Direkte til sidens indhold

12 nye signatur-projekter skal udbrede kunstig intelligens i det offentlige

Projekterne skal blandt andet automatisere aktindsigter og beskæftigelsesindsatsen. 

12 signaturprojekter med kunstig intelligens bliver nu rullet ud i kommuner og regioner.

Det oplyser Digitaliseringsstyrelsen.

Projekterne skal gøre os endnu klogere på mulighederne og barriererne for anvendelse af kunstig intelligens i kommuner og regioner, lyder det.

De nye projekter bygger videre på de erfaringer, der er opnået med de 28 signaturprojekter, der blev igangsat i 2020 og 2021. Der er på finansloven for 2022 afsat 142,8 millioner kroner de næste tre år til en ny pulje, som skal støtte lignende projekter.

I den nye aftaleteksten for finansloven er der lagt vægt på, at projekterne ‘med øje for dataetik og borgernes datasikkerhed’, skal bidrage til at løse samfundsproblemer.

Automatisk aktindsigt

Blandt de nye projekter er der blandt andet sat penge af til en automatisering af aktindsigt i kommunerne.

Ved at videreudvikle på modellen Natural Language Process, der kan læse og analysere store mængder af tekst, kan kunstig intelligens benyttes ved aktindsigt til at fremsøge akter og dokumenter og identificerer oplysninger, der bør anonymiseres.

Modellen vil sikre højere kvalitet, ensartethed og hurtigere intern behandlingstid, fordi man overholder GDPR-reglerne ved at bruge sprogteknologi, skriver Digitaliseringsstyrelsen.

Projektet er forankret i Sønderborg kommune og har derudover tilknyttet fire deltagerkommuner, en privat virksomhed samt DTU Compute.

Kunstig intelligens på beskæftigelsesområdet

Der har før været voldsom debat om brugen af kunstig intelligens på beskæftigelsesområdet.

Et nye signaturprojekt på området vil resultere i en platform, som kan levere databaserede analyser af borgernes vej til beskæftigelse.

I projektet anvender man Proces Mining og Predictive Monitoring i eksisterende logfiler fra sagsbærende systemer, økonomisystemer mv. til at kortlægge borgerens rejse gennem systemet fra start til slut.

Som en del af projektet, bliver der fokus på etiske og juridiske spørgsmål i forbindelse med skævhed og bias i data, og at anvendelsen af personfølsomme oplysninger bliver håndteret ansvarligt, skriver styrelsen.

Projektet er forankret i Syddjurs Kommune med fire deltagerkommuner.

Se beskrivelsen af de 12 nye signaturprojekter her

Kom til debat med faderen, der startede Chromebook-sagen
Digitalisering

Kom til debat med faderen, der startede Chromebook-sagen

Jesper Graugaard startede hele Chromebook-sagen, der tog Helsingør Kommune på sengen tæt på skolestart. Her fortæller han om sin aktivisme, og vi tager den større debat om cloud-løsninger, privacy-problemer og tredjelandsoverførsler.

AFLYTTET #1: Pegasus og den forcromede bog
Ind i algoritmen

AFLYTTET #1: Pegasus og den forcromede bog

Her er den første udgave af det nye Aflyttet, som Radar og Anders Kjærulff har genstartet med den garvede techkritiker og journalist bag mikrofonen. Denne gang tester vi aktivisters telefoner for Pegasus og dykker ned i Chromebook-sagen og mere.