Direkte til sidens indhold

Radar er blevet en del af Teknologiens Mediehus

...og bliver en del af PLUS-abonnement i løbet af et par måneder. Du har fortsat adgang til indholdet, ved at registrere dig her. Vi kontakter dig med et gratis og uforpligtende prøveabonnementstilbud ved lancering.

  Aflyttet #4 – Whistleblowerne: Paranoia, forfølgelse og kommissioner

  Denne gang er Aflyttet gået ombord i de skæbner, der rammer whistleblowere som Chelsea Manning og danske Anders Kærgaard. Og så har vi talt med Enhedslisten Eva Flyvholm om FE-kommissionen, som hun mener bør omfatte spørgsmålet om masseovervågning af danskerne og FE i tiden under Lars Løkkes regeringer.

  Du finder også podcasten hos Apple Podcast og Spotify.

  Aflyttet har talt med Eva Flyvholm, tidligere forsvars- og udenrigsordfører i Enhedslisten om, hvorfor hun vil have endnu en kommissionsundersøgelse af den såkaldte FE-sag, og hvorfor hun mener, det er vigtigt, at tidligere regeringer, her især regeringen under Lars Løkke, også kommer med i den undersøgelse.

  FE-sagen startede som bekendt med en whistleblower, der gik til Tilsynet med Efterretningstjenesterne med anklager om samarbejder med amerikanerne og misbrug af overvågningsdata mod danske borgere – og sågar mod et medlem af Tilsynet selv, og denne fjerde udgave af Aflyttet hos Radar står i whistleblowernes tegn. Vi taler om Chelsea Manning, der lækkede bunker af data til Wikileaks for at fortælle om, hvad der foregik i Irak, og blev afsløret af en hun chattede med. Hun kom i fængsel og skiftede køn og navn, og nu har hun skrevet en selvbiografi, Readme-Txt hedder den, og den bliver anmeldt i Aflyttet og på Radar.

  Den anden Whistleblower er dansk. Han hedder Anders Kærgaard, og han var også efterretningsanalytiker i Irak, og han reagerede først på noget han så, da han kom hjem til Danmark igen, fordi det forsvar, han ellers elsker ikke ville indrømme, de havde begået en fejl, og så gik han til en advokat og til pressen, og så blev alle hans venner meget sure på ham. Det er faktisk præcist ti år siden nu, at sagen om Operation Green Desert første gang ramte forsiderne, så derfor ser vi lige tilbage. For det er ikke slut endnu, i hvert fald ikke for Anders Kærgaard, der stadig er plaget af sagen.

  LINKS: 
Readme.txt: https://www.information.dk/kultur/anmeldelse/2022/10/chelsea-mannings-historie-enormt-spaendende-erindringer-altid


  Mannings mest eksplosive læk:

  Collateral Murder:

  Operation Green Desert – en lækket video:

  https://www.youtube.com/watch?v=pHCTbxcaBkQ

RADAR om ny kommission: https://radarmedia.dk/partier-aabner-for-at-ny-fe-undersoegelse-skal-omfatte-lars-loekkes-regeringer/

  Radar om ny kommission:

  https://radarmedia.dk/partier-aabner-for-at-ny-fe-undersoegelse-skal-omfatte-lars-loekkes-regeringer/

   

  Kommentar: Hvor ender TikTok-konflikten? Meget taler for et salg…
  Big Tech

  Kommentar: Hvor ender TikTok-konflikten? Meget taler for et salg…

  TikTok står efterhånden i en situation, hvor det ligner et historisk fald i værdi, hvis USA indfører et forbud mod platformen. Så hvis ikke Bytedance skal se sit kæreste eje blive til værdiløs kode på historiens store app-mødding, så peger meget på et frasalg…