Direkte til sidens indhold

Qanon spøger i Ukraine-konflikt, men ikke med de konspirationer, du ville tro

Den russiske gren af Qanon har længe dyrket konspirationer om Ukraine, men efter krigens begyndelse spreder de faktisk antikrigsbudskaber.

Ann Kiernan / Bellingcat

Konspirationsbevægelsen Qanon sætter sine aftryk i de mest besynderlige afkroge af vores virkelighed. De fleste af os kender Qanon i forbindelse med dens afgudsdyrkelse af den forhenværende, amerikanske præsident Donald Trump og det dynd af libertariansk propaganda om den dybe stat og pædofili-drevne demokrater, som har fået næring i de sidste fem-seks år.

Den del af Qanon, som vi ikke hører meget om, har den kirgisiske Bellingcat-researcher og journalist Aiganysh Aidarbekova undersøgt. Hun er blandt andet blevet ret overrasket over, hvilke budskaber den russiske gren af Qanon spreder i forbindelse med Ukraine-konflikten.

– Russisk Qanon poster antikrigsbudskaber. De skriver: Vi skal ikke gå i krig, ukrainerne er vores brødre. Hvis du er soldat, så stol ikke på medier, fordi de er i lommen på Putin-styret, siger hun.

Flere blandt de russiske Qanon-dyrkere har også været ganske højlydte i forhold til fængslingen af den Putin-kritiske oppositionsfigur Aleksej Navalnyj.

Selv blandt de krigspositive russiske Qanon-tilhængere bliver der luftet kritik af den russiske præsident Putin.

‘Putin er ikke en helt, der har bestemt sig for at ødelægge dollaren og Vesten’, skriver den populære Telegram-kanal Big Shock Theory, som har over 100.000 følgere.

Et Qanon-opslag på Telegram bar teksten: “Gud bevare Rusland og Ukraine. Vi velsigner hinanden. Tilgiv os alle vore synder. Det var ikke meningen at det skulle være sådan.”

Biokemiske våben

Mediet Bellingcat blev kendt i forbindelse med efterforskningen af nedskydningen af Malaysia Airlines-flyet MH17 i 2014 i ukrainsk luftrum. Her fremsatte mediet via indsamling fra open source-kilder den hidtil mest troværdige teori for flyets skæbne: Nemlig at flyet blev skudt ned af et BUK M1 våbensystem fra Ruslands 53. anti-luftskyts brigade.

Aiganysh Aidarbekova fortæller, at russisk Qanon har været meget aktive i Ukraine siden den pro-russiske præsident Viktor Janukovitj blev fjernet fra magten af en folkelig revolution i 2014.

– Før krigen var Ukraine er emne, der ofte blev diskuteret i Qanon-kredse, fordi landet inden revolutionen i 2014 først var pro-russisk og så blev mere pro-EU, siger hun og tilføjer:

– Da Janokovitj blev smidt ud, var det for Qanon-folk i Ukraine og Rusland et eksempel på indblanding fra de vestlige lande, der bliver styret af satanister og pædofile, som er en af Qanons grundfortælling. Derfor var narrativet, da Vladimir Putin angreb Krim i 2014, at han angreb netop disse satanister og pædofile.

En meget vedvarende Qanon-teori, der har cirkuleret siden 2021 om Ukraine, er et rygte om, at amerikanerne havde laboratorier med biokemiske våben i Ukraine. Ideen med Putins angreb på Ukraine skulle ifølge den konspiration være, at Rusland netop ville tilintetgøre disse laboratorier.

Den store genstart

Blandt de mest sejlivede og vedholdende konspirationer blandt russiske Qanon-tilhængere er en teori kaldet “Den store genstart”.

Den handler i alt sin knap så enkle logik om, at Covid19-pandemien er sat i værk som en stor genstart af verdensøkonomien. Covid19-restriktioner skal kort fortalt få verdensøkonomien i knæ og herefter vil en socialistiske verdensregering blive indsat og tage over.

Aiganysh Aidarbekova fortæller, at disse teorier bliver vævet sammen på kryds og tværs i Qanon-tråde. Genstart-teorien er også blevet koblet af Qanon-støtter i tidligere Sovjet-republikker med en teori, der hedder “Gesare”. Den forudsiger i en af sine mange afskygninger, at al verdens gæld vil blive slettet, og herefter vil man kun kunne handle i zimbabwiske dollar som eneste valuta.

Det har blandt andet ført til en lang række fupnumre, hvor folk lokkes til at få omvekslet sine penge til zimbabwiske dollar mod et lille gebyr, men hvor pengene forsvinder, så snart de er overført til svindleren.

– Det er et totalt scam, og hvorfor i alverden skulle vi ende med kun at handle i Zimbabwe-dollar, griner Aiganysh Aidarbekova, som Radar fangede på K-forums og Dansk Journalistforbunds Kom22-konference.

Platformsdirektiv vedtaget i EU-parlamentet
Platformsøkonomi

Platformsdirektiv vedtaget i EU-parlamentet

Efter et langt og mudret politisk magtspil har Europa-parlamentet vedtaget et platformsdirektiv, som vil gøre app-ansatte Wolt-bude og Uber-chauffører til lønmodtagere.

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder
Spionage

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder

Eksperter er dybt bekymrede over, at de store datamængder, som Forsvarets Efterretningstjeneste indsamler, ikke længere er underlagt tilsyn. Kun enkelte partier er kritiske til citat, mens Forsvarsministeriet understreger, at en ny FE-lov vil forholde sig til danskernes privatliv.