Direkte til sidens indhold

AFLYTTET #1: Pegasus og den forcromede bog

Her er den første udgave af det nye Aflyttet, som Radar og Anders Kjærulff har genstartet med den garvede techkritiker og journalist bag mikrofonen. Denne gang tester vi aktivisters telefoner for Pegasus og dykker ned i Chromebook-sagen og mere.

Husk at abonnere på Soundcloud eller Apple Podcast!

Er du mere download-typen, så er vores RSS her: https://feeds.soundcloud.com/users/soundcloud:users:1073734870/sounds.rss

Aflyttet er tilbage til RADARen, og her i først udgave ser vi blandt andet på SPYWARE og telefoner, med særligt blik for PEGASUS, udviklet af det Israelske firma NSO Group. PEGASUS bruges bla. mod aktivister og journalister, og Radar har taget Fathi Al-Abed, formand for Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening’s telefon med ud til DTU, hvor et hold, anført at lektor i cybersikkerhed Christian Damsgaard Jensen, undersøger telefonen for ubudne elektroniske gæster.

Vi har også talt med Likhita Banerji, Amnesty International’s Technology and Human Rights Researcher, der fortæller mere om, hvordan stater bruger overvågning mod deres kritikere, og så er vi på besøg hus etisk hacker Keld Norman fra DUBEX, der giver gode råd om aflytning og efterretningsarbejde.

Og så er der sommerens saga om den forkromede bog, de Cromebook-computere fra Google, som over 40 kommuner bruger til at undervise børn i skolerne med, og som DataTilsynet lukkede ned for, pga. frygt for hvor børnenes data ender i et stort amerikansk styret data-økosystem. Det fik to danske firmaer, Semaphor og Magenta, til at lave et ægte dansk alternativ – vi har talt med gruppen bag.

Og i Datatilsynet, der har man ellers lige givet kommunerne to måneders yderligere brug af Cromebooks, men problemerne er langt fra slut endnu, siger Alan Frank fra Tilsynet, der sammenligner kommunernes hidtidige måde at omgås databehandler-aftaler på med at køre i en bil med affaldssæk over forruden.

Pegasus:

Hollandsk efterretningstjeneste bruger Pegasus-spyware


https://www.cnet.com/tech/mobile/pegasus-spyware-and-citizen-surveillance-what-you-need-to-know/

CLASSROOM+: https://classroomplus.eu/se-eller-gense-webinar-fra-d-8-september/

Vært: ANDERS KJÆRULFF
Indtaling af intro: Gorm Bull

Lyt til alle de gamle afsnit af Aflyttet på dette link:

Arkiv: Aftlyttet 2012 – 2019

Platformsdirektiv vedtaget i EU-parlamentet
Platformsøkonomi

Platformsdirektiv vedtaget i EU-parlamentet

Efter et langt og mudret politisk magtspil har Europa-parlamentet vedtaget et platformsdirektiv, som vil gøre app-ansatte Wolt-bude og Uber-chauffører til lønmodtagere.

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder
Spionage

Forsvarsminister: Nyt FE-tilsyn skal forholde sig til menneskerettigheder

Eksperter er dybt bekymrede over, at de store datamængder, som Forsvarets Efterretningstjeneste indsamler, ikke længere er underlagt tilsyn. Kun enkelte partier er kritiske til citat, mens Forsvarsministeriet understreger, at en ny FE-lov vil forholde sig til danskernes privatliv.