de ikke kan sælges grundet lav likviditet på markedet, har man et alvorligt problem, fortæller Payam Samarghandi.

Skatteekspert og chefkonsulent i revisionshuset BDO, Henning Boye Hansen, mener at reglerne er uretfærdige, fordi folk som eksempelvis Nicklas Bendtner kan ende med at betale skat af penge, de aldrig har tjent.

– Det er fuldstændig absurd, at gevinsterne bliver beskattet med over 50 procent, men at man kun får halvdelen i fradrag. Hvis værdien falder til det halve, ender man med at betale skat af penge, man aldrig har tjent. Det er reglernes håbløshed, og det er dybt uretfærdigt, siger Henning Boye Hansen.

Payam Samarghandi fortæller, at det er udbredt i USA, at personer sender kryptogaver til personer, som de vil gøre ondt, netop så de havner i skatteproblemer overfor myndighederne.

Gavner statskassen

Ifølge Henning Boye Hansen har politikerne ikke travlt med at lave reglerne om, fordi det giver gode penge i statskassen.

– Politisk trækker man på skuldrene og siger, at det må vi kigge på ved lejlighed, for som det er nu, tjener statskassen meget mere på det end ved almindelig aktieinvesteringer, selvom alle kan se, at det ikke er retfærdigt, siger han.

Techmediet Radar har talt med Bendtners agent Ivan Marko Benes, der har forelagt sagen for ekslandholdspilleren, der ikke ønsker at kommentere på sine private investeringer.

Payam Samarghandi mener, at der er en oplagt løsning på skatteproblemer i forhold til kryptohandel.

– Politikerne bør beskatte personer af deres reelle fortjeneste: det vil sige den pris, som de sælger deres airdrop for. Har man modtaget et airdrop, som man sælger et halvt år senere for 1.000 kr., så skal man beskattes af denne gevinst, mens værdien på tildelingstidspunktet er underordnet, siger han.

Platformsdirektiv vedtaget i EU-parlamentet
Platformsøkonomi

Platformsdirektiv vedtaget i EU-parlamentet

Efter et langt og mudret politisk magtspil har Europa-parlamentet vedtaget et platformsdirektiv, som vil gøre app-ansatte Wolt-bude og Uber-chauffører til lønmodtagere.

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder
Spionage

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder

Eksperter er dybt bekymrede over, at de store datamængder, som Forsvarets Efterretningstjeneste indsamler, ikke længere er underlagt tilsyn. Kun enkelte partier er kritiske til citat, mens Forsvarsministeriet understreger, at en ny FE-lov vil forholde sig til danskernes privatliv.